De tuinaarde komt op de de plek van de afgegraven grond. Voor een gazon moet de hovenier 10 tot 25 centimeter grond afgraven.Voor een tuinpad moet de vakman zo'n 25 centimeter grond afgraven. Dit is diep genoeg om het gewicht op te vangen van meerdere personen die over het tuinpad lopen.
Een gazon of border
Gras en planten hebben veel voedingsstoffen nodig, die ze normaal uit vruchtbare grond halen. Hierdoor is het altijd aan te raden de grond af te graven en naderhand met tuinaarde op te vullen. Een stuk tuin bestemt voor een gazon of border graaf je 10 tot 25 cm diep af.
Hoe diep tuin afgraven? Nieuwbouw richtlijnen. Hoeveel grond u het best kunt afgraven is afhankelijk van zowel de bodem als de bestemming. Gaat het om het afgraven van een gazon, dan volstaat een diepte van 10 tot 25 cm.
Afgraven voor een gazon of border
Een gazon of border vraagt om een afgegraven tuin. Je vult de grond naderhand op met tuinaarde om te zorgen voor een voedzame bodem. Je graaft in dit geval de tuin af met een diepte tussen 10 en 25 cm.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Zorg dan dat de basislaag goed omgespit wordt. Doorgaans wordt de grond tot ongeveer 1 meter tot 60 centimeter diep omgespit. De aarde wordt losser gemaakt, waardoor voedingsstoffen de grond (en dus ook de wortels van je bloemen en planten) beter bereiken.
Een tuin moet je eerst afgraven en vervolgens weer ophogen om een goede drainage te verkrijgen. Drainage houdt in dat het hemelwater wordt afgevoerd waardoor je niet met een binnenmeer blijft zitten in je achtertuin na een flinke stortbui. Door drainage zal het water snel worden weggevoerd naar de riolering toe.
Het plantgat moet groter zijn dan de wortelkluit, onderin moet de grond goed los zijn. Verbeter de uitgegraven grond met wat compost, speciale grond of Vivimus. Zet de plant nu op de juiste hoogte in het plantgat, de bovenkant van het kluitje gelijk met het niveau van de grond.
Zaai niet te diep
Ook geldt dat hoe dieper je zaait, hoe groter de kans op rotten. Bovendien hebben moestuinzaadjes weinig diepte nodig. De stelregel is dat je een zaadje zo diep zaait als dat het zaadje groot is wanneer je het verticaal houdt. Dus is een zaadje 2 cm lang, dan zaai het 2 cm onder de grond.
10 tot 30 centimeter
Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden. Legt u echter bijvoorbeeld een terras aan op klei- of veengrond, dan adviseren we al gauw de dikte van het zandbed te verdubbelen tot zo'n 20 centimeter.
De bodem moet ongeveer 15 tot 20 cm diep met een spade of spitvork worden omgespit, erg vastzittende grond nog dieper. De komende vorst zorgt ervoor dat het water in de aarde bevriest, waardoor deze niet uitzet.
WAT IS TEELAARDE? In een bodemprofiel kunnen we de toplaag waarin de planten groeien definiëren als teelaarde. Deze bodemlaag is ook rijk aan nutriënten en organisch materiaal. De dikte van de teelaarde laag varieert meetstal tussen 23 cm en 30 cm.
Tuinaarde voor de moestuin
Voor de moestuin wordt in het algemeen gesteld dat een laag van 6 tot 10 centimeter tuinaarde voldoende is. Het is echter wel van belang om de tuinaarde in de moestuin regelmatig te verversen. Voor moestuinen raden we aan om een combinatie van tuinaarde en moestuin potgrond te gebruiken.
De gemiddelde agrarische grondprijs in Nederland is in het vierde kwartaal van 2021 met 4,3% gestegen ten opzichte van het derde kwartaal: van 67.100 naar 70.000 euro per ha. Over heel 2021 is de grondprijs uitgekomen op 67.100 euro per ha, 5,5% hoger dan in 2020 (63.600 euro per ha).
Je hebt voor een ophoging van een cm aarde 10 liter tuinaarde nodig per m². Voor drie cm zand heb je 30 liter zand nodig per m². Vaak wordt de inhoud van zakken zand en aarde aangegeven met “kuub”. Een kuub staat gelijk aan 1000 liter.
Teelaarde, tuinaarde, zwart zand, zwarte grond… Allemaal synoniemen voor één en dezelfde grond. Teelaarde is grond die voornamelijk bestaat uit zand en organische stoffen. De organische deeltjes zijn alles wat leeft of geleefd heeft in de aarde, zoals planten en diertjes.
De kosten van een gemiddelde tuinaanleg van een bestaande- of nieuwbouw woning liggen tussen de € 30,- en € 70,- per m2. De genoemde kosten zijn inclusief de arbeidsuren en het materiaal van een hovenier.
Veelgestelde vragen. Voor de afvoer of aanvoer van verontreinigde aarde moet u een beroep doen op een erkende ophaler. Sommige containerparken aanvaarden (samen met het bouw- en sloopafval of groenafval) wel beperkte hoeveelheden niet-verontreinigde aarde of teelaarde.
Je kunt de grond zelf afvoeren naar de milieustraat, maar je kunt deze klus ook aan een vakman uitbesteden. Het afvoeren van de grond is vaak onderdeel van de werkzaamheden die je laat uitvoeren door de vakman. De meeste vakmannen nemen de prijs voor het afvoeren van grond mee in de totaalprijs van de klus.
U mag tot 50m3 grond afvoeren zonder schoon grond verklaring als het visueel schoon is, als er geen verdachte lucht te ruiken is met de neus en het niet van een verdachte locatie afkomstig is zoals bijvoorbeeld een industrieterrein. Als het grond is afkomstig uit bijvoorbeeld een nieuwbouwwijk dan is het goed.