Bolkop schroeven zijn uitermate geschikt voor het bevestigen van metaal op hout. Op de bolle kop schroef kun je meer kracht zetten. Dat maakt de bolkop geschikt voor het zwaardere werk.
Verzonken; waarbij de de onderzijde en de kop in het materiaal verzinken. Als je een schroef met verzonken kop in zacht hout draait hoef je meestal niet voor te boren. Een verzonken schroef zorgt voor een mooie afwerking.
Metaalschroeven, ook wel parkers of zelfborende schroeven geheten, zijn verkrijgbaar met platte kop, cilindrische kop, zeskantkop (plaatparker) en lenskop. Ze beschikken over een zeer scherpe spoed, die helemaal tot aan de kop doorloopt.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
Schroeven gemaakt van RVS (roestvast staal, vaak onterecht roestvrij staal genoemd) zijn bij uitstek geschikt om buiten te gebruiken. RVS is een stuk beter bestand tegen regen en andere weersinvloeden dan VZ schroeven. Daarmee zijn RVS schroeven, met name bij gebruik voor dak of gevel, een stuk duurzamer.
Voor een standaard binnen zeskant word een inbussleutel gebruikt. Er zijn echter ook binnen zeskanten waarvan de zijkanten van het zeshoek iets naar binnen glooien. Op deze speciale zeskanten past een torxsleutel of torxschroevendraaier.
AR-Coating schroeven zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik in de tuin, waarbij de schroeven alle weersomstandigheden moeten doorstaan. De AR-Coating zorgt ervoor dat de schroeven niet roesten, en dat het hout niet aangetast wordt. Zo ben je langer verzekerd van een sterke houtverbinding.
De SPAX verzinkt schroeven zijn te gebruiken voor heel veel verschillende mogelijkheden. Ze hebben een geharde 4-cut punt, waardoor ze makkelijk in (hard)hout schroeven. Deze schroef is verkrijgbaar in verschillende lengtes in diktemaat 3 mm.
Schroeven met een tellerkop worden gebruikt voor het fixeren van (dragende) houtconstructies, zoals een houthok, tuinhuisje, overkapping of pergola, een speeltoestel of het plaatsen van isolatieplaten. Het voordeel van tellerkopschroeven is dat ze een extra grote tellerkop hebben.
Een boorschroef is niets anders dan een zelftappende schroef. Een boorschroef heeft een boorkop die zonder voorboren in metaal zoals aluminium of verzinkt staal geschroefd kan worden. Een boorschroef wordt ook wel een zelftapper genoemd.
Een schroef wordt middels een uitsparing in de kop aangedraaid, een uitsparing is bijvoorbeel torx. Een bout wordt aangedraaid door aan het uiteinde op het schroefdraad een moer te bevestigen.
Als je geen platte schroevendraaier hebt, kun je eigenlijk ieder plat voorwerp gebruiken om de schroef te verwijderen. Gebruik een kaart. Probeer een plastic kaart zoals een creditcard te gebruiken om de schroef los te draaien. Zet de rand van de kaart in de groef en draai tegen de klok in om de schroef los te maken.
Pozidrive is een kruiskop aandrijving waarbij de standaard kruiskop is voorzien van een tweede kruisje. Dit zorgt voor een soort ster vormige insnijding.
Een nog complexere vorm is de XZN. Dit is een veeltand (ster) en wordt ook wel multi-torx of spline genoemd. Torx en XZN lijken een beetje op elkaar alleen heeft XZN in totaal twaalf punten in de uitsparing en torx heeft er zes.
Torx is een type aandrijving bij schroeven en bouten en heeft de vorm van een zeskantige ster. Torx is gekomen als alternatief voor de kruiskop (philips en pozidrive) en dateert van 1967. De torx aandrijving is tegenwoordig de meest populaire aandrijving bij schroeven.
Verzinken is het aanbrengen van een dun laagje zink op een metalen voorwerp. Dit is een manier om de metalen te beschermen tegen corrosie.
Vlonderschroeven staan ook wel bekend als terrasschroeven. Vlonderschroeven zijn groot van formaat en bijzonder robuust. Deze schroeven zijn gemaakt voor vlonderplanken. Dit zijn de planken die je gebruikt voor je terras.
Aluminium en RVS (roestvast staal) lijken op elkaar en zijn door de regel genomen, allebei niet magnetisch. Hier werkt een magneet als hulpmiddel dus niet. Waar u het onderscheid tussen aluminium en RVS wel aan kunt zien? RVS is zwaarder en vaak donkerder van kleur dan aluminium.
Een inbussleutel is een stuk gereedschap waarmee inbusschroeven los- en vastgedraaid kunnen worden.
Kruiskop Philips (PH)
Één van de meestgebruikte schroeven is de kruiskopschroef. Deze schroef kent twee varianten; de Philips (PH) en Pozidriv (PZ). Het verschil is dat de Philips kruiskopschroef geen extra inkepingen heeft. Zoals je al verwacht heeft een kruiskopschroef een kruis in de kop zitten.
Sleuf- of platte schroevendraaier
Dit was de eerste soort schroef en een uitvinding waar we nog steeds gebruik van maken. Toch wordt deze schroef steeds minder gebruikt, omdat de grip met één inkeping het minste is. Afhankelijk van de grootte van de schroef, heeft u een grotere sleuf- of platte schroevendraaier nodig.