Eierschalen bevatten veel kalk en kun je dus in de tuin strooien als de grond meer kalk nodig heeft. Maak de eierschalen fijn en strooi ze bij planten die van kalk houden. Let wel op, want niet alle planten houden van kalk.
Bepaalde planten, bloemen en gewassen in je (moes)tuin worden helaas graag opgegeten door slakken. Om dit te voorkomen kun je gebroken eierschalen rondom je planten en gewaassen leggen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak waardoor ze er niet overheen gaan.
Naast calcium en eiwit bevatten eierschalen ook kleine hoeveelheden andere mineralen, waaronder strontium, fluoride, magnesium en selenium. Net als calcium kunnen deze mineralen een rol spelen bij de gezondheid van de botten.
Omdat in die eierschalen ook een gunstig mineraal zit: calcium. Als je de eieren kookt, komt dit calcium in het water terecht. En planten… die houden van calcium omdat het de pH-waarden van de grond op peil houdt. En aarde met een goede pH-waarde neemt de meeste voedingsstoffen op.
Conclusie. Volledige eierschalen zijn organisch afval en kunnen in principe op de composthoop. Weet wel dat ze niet echt van tel zijn voor het maken van goede compost en ze vaak na één cyclus nog steeds niet verteerd zijn. Als je ze toch wil vermengen met compost, plet ze dan dus liever fijn.
Kalk heeft ook de eigenschap de grond minder zuur te maken: kalk maakt de pH waarde van de grond hoger. Kalkminnende planten zoals de vlinderstruik, buxus, clematis, druif, lavendel, seringen, gazongras en rozen groeien graag op een bodem met een hogere pH-waarde.
Als je geen afvalvernietiger of composthoop hebt, kun je je eieren gewoon in de vuilnisbak gooien. Dit geldt voor eiwitten, dooiers, schalen en hele eieren.
Zorg ervoor de de eierschalen goed droog zijn en leg ze in uw voedseldroger. Zet de droger op 70 graden en droog de eierschalen gedurende 3 uur. (U kunt eierschalen ook in de oven drogen op 80 of 90 graden). Mix uw eierschalen tot een zacht poeder en bewaar ze in een zuivere en droge pot.
Met wat extra calcium zorg je voor extra sterke eierschalen. Geef je kippen daarvoor stukjes fijngestampte eierschaal als snack. Het is belangrijk dat je de eierschaal goed verpulvert. Anders gaan je hennen mogelijk hun eigen eieren kapotpikken.
Zijn eierschalen gezond voor een hond? Ja. Eierschalen bestaan bijna helemaal uit calciumcarbonaat. Naast calcium, zit er ook magnesium in eierschalen, en hele kleine hoeveelheden mineralen, zoals strontium en glucosaminoglycans (zoals glucosamine en chondroitine).
Bij een kippenei vormt de schaal zo'n 10 procent van het gewicht van het ei en bestaat hij voor 90 procent uit calcium.
Gevulde eieren kun je 1 dag in de koelkast bewaren. Wil je ze langer bewaren? Maak de vulling van tevoren en bewaar in een luchtdichte spuitzak. Bewaar de gekookte eiwitten in een afgesloten verpakking.
Theezakjes bevatten dus goede voedingsstoffen, waaronder tanine wat erg goed is voor de grond. Maar dit is niet alleen nuttig in de composthoop. Je kunt ze ook zo tussen je planten in de tuin of in huis planten. Zo trekken de voedingsstoffen in de grond en gaan de bloemen prachtig bloeien.
Wat te doen als je de zuurheid kent? Indien je grond zuurder wil maken om sommige planten een juiste bodem te geven, vul de grond dan aan met turf of afgemaaid gras. Is de grond te zuur om planten te kweken, voeg dan kalk toe of compost. De grond meer of minder zuur maken, doe je niet in één seizoen.
Ovomet oftewel eierschaalmembraan, is het dunne vliesje wat zichtbaar wordt bij het pellen van een hard gekookt ei.
Hoeveel een eierschaal weegt, hangt af van de grootte van het ei. Een schaal van een gemiddeld ei weegt rond de 5 gram en daar zit dus snel een paar gram calcium in. Met een klein lepeltje heb je al snel je dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium binnen.
Wanneer is een ei bedorven? Niet meteen na deze termijn, stelt het Voedingscentrum. Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
De beste manier om verlopen en rauwe eieren weg te gooien is via de vuilnisbak. Kraak de slechte eieren en gooi de inhoud door de vuilnisbak. Denk eraan dat u de schalen niet door de afvoer gooit, want die kunnen uw leidingen verstoppen en beschadigen.
Bedrijven kunnen zich aanmelden via op de website voor de inzameling van hun afval. Voor het recyclen van sigarettenpeuken werkt het Terracycle vooral samen met casino's en stadions. Plekken waar veel wordt gerookt. TerraCycle recyclet peuken, as, tabak en sigarettendoosjes.
Zuurminnende planten houden niet van kalk, denk aan heide, veenbes en rododendron. Kalk verspreidt zich ook door de bodem, dus zorg dat je flink ver van deze planten blijft tijdens het strooien.
Het strooien van Humistart kalk is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen. Kalk doet trouwens ook veel voor andere planten, bloemen en bomen. Voor de buxus is het zelfs essentieel.
Lavendel is een kalkminnende plant. Strooi daarom na het planten drie à vier keer de op de verpakking voorgeschreven hoeveelheid kalk bij de planten. Verwerk een deel van de kalk in de grond. Mesten moet u juist niet doen.