Als je denkt dat een dier in nood is of mishandeld wordt, kun je 144 bellen. Dit is het landelijke meldnummer voor dierenleed. Het meldnummer 144 'red een dier' komt binnen bij de Meldkamer van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD).
Het alarmnummer is er niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Zie je een hond in de gracht die dreigt te verdrinken, dan bel je 112 of 144!
Ook wanneer een dier een gevaar voor zichzelf en de veiligheid van mensen oplevert, belt u met 144. Is er een dier in uw omgeving dat wordt verwaarloosd of mishandeld, ook dan kunt u bellen met 144.
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
Bel direct met het landelijk meldpunt 144 Red een dier. Dit nummer is dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week.
Ben je getuige van een dier in nood door een ongeluk, mishandeling of verwaarlozing, dan is er één centraal nummer dat je kan bellen om het te melden: 144. Dit nummer is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar. Zie je een dier in nood, bel dan meteen 144. De politie komt direct in actie.
Zo werd aanvankelijk het nummer 114 opengesteld voor meldingen over dierenleed (114, red een dier). Dat werd in oktober 2011 door de rijksoverheid veranderd in 144. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie werd dat gedaan omdat de 11-reeks op Europees niveau is vastgelegd.
Bel de gemeente of Dierenambulance
In natuurgebieden kunt u de boswachter of eigenaar inlichten. Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Melden dierenmishandeling
U meldt dierenmishandeling of verwaarlozing bij meldpunt 144 Red een dier via telefoonnummer 144.
Als een dier in acute nood is, gewond of in een uitzichtloze situatie verkeert, kun je de dierenambulance inschakelen via het landelijke meldnummer 144.
Anoniem melden
Bij voorkeur meld je dierenleed bij het meldpunt 144. Hier vragen ze om persoonsgegevens. Dit is belangrijk voor de registratie van de meldingen, de juiste afhandeling van de zaak en terugkoppeling aan de melder. Deze gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld.
Als je naar 144 belt, komt jouw telefoontje binnen bij de meldkamer van de politie. Een speciaal opgeleide medewerker van de politie zal na het horen van jouw melding de juiste hulpverlenende partner inschakelen. De volgende organisaties werken samen om de meldingen die bij 144 binnenkomen effectief af te handelen.
Definitie dierenmishandeling
Alle niet-noodzakelijke handelingen en alle verwijtbare nalatigheden van mensen, waardoor dieren pijn, letsel of ernstige welzijnsproblemen oplopen.
Het alarmnummer 06 - 11, waarmee mensen in een noodsituatie snel de politie, brandweer of ambulance kunnen bereiken wordt in de praktijk vaak misbruikt. Soms wordt een misbruikpercentage van 75 procent geregistreerd. Het percentage kinderen onder de misbruikers is hoog. Zij bellen vaak op de vrije woensdagmiddag.
De stelregel is: geen spoed, wel politie? Bel dan 0900-8844! Op dit nummer kunt u terecht met al uw niet-spoedeisende vragen en problemen. Zonodig wordt u snel doorgeschakeld naar het dichtstbijzijnde politiebureau.
U belt het alarmnummer 112 voor spoedeisende hulp. Bijvoorbeeld als u of iemand anders dringend medische hulp nodig heeft. Bij brand. Of als u getuige bent van een misdrijf.
De dierenagenten behandelen onder andere meldingen over gezelschapsdieren en hobbymatig gehouden landbouwhuisdieren, waarbij sprake is van een redelijk vermoeden van een strafbaar feit. Meldingen worden zowel zelfstandig als in samenwerking met partners afgehandeld.
Breng de situatie onder controle
Een dier dat in shock verkeert en pijn heeft wil namelijk vluchten en zal mogelijk naar je happen. Bel vervolgens de dierenarts en/of dierenambulance. Tot zij zijn aangekomen kun jij zorg verrichten om ervoor te zorgen dat je kat in leven blijft.
De maximale gevangenisstraf voor het mishandelen of verwaarlozen van een dier is drie jaar of een maximale geldboete van € 19.500.
U kunt de duif naar de vogelopvang brengen of de dierenambulance bellen om de duif op te laten halen.
Een overleden huisdier zal worden opgehaald door de dienstdoende rijder (Soms afhankelijk van de situatie). Een in het wild levend dier, afhankelijk van de plek waar het dier ligt, kan ook de volgende ochtend worden opgehaald. Hier zal de dienstdoende rijder een inschatting van maken.
Bel het Landelijk meldpunt voor dierziekten +31 45 54 63 188. De NVWA neemt dan contact met u op.
Samu Social -hulp aan daklozen- : 115. Centre anti-poison -Anti-gif centrum- : Dit nummer is naargelang de regio verschillend meer informatie: www.centres-antipoison.net (Externe link) SOS Médecin -SOS Dokters- 24H/24: 3624. Noodnummer op zee -met GSM of kanaal VHF 16 op zee-: 1616.
Taakomschrijving 113 Zelfmoordpreventie
113 Zelfmoordpreventie wil zelfmoord en zelfbeschadigend gedrag voorkomen en suïcidale mensen, hun naasten en nabestaanden ondersteunen. Mensen die aan zelfmoord denken, somber of depressief zijn, kunnen daar anoniem met 113 Zelfmoordpreventie over praten via de telefoon of chat.
Het alarmnummer 112 is in principe altijd bereikbaar. Maar het is niet uit te sluiten dat u 112 soms even niet kunt bereiken.