De Gaura lindheimeri is ook wel bekend als Prachtkaars. Deze Oenotheraceae heeft een maximale hoogtevan ongeveer 100 centimeter.
Met een afgeronde en compacte groeiwijze moet de Gaura Lindheimeri begin maart op grondniveau worden gesnoeid, waarbij de vegetatie eind deze maand weer begint. Snelgroeiend, wordt tot 1 m hoog en vormt een klomp van 50 tot 70 cm breed.
Bloeitijd van prachtkaars
Prachtkaars bloeit van juli tot aan de eerste nachtvorst. Het is een kortlevende plant. Dat wil zeggen dat prachtkaars slechts enkele jaren bloemen afgeeft. Wel zaaien ze zichzelf uit.
Gaura lindheimeri heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Geef de plant water aan de basis om te voorkomen dat de bladeren nat worden en schimmelvorming ontstaat.
Geniet van juli tot ver in de herfst van een schitterende en rijke bloei. De bloempjes op de fijne opgaande stengels met groene lancetvormige bladeren bewegen sierlijk in de wind. De Gaura laat zich uitstekend combineren met andere vaste planten, bv. lavendel, en siergrassen.
Reken voor een mooi volle beplanting met voldoende plantafstand altijd op 9 planten per vierkante meter.
Een vrij droge plek in de volle zon of in de halfschaduw / halfzon wordt door de plant gewaardeerd. Gaura's laten zich goed combineren en zijn daarom geschikte borderplanten. Deze plant heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw.
De Gaura verliest zijn blad in de winter en het is goed om voor de winter de plant vast af te knippen tot vlak boven de grond. Op deze manier heeft de plant in het voorjaar weer alle energie om te groeien. Je kunt de plant ook in het voorjaar terugsnoeien.
Na de bloei terugknippen en in de winter best afdekken met een mulchlaag. in het voorjaar scheuren.
De bloeiperiode is juli β oktober. Deze plant is goed winterhard. Aanbevolen aantal per vierkante meter : 7. Nederlandse naam : Prachtkaars .
Je kunt in het voorjaar zaden van Gaura zaaien. Maar stekken kan ook, via zomerstekken of van halfrijpe stekken. Je maakt de stekken struikachtiger door ze regelmatig bij te knippen.
De Gaura lindheimeri 'Whirling Butterflies' (Prachtkaars) houdt van een goed doorlatende en eventueel droge bodem. Zeker in de winter is het belangrijk dat overtollig water goed af kan voeren. Ondanks dat de Prachtkaars goed tegen droogte kan, is het belangrijk om uitdroging in de zomer te voorkomen.
Gaura lindheimeri doet het goed in iedere goed doorlaatbare grond die in de winter niet te nat is. De plant is redelijk winterhard, goed zeewind en luchtvervuiling tolerant en heeft in goede omstandigheden weinig last van ongedierte of ziektes, in te natte winteromstandigheden bestaat gevaar voor wortelrot.
Opvallende plant met vlinderachtige bloemen
De opgaande stengels zijn fijn en staan van juli tot en met oktober in bloei. De vlinderachtige bloemen hebben een witte kleur en groeien boven elkaar. De 'Whirling Butterflies' staat het liefst in de zon, maar een plekje in de halfschaduw is ook prima.
De Gaura Lindheimeri soorten zijn inheems aan delen van Texas en Louisiana. Dat betekent dat ze erg goed bestand zijn tegen warmte en droogte en graag op een goed gedraineerde, humusrijke bodem staan. Zorg er dus voor dat deze planten niet te nat staan, anders worden ze minder winterhard en kunnen de wortels wegrotten.
Gaura lindheimeri, ook wel bekend als prachtkaars, is een betoverende vaste plant die weelderig bloeit tot diep in de herfst.
Soorten Gaura
Deze vaste plant is te krijgen in diverse tinten roze zoals de Gaura lindheimeri 'Siskiyou Pink', de Gaura lindheimeri 'Blaze en de Gaura lindheimeri 'Pink Dwarf' die, zoals de naam al vermoed, een lagere ondersoort is.
Snoeien en verzorging Prachtkaars - Gaura lindheimeri 'Siskiyou Pink': Knip in maart de plant tot ongeveer 20cm boven de grond af. Doe dit dan voordat de zaadvorming begint. Hierdoor behoud de plant haar energie en zal ze deze gebruiken voor de aankomende winter. Geef na het snoeien wat meststof.
Het moet tijdens het snoeien wel droog zijn, het mag niet vriezen en er mag ook geen vorstperiode binnen enkele dagen starten. Overige bomen kan je van half oktober tot in maart snoeien. Ook hier geldt: niet met vorst. Bijsnoeien, voor een mooie vorm van de boom, kan je doen in de zomer (juni, juli en augustus).
Je kunt lavendel meteen na de bloei snoeien. Wacht liever niet tot oktober. Eventuele nachtvorst kan je net gesnoeide plant beschadigen. Je knipt de uitgebloeide bloemen en het bovenste stuk van het groen af.
Door het snoeien verjongt de plant of struik en houdt u de groei- en bloeikracht erin. Takken die dood zijn, elkaar kruisen of in de weg zitten, mag u altijd het hele jaar door snoeien.
Hij is goed te combineren met siergrassen en andere vaste planten. Dankzij de open vorm van de bloemen van deze Prachtkaars kunnen bijen en andere insecten gemakkelijk bij de nectar komen. De Prachtkaars houdt van zonnige plaatsen, maar gedijt ook goed in de halfschaduw. De grond moet goed gedraineerd zijn.
De Gaura lindheimeri is ook wel bekend als Prachtkaars. Deze Oenotheraceae heeft een maximale hoogtevan ongeveer 100 centimeter.
Gaura lindheimeri 'Siskiyou Pink'
Deze vaste planten verrassen je vanaf de zomer tot in het najaar met schitterende vlinderachtige bloemen.