Bij grote kieren zul je niet genoeg hebben aan enkel de elastische kit. In dat geval is het verstandig om de kieren eerst met schuimband te vullen. De schuimband moet ongeveer anderhalf keer zo groot zijn als de breedte van de voeg. Een andere optie is om de kier te dichten met pur-schuim.
Kleine naden van maximaal 1 cm tussen verschillende bouwdelen kunnen het beste worden gedicht met kit. Gebruik bij hout en steenachtig materiaal een flexibele kit zoals acrylaatkit. Die is ook makkelijk overschilderbaar. Siliconenkit is ook flexibel, maar niet overschilderbaar.
Met siliconenkit dicht je smalle kieren of naden (tot 5 mm) tussen muur en kozijn. Siliconenkit is elastisch, waterbestendig en je kunt zowel kit voor buiten als voor binnen kopen. Met een kitpistool spuit je de siliconenkit in de kier of naad om de naad op te vullen. Let op: siliconenkit is niet overschilderbaar.
Oplossingen: Sluit het raam niet helemaal luchtdicht? Dan kun je het beste tochtstrips aanbrengen. Deze zijn makkelijk zelf aan te brengen met zelfklevende tochtstrips, zoals op de foto hieronder. Komt er lucht binnen via de kieren rondom het kozijn dan is het dichtkitten de beste oplossing.
Het werkt hetzelfde als een voorzetraam: je creëert een isolerende luchtlaag tussen het venster en de folie. Folie die op het glas van de ruit geplakt wordt. Deze glasfolie (of plakfolie) heeft een reflecterende laag die de warmte naar binnen terugkaatst.
Koudebruggen zijn een gevolg van slecht isoleren. Een koudebrug is een deel in de muur dat niet goed geïsoleerd is. Wanneer de spouwmuur geïsoleerd is, kan het zo zijn dat de isolatie op sommige plaatsen niet helemaal dekkend is geweest.
Tochtstrip lijkt een bekender begrip dan tochtband. Deze worden dan ook vaak door elkaar gehaald, maar er is toch een duidelijk verschil. Een tochtstrip is namelijk hard/inflexibel en meestal gemaakt van aluminium of plastic, en tochtbanden zijn juist flexibel en meestal ook nog eens zelfklevend.
Pur schuim is een product dat bestaat uit polyurethaan schuim en veelzijdig toe te passen is in de bouw. Pur schuim is te gebruiken voor het dichten van naden, kieren, gaten tussen vloeren, scheidingswanden en plafonds en het bevestigen/afdichten van deurkaders en raamkozijnen.
Purschuim kost in aanschaf zo'n 16 euro per vierkante meter voor een laag van 8 à 10 centimeter. Ga je naar 15 centimeter toe reken dan op een gemiddelde prijs van 20 euro per vierkante meter.
Bij het koud in de spouw plaatsen worden er gaten geboord in de stenen wat kan leiden tot beschadigingen van de muur. Als afdichting wordt er dan gebruik gemaakt van PUR schuim en compriband. Een dergelijke constructie gaat zo'n 5 jaar lang mee, vandaar de lage prijs.
Bij een bezoek aan de woning meet de arbiter dat in de negge de afstand naar het kozijn overwegend tussen de 10 en 12 mm bedraagt. Slechts op sommige plaatsen meet hij een afstand van 15 à 16 mm.
Met name bij buitenmuren zijn compribanden onmisbaar, omdat ze ook slagregen, sneeuw en hagel efficiënt weren. ZO wordt tevens schimmelvorming en optrekkend vocht in huis voorkomen en blijft het binnenklimaat een stuk gezonder en frisser.
Siliconenkit. Deze kit wordt wel eens verward met sanitairkit, maar is meer geschikt voor de drogere ruimtes. De kit is minder elastisch dan sanitairkit. Kijk op de verpakking of de kit overschilderbaar is.
Een kierdichting wordt opgevuld met een kader. Deze kaders zijn van Deventer profielen. Dit is een bekend merk onder de kader profielen. Een deur en raam heeft dus twee kierdichtingen die gevuld zijn met twee Deventer kader profielen.
Wil je kitten op hout? Dan kan je bijna alle kitsoorten gebruiken behalve de siliconenkit. Daarentegen is siliconenkit wel geschikt voor badkamertegels en voor de tegels buiten kan je High Tack kit gebruiken. Als je kit wilt gebruiken op steen of beton dan is hybride/polymeerkit of High Tack kit sterk aangeraden.
Purschuim hecht op vele bouwmaterialen zoals hout, beton, metselwerk, pleisterwerk, metalen en glas. Tevens hecht purschuim op vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
Purschuim heeft een open celstructuur en is daardoor niet waterdicht. Op zoek naar waterdicht isolatieschuim, dan kun je beter pu-schuim kiezen.
Purschuim knagen muizen namelijk heel snel doorheen. Deze Mouseshield is geen pur maar een kit. Een bijzondere kit want deze droogt namelijk niet helemaal in zoals andere kitten. Het buitenste randje wordt droog maar het binnenste blijft altijd zacht.
Nadat we verschillende soorten tochtstrips aan een strenge keuring hadden onderworpen, kwamen we al snel tot de conclusie: De Ellen Tochtband Schuim Wit 9 x 4 7.5M is volgens ons de beste tochtstrip. De veelzijdigheid, de dikte en het prijskaartje van deze strip spreken ons stuk voor stuk aan.
D-tochtprofiel: heeft een grote luchtkamer die samen te drukken is. Ideaal voor grote kieren of naden van minimaal 4 mm tot maximaal 6 mm. P-tochtprofiel: heeft een kleine luchtkamer en is daardoor perfect om relatief grote kieren en gleuven te dichten van zo'n 3 mm tot 5 mm dikte.
Kies dan voor een E-profiel met tochtband. Bij stompe deuren maar ook bij ramen maak je gebruik van een D, E of rechthoekig profiel met tochtband. Aan de onderkant van deuren met eventueel een dorpel, plaats je een tochtstrip met borstelprofiel voor het tegengaan van tocht.
Zet de thermostaat niet te laag
Het is echt niet nodig om de verwarming de hele nacht flink hoog aan te houden. Wel is het bij strenge vorst handig de thermostaat niet lager in te stellen dan 17 graden. Dan warmt de woning 's ochtends bij strenge vorst sneller op tot een aangename temperatuur.
Zo doet u dat: Betere isolatie door Dubbel glas of triple glas en kunststofkozijnen te laten plaatsen. Als u enkel glas heeft, vervang dit dan door dubbel of triple glas. Dat isoleert de ramen, waardoor ze minder of helemaal niet afkoelen en koudeval dus geen kans heeft.
Water drinken helpt om je lichaamstemperatuur te reguleren. Met genoeg vocht houdt je lichaam de warmte beter vast waardoor je het minder snel koud hebt. Volgens het Voedingscentrum heb je minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Zo blijf je lekker warm en voorkom je onnodige hoofdpijn.