Zulke gedeeltelijk verharde vetten worden transvetten genoemd, en ze zijn nog een stuk ongezonder dan verzadigde vetten. In tegenstelling tot die verzadigde vetten wordt er dan ook geadviseerd om het eten van transvetten echt tot een minimum te beperken. Geharde palmvetten wil je dus sowieso vermijden!
Van olie of zacht vet gehard vet maken wordt harden of hydrogeneren genoemd. Dit wordt gedaan om het smeltpunt van de vetten te verhogen en de houdbaarheid te vergroten. Vroeger bevatten deze geharde of gehydrogeneerde vetten erg veel transvetzuren.
In het geval van voedsel zit het in producten als babyvoeding, pindakaas, koekjes, slaolie en kant- en klaarmaaltijden. Op het etiket is palmolie te herkennen als palmvet of kortweg palm. Vaak zit er ook een mengsel van oliën in een product, dat dan onder de noemer 'bevat plantaardige olie (palm)' erop staat.
Hoeveel transvet mag ik maximaal binnenkrijgen? De Gezondheidsraad raadt aan om te zorgen dat niet meer dan 1% van de calorieën (= 1 energieprocent) die je op een dag nodig hebt van transvet komt. Voor een vrouw die 2.000 kilocalorieën per dag binnenkrijgt, komt dit neer op niet meer dan zo'n 2 gram transvet per dag.
Palmolie wordt in veel producten gebruikt sinds uit onderzoek blijkt dat transvetten ongezond zijn voor het hart. Voedselfabrikanten als Unilever, Nestlé, Ahold en FrieslandCampina stapten daarom massaal over op palmolie.
Shea boter is een plantaardi g vet die gewonnen wordt uit de vruchten van de karité boom. Deze boom groeit niet op plantages, maar vrij op de Afrikaanse savanne . Zo is shea een duurzame alternatief voor palmolie. Gemaakt zoals je het thuis ook kan maken.
Becel Pure, puur genieten!
Het is 100% plantaardig en geheel vrij van palmolie en conserveermiddelen. Dat is puur genieten op de boterham of een cracker met hartig of zoet beleg. En zoals je van Becel gewend bent, is Becel Pure van nature rijk aan Omega 3.
Deze geharde olie zit bijvoorbeeld in margarine, pindakaas (NIET als er een laagje olie op drijft als je de pot openmaakt) en plantaardig vast frituurvet. Transvetten ontstaan in de fabriek. Onbewerkte producten bevatten nooit verkeerde transvetten. En dus is kokosolie geheel transvet vrij.
Zonnebloemolie bevat per 100 gram 879 kcal en in totaal 99,5 gram vet. Hiervan is 10,6 gram verzadigd en 0 gram transvet. Zonnebloemolie bevat vooral onverzadigde, gezonde vetten. Hiervan is 28,1 gram enkelvoudig onverzadigd en 56,7 gram meervoudig onverzadigd.
In palmolie zit meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Calvé Pindakaas bestaat uit 85% pinda's, 0.6% zout en 14.4% plantaardige olie en vet. Slechts een heel gering deel hiervan is palmolie.
Transvet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Bovendien verlaagt transvet het HDL-cholesterol. Transvet verhoogt op deze manier het risico op hart- en vaatziekten.
Allereerst is het belangrijk om te weten wat palmolie is. De olie die uit de vrucht gewonnen wordt, bestaat deels uit vloeistof en deels uit vaste stof. Palmvet is in feite dus ook palmolie, maar bevat nog meer verzadigde vetzuren, waardoor het harder is.
Transvetten zijn erg ongezond en zijn zelfs nog slechter voor de gezondheid dan verzadigd vet. Zowel dierlijk als industrieel transvet heeft een negatieve invloed op het cholesterol. Transvet verhoogt het schadelijke LDL-cholesterol en verlaagt het goede HDL-cholesterol, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot.
Becel producten bevatten minder dan 1 % transvet, afkomstig uit de plantaardige oliën in het product. Toen nog niet bekend was dat transvetten schadelijk waren, werd er een andere techniek gebruikt om de oliën in margarine te verharden, waarbij transvet ontstond.
De hoeveelheid transvet in roomboter of kaas is namelijk klein. Het advies was toch al om niet teveel vet uit melk en vlees te eten, vanwege hun hoge gehalte aan verzadigde vetten.
Verzadigde vetten en transvetten zijn slechte vetten omdat ze het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Onverzadigde vetten zijn goede vetten, omdat ze bijdragen tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed en daarmee een bijdrage aan de hartgezondheid leveren.
Conclusie, is olijfolie gezond(er)?
Zowel extra vierge olijfolie als kokosolie hebben gezondheidsbevorderende effecten. Toch is de Voedingswaardetabel duidelijk in zijn oordeel: waar extra vierge olijfolie een 8,3 scoort op gezondheidswaarde, scoort kokosolie een 5,6.
In roomboter zitten ten opzichte van kokosolie meer vitamine en mineralen. In roomboter zit vitamine A, E en K en een klein beetje D. Kokosolie bevat al deze vitaminen in veel mindere mate. Kokosolie bevat nauwelijks mineralen en roomboter bevat sporen van mineralen zoals kalium, natrium en calcium.
Wetenschapsvoorlichter Nelleke van der Houwen: “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kokosolie het slechte cholesterol duidelijk verhoogt. Kokosolie bevat veel verzadigde vetzuren. Deze verhogen het slechte cholesterol in het bloed, en vergroten daarmee de kans op hart- en vaatziekten.”
Als je op zoek bent naar een boter die smaakt naar roomboter kom je met de Flora Plant het aller dichtstebij. Er zit hier echt een heel goed boteraroma in! Ze zijn te koop als ongezouten of gezouten variant.
Of die palmolie zorgt voor harde boter, weten de fabrikanten, aldus de boer. Maar ja, die houden hun geheimen geheim. Dus reist Ersin Kiris naar een expert op het gebied van diervoeding, Jan Speerstra. Die geeft 'dieetadvies' en ja, met dat palmvet is de fabrikant blij omdat die er goede boter van kan maken.