Mensen krijgen sproetjes omdat ze op bepaalde plekken op de huid een hoger level van het zogenaamde Melanine-gen MC1R hebben. Klinkt ingewikkeld, maar dit is simpelweg pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van je huid, haar en ogen. Als je een actief MC1R-gen hebt, heb je donker haar en een donkere huid.
Sproetjes bestaan uit korrels met donkere kleurstof die onze huid kleur geeft (pigment melatonine). Maar waarom ze ontstaan, is niet bekend. Het zit vaak in de familie (erfelijk) om sproetjes te krijgen. Dan verschijnen ze vanaf de kinderleeftijd wanneer er zon op de huid valt.
Sproeten ontstaan al op jonge leeftijd. In de loop der jaren kunnen er door zonlicht meer sproeten verschijnen. Zelfs op oudere leeftijd kun je nieuwe sproeten ontdekken. Die ontstaan door zonschade: veelvuldige verbranding van de huid op jonge leeftijd.
Iedereen heeft sproeten, de een veel meer dan de ander. Sproeten zijn kleine bruine vlekjes, meestal zo klein als een speldenknopje.
Sproeten kunnen worden voorkomen door de huid goed te beschermen tegen de zon (insmeren met zonnebrandcrèmes). Vooral bij kinderen is dat verstandig. Tegenwoordig doet men wat minder paniekerig over de schadelijke effecten van de zon, zonlicht heeft ook vele positieve effecten.
Sproetjes zijn tegenwoordig goed te behandelen door middel van laserbehandelingen, ze worden namelijk als pigmentvlekken gezien en ook die zijn goed te behandelen. Doordat het pigment van sproetjes oppervlakkig is, geeft dit hele goede resultaten met laserbehandeling.
Heb jij veel sproeten en is je pigment niet zo mooi verdeeld als bij mensen met een donkerder huidtype, dan hoeft dit nog niet te betekenen dat ze eerder of sneller pigmentvlekken ontwikkelen. Sterker nog: het is grotendeels afhankelijk van je eigen omgang met de zon.
Zes procent van de Europeanen is hier drager van, zeggen onderzoekers uit onder meer Leiden en Rotterdam in de Volkskrant. Zij zien er gemiddeld twee jaar ouder uit. Nog eens 30 tot 40 procent heeft het gen met een mildere afwijking.
In de zomer ontstaat onder invloed van zonlicht een verhoogd gehalte melanine in de huid. Zomersproeten ontstaan vooral op de aan zonlicht blootgestelde delen van de huid (gelaat). Zomersproeten komen vooral op jonge leeftijd voor. Alleen door zonlicht komen de sproeten tot uiting.
Bij sproetjes is er een sprake van opeenhoping van melanine onder de huid. Melanine is het pigment dat onze huid, ons haar en ogen hun kleur geeft. Je wordt niet geboren met sproeten; ze ontstaan op jonge leeftijd na bloostelling aan de zon. Of iemand sproeten krijgt hangt nog samen met twee andere factoren.
Ik word niet bruin door de zon
Je wordt hoogstens knalrood. Hoe kan dit? Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden.
Huidtype 1
Je bent iemand met een ivoorwitte tot zeer lichte huid. Grote kans dat je van nature rood of lichtblond haar hebt, lichte ogen en meerdere sproeten. In de zon verbrand je altijd en je wordt niet bruin. Je huid is zeer gevoelig voor de zon, hier moet je dus op bedacht zijn.
Ze zijn namelijk erfelijk, al is hun activering het resultaat van blootstelling aan de zon. Zonnevlekjes daarentegen verschijnen meestal bij het ouder worden. Sproeten vervagen meestal met de leeftijd en zelfs met de seizoenen, terwijl zonnevlekken meestal langer blijven zitten.
Is verwijderen van sproeten pijnlijk? Nee, het verwijderen van sproeten is niet pijnlijk.
Als je huidtype 2 hebt, verbrandt je al minder snel dan iemand met huidtype 1 en wordt je iets sneller bruin. Mensen met huidtype 2 hebben vaak een lichte huid met blond haar en grijze, groene of lichtbruine ogen. Je huid wordt langzaam bruin en je verbrandt nog best snel.
Je huidtype is genetisch bepaald en kun je niet veranderen maar wel in balans brengen. Volgens dermatologen zijn er vijf verschillende. Vind de jouwe, kies de beste verzorging en haal zo het maximale uit je huid.
Ga sporten in de zon. Bewegen in de zon zorgt ervoor dat alle kanten van je lichaam straling krijgen, dus je wordt mooi egaal bruin. Daarnaast zorgt het zweet op je lichaam ook voor extra weerkaatsing van de straling, dus je wordt iets sneller bruin.
Pigment. Wanneer je veel in de zon komt, worden er meer en grotere melanoyten gemaakt en komen ze, als een soort verdedigingsleger, naar de oppervlakte van de huid. Omdat de pigmentkorrels bruin gekleurd zijn, krijgt je huid een bruine kleur. Deze bruine kleur is dus eigenlijk je natuurlijke zonnebrandcrème.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Als je huid vochtig of nat is, word je sneller bruin. Dat komt doordat water eigenlijk werkt als een soort vergrootglas en omdat de zon gereflecteerd wordt door de waterdruppels op je huid.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.