Ontharingscrème lost je oksel haar op tot vlak onder het huidoppervlak, waardoor je meestal net een dagje langer gladde oksels houdt dan met scheren. Het is belangrijk dat je de ontharingscrème eerst op een klein stukje huid test. Als je geen irritatie voelt, kun je het gebruiken om je oksels te ontharen.
Oksels ontharen kun je doen door middel van IPL, je kunt je oksels epileren, of ze scheren - afhankelijk van het gewenste resultaat. De huid onder de oksels is vrij dik, dus de meeste methoden om je oksels te ontharen zijn geschikt.
De Kristalpad draait de bovenkant van het haartje flinterdun af, net als bij een puntenslijper. Je hebt hierdoor veel minder snel last van ingegroeide haartjes. Het resultaat? Na iedere behandeling heb je een supergladde, gezond uitziende en zijdezachte huid!
Door eerst je oksels te scrubben verwijder je dode huidcellen. Hierdoor kun je met je scheermes dichter op de huid scheren, en geniet je langer van een zijdezacht resultaat. Maar let op: gebruik niet een te grove scrub. De grove korrels kunnen de huid flink beschadigen en zorgen voor irritatie.
Vertel haar dat het haar lichaam is en dat zij mag kiezen wanneer ze zich begint te scheren. Er is geen "ideale" leeftijd om met scheren te beginnen. Als ze het doet om bij haar vriendinnen te horen, wijs haar er dan op dat het belangrijk is dat ze zichzelf blijft.
Er zijn talrijke goede redenen om je te scheren. Zo hebben mannen die hun okselhaar verwijderen minder kans op onwelriekende geurtjes. Haartjes houden namelijk meer bacteriën vast en het zijn juist de bacteriën die de vieze luchtjes veroorzaken.
Glad scheren doe je zo
Gebruik de ene hand om je gezichtshuid strak te trekken en hou met de andere het scheermes vast. Druk niet te hard op de huid, maar laat het mes er soepel overheen glijden. Spoel het mesje tussen de scheerstreken door regelmatig af met warm water om het schoon, glad en scherp te houden.
Gebruik een scheermesje niet vaker dan drie tot vier keer. Wanneer je gaat scheren met een bot mesje, krijg je snel last van ingegroeide haartjes. Spoel na het scheren de restjes schuim/gel/olie op je oksels goed af met koel water.
Je kunt het droog scheren, maar we raden aan om je oksel in vochtige toestand te trimmen. Het warme water verzacht het haar en verkleint de kans op ingegroeide haren of sneeën.
Zo scheer je effectief met scheerzeep. Het is echt geen hogere wiskunde, scheren met scheerzeep. In principe kun je de zeep, zo hùp, nat maken en over je benen uitsmeren en dan aan de slag met je scheermes. Na afloop heb je gladde pootjes die klaar zijn voor de zon.
Geen scheerschuim gebruiken.
Hoeveel haast je ook hebt, gebruik een scheergel of creme om je huid en haartjes zacht te maken. Scheren zonder scheerschuim, of met gewone zeep, vergroot de kans op huidbeschadiging.
Okselhaar om geur te verspreiden
De geurstofjes kunnen zich namelijk hechten aan het haar, waardoor ze zich makkelijker kunnen verspreiden. Daarom groeit er dus haar onder je oksels. Het gaat hier trouwens niet om de klassieke zweetgeur: die vinden de meesten toch écht niet zo aantrekkelijk.
Waarom zou je je oksels scheren? De meeste mannen scheren hun oksels uit hygiënisch oogpunt, ze vinden het frisser. Er kunnen immers geen zweetdruppels in de haren gaan hangen en een haarloze oksel is zo schoongeveegd.
Om ervoor te zorgen dat je geen irritaties krijgt na het oksels scheren, is het belangrijk dat je altijd scheerschuim of een scheerolie gebruikt. Wanneer je een mesje op je huid zet zonder een schuim te gebruiken is je huid nog erg droog, wat irritaties en wondjes kan veroorzaken.
Begin met je oksels scheren
Houd het scheermesje in je andere hand en begin met het scheren in de richting van de haargroei. Als je huid gevoelig is, dan kan tegen de haargroei in scheren leiden tot een brandig gevoel.
Regelmatig je oksels scrubben en hydrateren zorgt ervoor dat de dode huidcellen op een zachte manier worden verwijderd, waardoor je de kans op irritaties, en daarmee de kans op donkere oksels, kunt minimaliseren. Een enzymatische scrub & peeling dringt daarnaast dieper door in je huidlagen.
Nat scheren is ideaal voor een glad resultaat en wanneer je genoeg tijd hebt voor scheren. Wanneer je huid wat gevoeliger is voor roodheid en puistjes, dan is nat scheren beter. Als je van comfortabel scheren houdt en wel tegen wat stoppeltjes kunt, dan is droog scheren de juiste keuze.
Zo'n 25 procent van de mannen doet alle schaamhaar weg, 20 procent doet aan wildgroei en 55 procent werkt het bij. Bij de vrouwen doet 50 procent alles weg, 11 procent doet aan wildgroei en 39 procent werkt het bij. Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar.
Tijd voor dermatoloog Kevin Gmelig Meijling om feit van fabel te scheiden. Scheren is slecht voor de huid: "Sommige mensen denken de huid te beschadigen door te scheren, maar dat is niet het geval. Alleen wie last heeft van chronische ontstekingen van de haarfollikels of acne loopt het risico de huid te beschadigen."
Je hebt veel okselhaar. Eerst en vooral: er is niets mis met okselhaar hebben. Maar weet gewoon dat het haar een broeihaard voor zweet en bacteriën kan zijn en hierdoor voor een sterke okselgeur zorgt.
De meeste mannen - 73 procent - laten hun okselhaar gewoon staan. Slechts één op de vier vrouwen vindt dat oké. Okselhaar bij mannen mag wel, vindt 59 procent van de vrouwen, maar alleen als het verzorgd is. 17 procent van de vrouwen vindt dan weer dat een man zijn oksels helemaal glad moet scheren.
Als je stopt met scheren, heeft je lichaam minder huid-op-huid contact. Dit gebeurt als je loopt, rent of gewoon staat. Doordat je de haren laat staan is er minder frictie tussen de huid van je armen en de huid van je oksel. Wat weer zorgt voor minder irritaties.