Afhankelijk van het gebruikte medicijn zal het 12 tot 24 uur duren voordat de verdoving is uitgewerkt. De eerste tekenen van uitwerken van de verdoving zijn bijvoorbeeld tintelingen of het terugkomen van de kracht in uw arm. Ook kan pijn optreden bij het uitwerken van de verdoving.
Bij een geslaagde proefblokkade vermindert de pijn in ieder geval met meer dan 50% ten opzichte van uw oorspronkelijke pijn. Dit verdovende effect is tijdelijk en houdt meestal enkele uren aan.
Hierdoor wordt de pijngeleiding van de zenuw sterk afgeremd. Het kan echter 6-8 weken duren voordat het resultaat beoordeeld kan worden. De controleafspraak wordt dan ook na die periode gepland. Meestal is het resultaat langdurig (6-12 maanden).
De anesthesist bezit technieken en geneesmiddelen om zenuwen op te zoeken en te verdoven. Deze verdoving is bedoeld voor de pijnstilling na de operatie en kan wel tot 24 uur werkzaam zijn. Bijkomend bij het gevoelloos zijn is dat u uw arm in die tijd niet kunt bewegen.
Een zenuwblok is een inspuiting van lokale verdoving rondom zenuw(en) met als doel het verdoven van een lidmaat (plexusverdoving) of een gedeelte van een lidmaat (perifeer zenuwblok). Deze inspuiting veroorzaakt een verdoving van het lichaamsdeel dat geopereerd wordt.
De blokkade gaat via een naald die dicht bij de zenuw staat. Als deze op de goede plaatst staat kan de blokkade worden uitgevoerd. Dit duurt 15 tot 45 minuten. In totaal duurt de behandeling ongeveer twee uur.
De pleister mag dezelfde dag verwijderd worden en u kunt gewoon douchen. Op de dag van de behandeling moet u rustig aan doen. Vanaf de volgende dag mag u alles weer doen wat u kunt en wilt. Pijnstillers kunnen vaak niet direct gestopt worden na de behandeling.
Andere opties zijn onder meer fysiotherapie of psychotherapie, chirurgische ingrepen, lokale injecties, of een medisch implantaat zoals een neurostimulator of medicijnpomp. Bespreek met uw arts wat voor u de beste behandeling is voor uw chronische pijn. Mogelijk zijn niet alle behandelingen geschikt voor uw type pijn.
Om uw pijn te verminderen, kunnen onze specialisten de pijn behandelen met een pijnblokkade. Ook wel zenuwblokkade genoemd. Daarmee verdoven we namelijk de zenuw die de pijn doorgeeft aan uw hersenen. Na zo'n injectie heeft u minder pijn.
Het effect van een wortelblokkade is vaak kort na de behandeling al te voelen. Bij anderen duurt het twee tot drie weken. Het uiteindelijke effect wordt na 6 weken beoordeeld door uw pijnspecialist.
Het is niet mogelijk om meerdere blokkades, zowel proef- als zenuwblokkades, op dezelfde dag uit te voeren. Een zenuwblokkade wordt uitgevoerd met behulp van stroom, verhitting, kou of een ontstekingsremmer. De behandeling kan 2 tot 4 keer per jaar gedaan worden.
Opgepast: Wanneer u na een proefblokkade de pijn wilt uittesten, moet u voorzichtig zijn. Soms is er een krachtsvermindering in de benen omdat er een zenuw verdoofd werd. Wees voorzichtig zodat u niet valt.
Napijn of irritatie
Door de behandeling kan de druk op de zenuw en daardoor de pijn toenemen. Deze pijn kan enkele dagen aanhouden. Neem hiervoor eventueel pijnstillers, bijvoorbeeld paracetamol (gebruik zie bijsluiter).
Een beknelde zenuw in de rug wordt ook wel zenuwcompressie genoemd. Dit resulteert in pijn rondom de aangedane zenuw en uitstralende pijn, afname in kracht en tintelingen in het gebied dat de zenuw aanstuurt. De locatie van de beknelde zenuw bepaalt waar de klachten optreden.
Je krijgt een zenuwblokkade als je pijnklachten hebt bij een zenuw aan de buitenzijde van je lichaam. Deze zenuwen lopen vanuit het centraal zenuwstelsel naar de armen, benen, rug, borst en buik. Voorbeelden van pijnklachten zijn zenuwpijn of een hernia.
Pijn vanuit de schouder kan voortkomen uit twee zenuwen: de nervus suprascapularis en de nervus axillaris. Deze zenuwen kunnen op twee manieren worden behandeld: Toediening van medicijnen rond de zenuw: een lokale injectie met een verdovingsmiddel en een ontstekingsremmer (corticosteroïd).
Het eerste medicijn, een lokale verdoving, werkt een aantal uren. Het tweede medicijn, een corticosteroïd, werkt soms pas na drie tot tien dagen. Er kan dus een korte periode zijn nadat de lokale verdoving is uitgewerkt en voordat het effect van het corticosteroïd optreedt, waarin u feitelijk meer pijn voelt.
De behandeling duurt ongeveer 15-30 minuten. afhankelijk van de plaats waar de behandeling moet worden uitgevoerd. Middels echografie worden de zenuwen in beeld gebracht. De huid wordt vervolgens ontsmet en verdoofd met een lokale verdovingsvloeistof.
Als een behandeling daar niet genoeg helpt, kan uw huisarts of specialist u verwijzen naar het UMCG Pijncentrum. Ook uw behandelaar in het UMCG kan u naar ons doorverwijzen.
De zwaarste onder de soorten pijnstillers zijn de sterkwerkende opioïde pijnstillers zoals morfine zelf, oxycodon en fentanyl. Deze pijnstillers kunnen op verschillende manieren ingenomen worden.
Chronische pijn komt doordat zenuwen en hersenen overgevoelig zijn geworden. En pijnstillers hebben daar geen invloed op. Pijnstillers helpen alleen bij pijn met een duidelijke oorzaak, zoals een wond, ontsteking of ziekte. Of als chronische pijn voor een deel een duidelijke oorzaak heeft.
Bij een blokkade komt het kapsel klem te zitten tussen de twee botten. Hierdoor vermindert de ruimte tussen de botten en verliest het gewricht bewegingsvrijheid; het is geblokkeerd.
De eerste 24 uur na de behandeling mag u niet actief deelnemen aan het verkeer. U doet het de eerste dag best ook rustig aan. Het is mogelijk dat uw nek of rug pijnlijk aanvoelen in de dagen na de behandeling. Dit is een gevolg van de prik zelf en van de reactie van het lichaam op een lichaamsvreemde stof.
Direct na een injectie minder pijn (het verdovend effect van Lidocaïne) De pijn komt na 2 uur terug (het middel voor de verdoving is uitgewerkt) Afname van de klachten na 2-3 dagen (het cortison begint te werken) Volledige effect is na twee weken goed te beoordelen.