Inwendig echo onderzoek Op een echo zijn ook organen in het kleine bekken te zien. Dit zijn de vagina, baarmoeder, eileiders en de eierstokken. Maar ook de blaas en de endeldarm. Omdat onze gynaecologen bekend zijn met endometriose herkennen ze de kenmerken op de echo.
Echografisch onderzoek
Ook kunnen secundaire kenmerken van endometriose in beeld worden gebracht, bv door verminderde beweeglijkheid van de organen of verklevingen tussen darmen en baarmoeder of eierstokken en baarmoeder. Oppervlakkige endometriose kan met de echo niet gezien worden.
Met behulp van inwendig onderzoek waarbij zowel via de vagina als de anus wordt gevoeld, (rectovaginaal toucher) kan endometriose tussen de endeldarm en baarmoeder worden gevoeld. Endometriose in de eierstokken kan worden vastgesteld met behulp van echoscopie.
Hoe wordt endometriose ontdekt? De diagnose wordt gesteld door een echo, een MRI of een kijkoperatie. Door de uiteenlopende symptomen is het vaak moeilijk om de juiste diagnose op het spoor te komen. Het duurt gemiddeld ruim 7 jaar voordat die gesteld wordt!
Bij echografie brengen we weefsels en organen in beeld met behulp van geluidsgolven. In het geval van de gynaecologische echo beoordelen we de baarmoeder, baarmoederholte, eierstokken en eileiders. Er zijn verschillende soorten gynaecologische echo's: de inwendige (vaginale) en de uitwendige.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Wat is een echografie van de onderbuik? Met een echografie van de onderbuik kunnen de meeste organen in de onderbuik zichtbaar worden gemaakt, zoals de blaas, de nieren, de baarmoeder en de prostaat.
Verklevingen zijn met echoscopisch onderzoek niet zichtbaar. Meer informatie over echoscopisch onderzoek vindt u in de folder Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen. Het beoordelen van de buikwand De buikwand is soms erg pijnlijk bij vrouwen met chronische buikpijn.
De diagnose kan vermoed worden bij aanwezigheid van de vele, soms typische klachten. Ook het klinisch onderzoek bij de arts kan veel informatie verschaffen, zeker bij aanwezigheid van diepe endometriose. De gouden regel voor het stellen van de diagnose is een kijkoperatie.
Als we weten dat u endometriose heeft, kan bloedonderzoek wel laten zien hoe actief de endometriose is. Bij endometriose kan de bezinking van uw bloed verhoogd zijn. Dat komt door de ontsteking die endometriose kan veroorzaken. Ook kan de bloedwaarde CA-125 verhoogd zijn.
Als je endometriose hebt, zit er weefsel dat daarop lijkt ook buiten de baarmoeder. Het is een goedaardige aandoening, die niet vanzelf overgaat. Het slijmvlies in de baarmoeder wordt elke maand dikker. Dit is de voorbereiding op een zwangerschap.
Endometriose is een aandoening waarbij slijmvlies dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder terecht komt. Het is een goedaardige aandoening die niet vanzelf overgaat.
Door middel van vaginaal toucher (inwendig onderzoek met twee vingers en de andere hand op de buik) kan de arts voelen of de eierstokken vergroot zijn. Ook is het soms mogelijk endometriose knobbeltjes te voelen aan de ophangbanden van de baarmoeder.
De gynaecoloog kan dus aan het eind van je afspraak aangeven of je of endometriose hebt en in welke mate. Blijkt na je eerste afspraak dat er aanvullend onderzoek nodig is dan wordt een MRI-scan gemaakt.
Bijwerkingen die regelmatig voorkomen zijn vocht vasthouden en gewichtstoename. Andere mogelijke bijwerkingen zijn: een vettige huid, depressiviteit of minder zin in seks. Niet elke vrouw heeft last van deze bijwerkingen; sommige vrouwen voelen zich juist heel goed als zij deze medicijnen gebruiken.
De stukjes slijmvlies die buiten de baarmoederholte in de buik zitten, doen hetzelfde. Zij groeien iedere maand aan, breken af en gaan bloeden. Dit bloed kan echter niet naar buiten. Het komt terecht in de buikholte, in de eierstok of tussen de baarmoeder en de blaas of endeldarm.
Wat is de oorzaak van endometriose? Volgens de Chinese geneeswijze is de oorzaak van endometriose dat je onvoldoende energie en doorstroming van bloed in het bekken hebt. Het kan zijn dat je daar al aanleg voor had, maar het kan ook komen omdat je niet de juiste voeding binnenkrijgt.
Endometriose kan tijdens een operatie worden verwijderd.Vaak kan dit met een kijkoperatie (laparoscopie).Soms is een buikoperatie nodig.
Symptomen van verklevingen in de baarmoeder
Als de binnenwand volledig verkleeft, wordt een vrouw niet meer ongesteld. Een pijnlijke menstruatie kan ook een kenmerk zijn van verkleving. Niet zwanger kunnen worden (onvruchtbaarheid ofwel infertiliteit) en herhaalde miskramen zijn andere mogelijke symptomen.
Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten. Een aantal mensen krijgt wel klachten. Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.
Endometriosehaarden zijn zelf geen verklevingen, maar bestaan, zoals verklevingen, voor een groot deel uit littekenweefsel, bindweefsel. Endometriosehaarden kunnen de oorzaak zijn van verklevingen, maar dat hoeft niet.
Geluidgolven kunnen namelijk niet door lucht heen dringen. Dit betekent ook dat lichaamsdelen die veel lucht bevatten, niet goed te zien zijn met een echo.
Een echo kijkt naar de zachte weefsels: van de organen, zoals het hart, de lever, de milt, de alvleesklier, de nieren, de prostaat, de blaas, de lymfeklieren. van de schildklier en andere klieren. van de bloedvaten (aders en slagaders)
Met een vaginale echoscopie maken we beelden van de baarmoeder, baarmoederholte, eierstokken en eileiders. Het onderzoek heet ook wel een gynaecologische echo. Een vaginale echoscopie gebeurt met een dun staafje dat geluidsgolven uitzendt en terugontvangt.
Op de echo ziet de arts bijvoorbeeld organen en bloedvaten in uw buik. Een echo-apparaat bestaat uit een echokop die verbonden is met een computer met beeldscherm. Een echokop ziet eruit als een soort microfoon. De echokop zendt geluidsgolven uit en vangt deze ook weer op.