De kerntemperatuur voor gevogelte is 75 °C. Een kiprollade mag een kerntemperatuur van 70-72 °C hebben, als de sappen helder zijn, is de kiprollade perfect.
Bij een hele kip steek je de thermometer in het dikste gedeelte van de dij. Dit komt omdat dijvlees door de grotere hoeveelheid vet een langere garing nodig heeft. Als dit gedeelte gaar is dan kun je er vanuit gaan dat de hele kip gaar is.
Bereid je een kip in z'n geheel in de oven en wil je weten wanneer de kip gaar is? Steek een vleesvork in de buikholte en kantel de kip lichtjes met de opening naar onder. Pas als het uitdruipende vocht helder wordt, is de kip gaar.
Braad de kiprollade rondom aan in de braadpan gedurende 5-10 minuten. Plaats hem vervolgens op een rooster in de voorverwarmde oven op 180 graden Celsius en laat hem langzaam garen naar een kerntemperatuur van 80 graden Celsius. Haal de rollade uit de oven en laat hem 10 minuten rusten in aluminiumfolie.
Druk voor medium je ringvinger tegen het topje van je duim. Je voelt dat het vlees onder je duim al een stuk steviger aanvoelt. Om te checken of het vlees well-done is druk je het topje van je pink tegen het topje van je duim. Het vlees is op deze manier het stevigst en veert het minst terug.
Lekker kippetje
Ook bij vettere stukken kip kun je meer verkleuring zien, wat roze of bruin. Is de kerntemperatuur hoog genoeg, dan loop je absoluut geen risico op een salmonella-besmetting.
Met een vleesthermometer meet je de precieze kerntemperatuur van het vlees. Voor borstvlees moet dat 72 ºC zijn, voor poten en dijen wil je dat het vlees 85 ºC is. Op lagere temperatuur is donker vlees ook al wel gaar, maar nog niet lekker mals.
Je moet de kip altijd goed doorbakken verhitten. Salmonella en campylobacter zitten op het vlees, niet er in. De problemen zijn er vooral omdat men bijvoorbeeld kip rauw heeft vastgehad, dan bakt en dan terug manipuleert, terwijl de bacteriën nog op de handen kleven.
Verse, rauwe kip heeft een roze, vleesachtige kleur. Als kip niet goed meer is zal het vlees grijs worden. Als je ziet dat het vlees valer van kleur wordt, moet je het binnen korte tijd bereiden voordat het niet goed meer is. Als het vlees meer grijs dan roze is, ben je al te laat.
Zorg ervoor dat je de pin van de vleesthermometer precies in het midden van het vlees steekt, zo meet je de kerntemperatuur en weet je of het vlees egaal gaar wordt. Laat de thermometer voor minimaal 20 seconden zitten.
Je kan gemiddeld rekenen op 45 minuten per kg. Om er zeker van te zijn dat de kip tot op het bot gaar is, bestaat er een eenvoudige techniek. Steek een vleesvork in de buikholte en til de kip op met de holte schuin omlaag. Pas als het vocht dat uit de kip stroomt helder is, is de kip gaar.
Om te zorgen dat de kip mals blijft bij het bakken, is het belangrijk om de pan eerst goed heet te laten worden. Voeg als de pan heet is olie of bakboter toe. Laat dit ook goed warm worden voor je de kip toevoegt. Hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen in de kipfilet niet verloren gaan.
Een hele kipfilet kook je in 20-25 minuten gaar. Een halve kipfilet moet 15-20 minuten koken. Snijd je de kipfilet in stukken van ongeveer 5 cm of kleiner? Houd dan een kooktijd van 10 minuten aan.
"Doe hem in een vacuümzak met allerlei specerijen en een beetje vocht naar smaak, en laat dat dan garen. Doordat het zo compact verpakt is - er kan dus niks uit qua smaak en vocht - blijft de kip supermals en valt het vlees van het bot. De kipfilet maak je daarmee echt botermals."
Het kippenvlees verandert tijdens de bereiding van roze naar wit. Maar, sommige delen van de kip zijn net iets donkerder of meer roze dan gewoon de filet. Ondanks de donkerdere kleur kunnen deze stukken kip toch gaar zijn.
Liefhebbers zeggen nog wel eens dat zij dijfilet lekkerder vinden dan de kip(borst)filet. De bereidingstijd van beide vleessoorten is ongeveer 15 minuten. Om en om bakken in een koekenpan en vervolgens op een laag vuur met deksel erop nagaren.
Steek de kernthermometer in het dikste gedeelte van het vlees. Houd hierbij voldoende afstand tot het bot. Het bot wordt sneller warm, waardoor de thermometer een te hoge kerntemperatuur aangeeft. Zorg dat de kernthermometer de kerntemperatuur in het vlees meet, niet in het vet.
Kip is geen steriel product en ten opzichte van andere voedselproducten is Salmonella relatief vaak op rauwe kip aanwezig (in 3,5% van de gevallen). Echter, kip is geen product dat leidt tot veel Salmonella besmettingsuitbraken bij de mens.
De salmonellabacterie is de meest bekende ziekmakende bacterie. Deze bacterie komt veel voor bij kippen en varkens. Je kunt vrijwel alleen besmet raken met salmonella door het eten van eieren met nog vloeibaar eigeel, rauw vlees, ongewassen fruit en ongewassen of rauwe groenten.
Meestal bent u ziek door bacteriën op eten, bijvoorbeeld deze: Salmonella: komt voor op rauwe kip, rauw kalfsvlees of rauw varkensvlees. Soms zitten ze in eieren en melk, en op groente en fruit. Campylobacter: zit vooral op rauwe kip.
In Nederland gebruiken we meestal de Engelse termen: Rare: bijna rauw, alleen aan de buitenkant gebruind (50-55°C) Medium: enkel de kern rood (60-65°C) Well done: doorbakken (70-75°C)
Medium rare
Druk op het vlezige gebied tussen de duim en de onderkant van de handpalm. Dit is hoe rosé vlees aanvoelt.