Het gemiddelde oor is 7 cm lang. Elk jaar komt er 0,22 mm bij. Dat is ongeveer 1 cm in 50 jaar. Oren van opa's en oma's kunnen wel 8 cm lang worden.
De gehoorgang is bij volwassenen ongeveer 2,5 cm lang en eindigt bij het trommelvlies – de scheiding met het middenoor. De gehoorgang heeft de vorm van een koker, is gemiddeld ongeveer 1 cm in doorsnede en is bekleed met huid.
En kraakbeen blijft groeien, in tegenstelling tot bot, dat normaal gesproken stopt met groeien in de puberteit. Anderen denken dat het oor niet meer groeit, maar dat door het ouder worden en verschillende andere factoren de oorlel uitzakt en daardoor dus groter wordt.
Een oor groeit door, vooral in de lengte. Zo waren de oren van 60-jarige mannen gemiddeld 8,7 millimeter langer en 2,9 millimeter breder dan de oren van hun “kleinzoons” van 21. Vrouwen-oren groeien over hetzelfde tijdsbestek 8 millimeter in de lengte en 1,9 in de breedte.
"Al op driejarige leeftijd is onze oorschelp voor ongeveer 85 procent uitgegroeid. De oorschelp stopt met groeien als meisjes ongeveer zeven en jongens ongeveer acht jaar oud zijn", vertelt Frans Gordts, diensthoofd keel, neus en oren van het UZ Brussel.
Klopt dat echt? 'Je oren en neus groeien je hele leven lang. ' Zo luidt een wijdverbreide mythe, maar volgens de medische literatuur is er geen bewijs voor dit idee. Er is niets bijzonders aan de manier waarop deze organen groeien.
Kans is groot dat naarmate je ouder wordt, je je lengtegegevens in je paspoort moet bijstellen. Naar beneden welteverstaan. Boosdoeners zijn je ruggenwervels. Of, om preciezer te zijn, je tussenwervelschijven.
Sommige weefsels in ons lichaam blijven doorgroeien omdat de cellen waaruit ze zijn opgebouwd een korte levensduur hebben en dus voortdurend moeten vervangen worden door nieuwe cellen. Een goed voorbeeld hiervan is de opperhuid (epidermis) waarvan de cellen een levensduur hebben van ongeveer twee weken.
Een bloemkooloor treedt vaak op na beschadiging, herhaalde verwonding of door beknelling, zoals bij boksers of rugbyspelers. Het wordt daarom ook wel gezien als een sportblessure. Door herhaalde klappen op het oor kan een interne bloeding optreden. Als deze niet wordt behandeld kan een bloemkooloor ontstaan.
Voor zover ik weet zijn er geen recente studies die aantonen dat de neuslengte — de afstand tussen neuswortel en neuspunt — nog toeneemt eens je volwassen bent. Maar de vorm en de stand van de neus kunnen zeker wel veranderen. Als je ouder wordt, gaat de huid immers verdunnen, verslappen en doorhangen.
Meisjesvoeten stoppen eerder met groeien dan voeten van jongens. Bij meisjes is dit rond hun twaalfde levensjaar en bij jongens rond hun vijftiende levensjaar. Kinderen jonger dan zestien maanden hebben iedere twee maanden een grotere schoenmaat nodig.
Het bot groeit het snelst bij een ongeboren kind, in de babytijd en in de puberteit.
Nat oorsmeer stootte meer uit van elf van de twaalf stoffen. Daaruit blijkt dat het gen dat er voor zorgt dat je oorsmeer nat is er ook voor zorgt dat je een sterkere lichaamsgeur hebt. Het natta oorsmeer stinkt ook harder dan de droge variant.
Het kleinste bot in het menselijk lichaam, in het midden van het oor, wordt de "stijgbeugel" genoemd. Het weegt tussen de 2 en 4,3 mg en is tussen de 2,6 en 3,4 mm lang, even groot als een rijstkorrel!
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Als een mens sterft, krijgen de jonge cellen in het nagelbed geen voedsel meer, en houden ze op met delen en dus ook met groeien. Een gelijkaardig proces maakt dat ook haren stoppen met groeien nadat iemand is overleden. Toch kan het lijken of nagels en haren na de dood doorgroeien.
Er bestaat geen specifieke sport of oefening waar je groter van wordt, maar regelmatig bewegen stimuleert wel je lichaam om groeihormonen vrij te maken, en bevordert ook het herstel van je lichaam. Bovendien helpt beweging om je lichaam soepel te houden, zodat je het makkelijker uit kunt rekken.
Onze ogen groeien met ons hoofd mee. Rond de pubertijd hebben onze ogen vaak de maximale grootte bereikt (ca 24 mm in de aslengte). Als de lengtegroei van het oog te vroeg stopt, word je verziend. Gaat deze te lang door, dan word je bijziend.
De krimp zet in als je eind 40 bent. Veel vrouwen zijn rond hun 70ste ruim 5 centimeter korter dan op hun 20ste. Bij mannen verloopt dat proces oneerlijk genoeg een stuk langzamer.
Organen gaan trager werken. Het herstellend vermogen neemt af. De hormoonproductie vermindert. Het reactievermogen neemt af.
Hoeveel een mens krimpt, verschilt per persoon. “Sommige mensen kunnen 10 centimeter krimpen in hun leven”, zegt Van Amstel. Het is ook niet per se zo dat mensen met 'staande' beroepen sneller krimpen. “Bij het zitten ligt er nog meer druk op de ruggewervels.
Ja, ook je neus blijft groeien. En net als met je oren, heeft die groei met kraakbeen te maken.
De oren en de mond
Van de oren weten we dat iemand met flaporen veelal nieuwsgierig is, om alles te willen horen. En staan de oren juist plat aan het hoofd? Dan is de kans groot dat iemand graag naar zichzelf luistert. Verder is het mogelijk om mensen te onderscheiden aan de vorm van de oorlel.