AD is een afkorting van het Latijnse Anno Domini, wat zoveel betekent als 'in het jaar'. Deze afkorting wordt alleen gebruikt voor jaartallen ná Christus, dus vanaf een jaar na het begin van onze jaartelling: het jaar 1.
De christelijke jaartelling, ook Anno Domini- of AD-jaartelling genoemd, is de jaartelling die gebruikt wordt in de juliaanse en gregoriaanse kalenders. De kalender gaat uit van jaar 1 als Anno Domini, Latijn voor in het jaar des Heren.
Het aan het Latijn ontleende voorzetsel ad wordt in het Nederlands onder meer gebruikt in de betekenis 'tot, tegen (een bedrag of percentage van)', 'ten bedrage van'. Ad is een formeel, schrijftalig woord en wordt haast uitsluitend in Nederland gebruikt. (4) De spaarrente ad 2,5% wordt jaarlijks op uw rekening gestort.
Het aan het Latijn ontleende voorzetsel ad heeft de betekenis 'ten bedrage van' of 'tegen een percentage van'. Ad is een formeel, schrijftalig woord. De verschuldigde belasting ad € 1500,- moet binnen 30 dagen betaald worden.
Opmerkingen bij een tekst die uit genummerde paragrafen bestaat (bijvoorbeeld verslagen van vergaderingen), worden vaak op de volgende wijze gepresenteerd: ad 1:…, ad 2:… enzovoort. Door onbekendheid met de oorsprong van dit voorzetsel wordt ad soms opgevat als een afkorting.
AD is een afkorting van het Latijnse Anno Domini, wat zoveel betekent als 'in het jaar'. Deze afkorting wordt alleen gebruikt voor jaartallen ná Christus, dus vanaf een jaar na het begin van onze jaartelling: het jaar 1.
Zwangerschapsduur; tijd sinds eerste dag van de laatste menstruatie.
De juiste spelling is à, met een accent grave: 'Het duurt twee à drie dagen. ' Het voorzetsel à komt uit het Frans en wordt ook nog op zijn Frans geschreven. Het is een van de weinige woorden in het Nederlands waarin een a een accent grave krijgt.
À =of/tussen
Met à bedoelen we hier ongeveer/tot, bijvoorbeeld: Het duurt twee à drie dagen = het duurt ongeveer 2 tot 3 dagen, het duurt tussen de 2 en 3 dagen.
Telefoonnummer Algemeen Dagblad: 088 – 050 5050.
Interim is een voorvoegsel dat je gebruikt om aan te geven dat iemand een functie tijdelijk invult. Het komt van het Latijnse ad interim, wat in de tussentijd betekent. Een interim professional, ook wel gedetacheerde genoemd, staat onder contract bij een detacheringsbureau.
AD Digitale krant
Download de app op uw tablet of smartphone via de de App Store of Google Play en log direct in met uw account! Beschikbaar voor iOS 9.0 en hoger of Android 5.0 en hoger. De Digitale krant is ook toegankelijk via ad.nl. Klik dan op 'Digitale krant' rechtsbovenaan.
De christelijke jaartelling, ook Anno Domini- of AD-jaartelling genoemd, is de jaartelling die gebruikt wordt in de juliaanse en gregoriaanse kalender.
Anno is Latijn voor in het jaar. Als een bedrijf bijvoorbeeld opgericht is in 1623 zet men daarom op de gevel 'anno 1623'. Ook kom je in geschiedenisboeken bij een jaartal wel eens de term 'Anno domini' tegen. Hiermee wordt bedoeld dat het om een jaar ná Christus gaat, dus om een jaar na het begin van onze jaartelling.
Willibrord was in de 14e eeuw dé verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen.
In een juridische of wetenschappelijke context is het soms nodig om elke twijfel over de betekenis van of uit te sluiten. In zulke gevallen kunt u door het gebruik van en/of expliciet maken dat de betekenis 'en' wel degelijk van toepassing kan zijn. Een nevenschikking met en/of betekent 'of x, of y, of x en y'.
Sinds de spellingwijziging van 1995 wordt vrijwel uitsluitend het accent aigu gebruikt ter benadrukking; het gaat hier namelijk niet om de uitspraak, maar om het benadrukken van een woord. Voor 1996 werd het accent grave ook wel gebruikt om korte lettergrepen te benadrukken.
naar; naar toe; toe; in; te; aan; erop; bij; erbij; ergens naartoe; à; daaraan.
De juiste schrijfwijze is 1à2 volgens het woordenboek.
A la minute betekent onmiddellijk of direct. Het woord kent verschillende synoniemen als stand de pede, terstond en subiet, en hebben allemaal dezelfde betekenis: iets moet direct gebeuren of is snel klaar. Het Franse woord is vooral bekend in de kookwereld.
' Het nadrukteken is altijd een streepje van linksonder naar rechtsboven. Om een woord of lettergreep te benadrukken, gebruik je het nadrukteken of klemtoonteken ( ´ ). Dat teken ziet er net zo uit als het accent aigu, het accent dat bijvoorbeeld op café staat.
ABiC is een operatie techniek waarbij met een micro-katheter het vochtafvoersysteem van het oog wordt vergroot.
De afkorting "DT"
Wordt gebruikt om het aantal af te leveren stukken aan te duiden: gelulen of zetpillen.
Ads. Is de afkorting voor "advertising" wat reclame of publiciteit betekent in het Engels.