1. Een tweepersoons betonnen grafkelder in een particulier graf is standaard 100 cm breed, 240 cm lang en 140 cm diep. 2. De grafkelder is voorzien van betonnen binnenring en dekplaat.
Sommige begraafplaatsen hebben grafkelders. Dit zijn altijd familiegraven. Een graf in een grafkelder bestaat uit waterdicht beton, waar na de begrafenis een deksel op komt. De overledene wordt dus niet in de aarde begraven, maar in een ruimte onder de grond.
Voor grafkelders die manueel of met een kraan geplaatst worden: grafkelder van 1 persoon: 350 euro. grafkelder van 2 personen: 475 euro. grafkelder van 3 personen: 700 euro.
Zo is voor een dubbelgraf bepaald dat de kist op minimaal 1 meter 80 diep moet liggen maar soms gaat het om slechts één meter diepte. Het probleem is ontdekt bij graven van een paar jaar oud maar ook bij graven die er al meer dan veertig jaar liggen.
Sinds de bijzetting van Willem van Oranje in 1584 rusten alle leden van het Huis van Oranje-Nassau met hun echtgenoten in de grafkelder van de Nieuwe Kerk te Delft. Ook zijn twee kinderen van Prinses Carolina van Oranje-Nassau, gehuwd met de vorst van Nassau-Weilburg, in de Koninklijke grafkelder bijgezet (13 en 14).
Sinds Willem van Oranje zijn bijna alle overledenen van de Nederlandse Koninklijke Familie bijgezet in de koninklijke grafkelders in de Nieuwe Kerk.
En prinses Juliana en prins Claus zijn slechts simpel gebalsemd." Hoewel niet alle leden van het Koninklijk Huis worden bijgezet, verwacht Van Raak niet dat de tradities helemaal verdwijnen.
Voor een lijk in een kist helemaal verteerd is (verdwenen is), moet u aan tientallen jaren denken. Soms kun je na honderden jaren nog skeletten of delen van skeletten op een oude begraafplaats vinden. Soms is na 20 of 30 jaar alles helemaal weg.
Bovengronds ruimen
"Als de grafrechten verlopen of zijn afgestaan, dan wordt er meestal meteen bovengronds geruimd. Dat houdt in dat de grafsteen en eventuele grafzerk weg worden gehaald, er komt een laagje verse aarde overheen en dat wordt ingezaaid met gras. Met de begraven stoffelijke resten gebeurt dan dus niets."
Over de bovenste kist moet zich minstens 65 cm aarde bevinden. Tussen de kisten moet zich een laag aarde van minstens 30 cm bevinden. Als je voor de hoogte van een kist uit gaat van ongeveer 50 cm, moet de diepst begraven kist in een kuil van minstens 275 cm staan. Vaak wordt een diepte van 275 tot 300 cm aangehouden.
De maximale termijn van een concessie is 50 jaar. Minstens een jaar voor het verstrijken van de concessie maakt de bevoegde overheid een akte op met een oproep tot eventuele hernieuwing. Een afschrift van deze akte wordt een jaar lang zowel bij het graf als aan de ingang van de begraafplaats uitgehangen.
De weke delen van een lichaam zoals ogen en ingewanden zijn na enkele weken of maanden weg. Het spierweefsel (zeg maar het vlees) gaat veel en veel langzamer. Dat komt omdat er in de grond vrij weinig zuurstof doordringt, waardoor er een langzame stofwisseling en langzaam ontbindingsproces is.
Hoeveel personen in een graf mogen, is niet landelijk wettelijk geregeld. Het verschilt per begraafplaats. Hoeveel personen in een graf begraven kunnen worden staat in de beheersverordening of in het beheersreglement van een begraafplaats, of in de grafbrief.
"Een grafsteen kost in totaal tussen de 600 en 2600 euro. De kosten van de grafsteen worden bepaalt door de keuze voor het soort grafsteen (staand of liggend) en eventuele extra kosten. Extra eventuele kosten zijn 3 euro per extra teken (vanaf 75tekens) en 150 euro voor een porseleinen foto op de grafsteen."
Volgens de Nederlandse wet zijn er twee soorten graven. Het is mogelijk om een graf te huren op een begraafplaats of u kunt er voor kiezen om een graf te kopen. In dit laatste geval heeft u uitsluitend recht op het graf en kan het niet door iemand anders worden ingenomen.
Graven met eeuwige rechten bestaan niet in Nederland. Die zijn in het verleden nooit uitgegeven en worden ook niet uitgegeven. De wet kent alleen 'graven voor onbepaalde tijd'. Dat zijn graven waarvan de einddatum nog niet bekend is.
Hier zijn geen wettelijke regels voor. Een kist mag in alle houdingen in een graf: horizontaal, verticaal, op een zijde, ondersteboven en ook, zoals in uw geval, achterstevoren. Op begraafplaatsen waar gewoonlijk 'achterstevoren' wordt begraven, staat dit ook niet in de reglementen.
Na verloop van tijd zakken de zijkanten van de kisten in elkaar, maar de (kisten met de) lichamen zakken niet dieper de grond in. Die blijven allemaal liggen op de diepte waarop ze begraven zijn. In een 3-persoons graf worden de kisten vaak geplaatst op dieptes van ongeveer 120 cm, 210 cm en 300 cm.
Als een graf geruimd wordt, wordt meestal eerst alleen het monument weg gehaald. De steen wordt dan gewoonlijk in stukken geslagen en afgevoerd. De inhoud van het graf, dus de botten, worden niet meteen weg gehaald. Dat gebeurt pas als er opnieuw in het graf begraven wordt voor een andere familie.
Na de verzorging kan men bij een intacte huid van zowel de overledene, als nabestaande of verzorger, iemand zonder problemen aanraken. Voor het sluiten van de ogen, is het vaak al voldoende ogen direct na het overlijden met de vingers dicht te strijken.
Binnen twee weken na intreding van de dood komen producten van ontbinding uit de lichaamsopeningen zoals uit de mond, de neus, de anus en eventuele andere lichaamsopeningen (bijvoorbeeld wonden). De stank van rotting is op dit moment overweldigend aanwezig.
Cremeren is het proces waarbij een overleden lichaam wordt verbrand. Het verbranden van het lichaam doet voor diegene geen pijn, je voelt er dan niks meer van want alleen je lijf is er nog.
Pieter van Vollenhoven heeft zijn graf op de landerijen van Paleis Het Loo al zo'n drie jaar geleden geregeld. De gemeenteraad van Apeldoorn is toen akkoord gegaan met het bestemmingsplan waarin de rustplaats voor Van Vollenhoven en Prinses Margriet is vastgelegd.
Dat Willem van Oranje in Delft werd begraven, was eigenlijk niet de bedoeling. De Nassau's werden allemaal in Breda begraven, maar ten tijde van de dood van Willem van Oranje in 1584 was die stad in Spaanse handen. Zo kwam het dat de laatste rustplaats van de eerste Willem in de Nieuwe Kerk was.
Koning Willem II overleed op 17 maart 1849 in Tilburg en werd daarna bijgezet in de grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk in Delft.