Niet al het zilver is officieel gemerkt. Komt het bijvoorbeeld uit het buitenland of is het zelf gemaakt door een edelsmid dan is het niet altijd officieel gemerkt. Toch zal er in de meeste gevallen nog wel een gehalte aanduiding op staan.
Markeringen op je sieraden
De binnenkant van een ring bijvoorbeeld. Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver.
Naast een keurmerk zijn veel zilveren voorwerpen voorzien van een jaarletter, plaatselijke keur en meesterteken. Op lepels en vorken worden de keuren vaak geslagen op het smalle bovendeel van de steel. Bij geboortelepels vind men de keuren meest op de achterzijde van het blad.
Als je een zilver voorwerp door zou zagen is het door en door van hetzelfde (zilveren) materiaal, bij een verzilverd voorwerp zie je een basismateriaal met een laagje eromheen. Als je verzilverde voorwerpen veel poets komt het koper erdoorheen en verdwijnt de zilverlaag.
Het verschil tussen zilver en verzilverd is dat bij verzilverd de basis een onedel, vaak zwaar materiaal is waar een dun laagje zilver omheen is gemaakt, bij zilver is het stuk door en door gemaakt van zilver.
Geen echt zilver? Soms hoor je mensen zeggen dat het dan geen echt zilver is, dit is niet waar. Het verkleuren van zilver heet oxideren, dit is een natuurlijk proces bij het materiaal zilver en dus ook bij zilveren sieraden. Het oxideren is dus een chemische reactie, waardoor zilver bijvoorbeeld dof of zwart wordt.
Met een magneet kun je onderzoeken of je sieraad van echt goud of zilver is gemaakt. IJzer en nikkel worden aangetrokken door de magneet, goud en zilver niet.
Actuele Zilverprijs vandaag: 631€ per kilo / 0,63€ per gramBeste Prijzen voor uw ZILVER - ZILVERBAREN - ZILVEREN MUNTEN.
Zilveren dinervork van Schiavon model Glad Stevige 1e Gehalte zilveren dinervork, nieuw gemaakt in Italie. Elegante vork, 19,7cm lang en weegt 70 gram.
Als je de sieraden niet draagt, bewaar ze dan altijd in een afgesloten zakje of sieraden doosje. Zo komt het sieraad niet in aanraking met lucht en zonlicht en voorkom je het zwart of dof worden. Doe de zilveren sieraden af op momenten als je heftig transpireert, dus bijvoorbeeld bij intensief sporten of koorts.
Zilver is een edelmetaal dat kan gaan oxideren, het zwart worden (oxideren) is niet schadelijk voor je sieraad, zolang je je sieraden maar netjes op blijft poetsen. De reden dat je zilveren sieraden zwart worden komt door de aanraking met materialen waar zwavel (waterstofsulfide) in voor komt.
Het werkt als volgt: u krast met het zilveren item op de toetssteen totdat er een streep zichtbaar wordt. Vervolgens laat u 1 of 2 druppels toetswater op de streep vallen en wacht enkele seconden de chemische reactie af. Blijft de streep staan en wordt het rood? Dan heeft u te maken met echt zilver.
Er zijn Nederlandse gehaltetekens (uitgedrukt in duizendsten) voor de volgende gehaltes: voor goud 585 (14k), 750 (18k), 833 (20k) en 916 (22k); voor zilver 835 en 925 (sterling); voor platina 850, 900 en 950.
De analisten voorspellen daarom dat de prijs van zilver in 2022 gemiddeld 23,90 Amerikaanse dollar per ounce zal bedragen, zo'n 5 procent minder dan in 2021.
Vraag naar zilver overstijgt het aanbod in 2021
De totale vraag komt dit jaar uit op ongeveer 1029 miljoen ounce en stijgt daarmee voor het eerst sinds 2015 weer tot boven de 1 miljoen ounce. Naar verwachting zal het aanbod in 2021 uitkomen op 1022 miljoen ounce.
Deze zilverkoers heeft 'weinig' met de daadwerkelijke transacties in fysiek zilver te maken. In de future markt kun je long of short gaan op zilver. Als je een long positie inneemt speculeer je op de stijging van dit zilvergrijze edelmetaal. Ga je short, dan zet je in op een zilverprijs daling.
Echt zilveren en gouden sieraden verliezen eigenlijk nooit hun waarde. Zelfs als de sieraden niet meer mooi zijn, kunnen ze hergebruikt worden door het zilver of goud om te smelten naar een nieuw sieraad. Antieke sieraden zomaar weggooien is zonde.
In Nederland zijn er in het verleden veel zilveren munten geslagen zoals de zilveren guldens, rijksdaalders, tientjes, 50 gulden stukken etc. Deze zijn niet meer in te leveren bij de bank, maar kunnen nog wel ingewisseld worden bij het Goudwisselkantoor.
Zilver is een natuurproduct en kan na verloop van tijd gaan oxideren. Dat is een chemische term die, in het geval van metalen, duidt op een reactie tussen metaal en de zuurstof die je in de lucht tegenkomt. Zoals ijzer kan gaan roesten, is een verkleuring van een metaal als zilver ook te wijten aan oxidatie.
Zilver dragen we niet voor niets buiten ons lichaam als sieraad. Mensen kunnen allergisch op metalen reageren en zilver kan giftig zijn voor het lichaam en weefsels aantasten. Inname van teveel zilver kan leiden tot argyria, een aandoening waarbij de gehele huid blijvend blauw-grijs kleurt.