Om een verstuiking wordt meestal een drukverband aangelegd, waarbij synthetische watten worden gebruikt. Deze watten worden ruim om het aangedane gebied gelegd, waarna er windsel omheen wordt gerold. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige verdeling van de druk op en rond de verstuiking, die het windsel uitoefent.
Benodigd materiaal. Het is handig om enkele materialen bij de hand te hebben zoals een EHBO-koffer met daarin een verbandschaar, verschillende afmetingen van zwachtels voor afzonderlijke ledematen, kleefpleister en een driekante doek (mitella).
Witte watten hebben een hoog absorberend vermogen. Ze kunnen in de EHBO veelzijdig worden gebruikt, o.a. om te gebruiken bij het aanleggen van een dekverband. Een dekverband wordt aangelegd op plaatsen waar een snelverband moeilijk past. Een dekverband bestaat uit een gaaskompres, witte watten en hydrofiele zwachtel.
De witte watten worden ook verbandwatten genoemd, of zigzag-watten, omdat ze meestal zigzagsgewijs opgevouwen zijn. Witte watten werden gebruikt om bloed dat door een steriel gaasje (of een snelverband) lekte zou worden geabsorbeerd. Zo bleef het verband droog. En 'droog verbinden' was een belangrijk EHBO-credo.
Voor een drukverband bij kneuzingen en verstuikingen is het doel van het verband druk geven op het aangedane lichaamsdeel en voor steun en rust te zorgen. Tevens tracht men verdere zwelling te voorkomen. Hiervoor gebruikt men synthetische watten en een ideaalzwachtel.
Het verband dient u 's nachts te laten zitten. Na 3 tot 5 dagen mag u het verband van de enkel halen, tenzij uw behandelend arts anders voorschrijft. Zorg ervoor, dat u uw enkel zo min mogelijk belast. Dit houdt in, dat u er niet op mag staan of lopen.
Als het drukverband te strak zit, kan er zwelling optreden. Door te weinig ruimte onder het verband worden de bloedvaten dichtgedrukt. Een zwelling is het geval als u last krijgt van pijnlijke, gezwollen, koude, tintelende, blauwe of witte tenen.
Synthetische watten verdelen de druk en absorberen wondvocht
Zo wordt afknelling voorkomen. Ook wordt de verstuiking door het drukverband gestabiliseerd. Bij ernstige bloedingen wordt een wonddrukverband aangelegd. In dit geval komt er eerst een steriel dekverband op de wond.
De verbandwatten op rol gebruik je onder een verband als bijvoorbeeld polstermateriaal of om vocht op te nemen of onder vochtvasthoudende wondverbanden. Witte watten worden voornamelijk gebruikt op wonden waarbij een snelverband niet past (bijvoorbeeld op vingers) en nemen vocht op.
Verbandwatten per 10, 25 of 50 gram; Ideaal voor het desinfecteren van de gesloten huid; Tevens geschikt voor de absorptie van wondvocht.
Een ideaal zwachtel (ook wel ideaal windsel genoemd) is in combinatie met synthetische watten en een kleefpleister geschikt voor het aanleggen van een wondverband of drukverband.
Plaats het wondkussen volledig over de open wond en plak de pleister van de korte kant van de zwachtel vast. Rol de lange kant van de zwachtel over de wond tot het wondsnelverband op is en kleef deze vast. Op deze manier wordt er druk uitgeoefend: wat de genezing sneller doet verlopen.
De arts heeft u persoonlijk verteld hoe lang u het drukverband om moet houden. Meestal is dit ongeveer 5 dagen.
Wil je weten of het verband niet te strak is aangebracht en of de circulatie nog goed is? Duw dan met je vinger even stevig in de huid een stukje onder het verband. De huid zal wit kleuren, maar vrijwel direct weer de normale kleur aannemen bij een goede doorbloeding.
Drukverband is een verband dat bestaat uit synthetische watten met daaromheen een ideaal zwachtel gewikkeld. Drukverband oefent druk uit op het verbonden deel van het lichaam. Een drukverband leg je aan bij kneuzingen en verstuikingen van een van de ledematen. Dit doe je om zwellingen te voorkomen.
Watjes worden gemaakt van schone katoenbolletjes die aan de katoenplant groeien. Katoenbolletjes worden geplukt als ze groot genoeg zijn en bij elkaar gegooid. Daarna worden de bolletjes geborsteld, gebleekt en goed schoongemaakt.
Voorkom drukplekken door zwachtels glad en zonder kreukels aan te brengen. Pijn en blauwe tenen of vingers na het zwachtelen kunnen duiden op te strak zwachtelen. Raadpleeg de behandelend arts als de pijn na het opnieuw zwachtelen aanhoudt. Als de tenen wit blijven, raadpleeg dan ook de behandelaar.
Druk net zo lang op de wond totdat: het bloeden stopt. je een wonddrukverband aan kunt leggen. professionele hulp het overneemt.
Het been van de cliënt wordt in de juiste houding gebracht waarna het tricot buisverband en/of polsterwatten worden aangebracht. Vervolgens wordt(en) de eerste zwachtel(s) aangelegd over het gehele onderbeen. Daarna wordt het been opnieuw gezwachteld, maar dan in tegengestelde richting van de eerste laag.
Ook moet u er voor zorgen dat het verband niet nat wordt. Dit kan bijvoorbeeld door tijdens het wassen een plastic zak om uw enkel te doen. Het beste is om de enkel gedurende de hele dag (ook 's nachts) hoog te houden. Op deze manier wordt de zwelling minder en vermindert u de pijn.
Tip: Pak bij jeuk een föhn op de koudste stand en blaas hiermee tussen het gips en de huid. Niet de föhn op een warme stand zetten, u gaat dan transpireren onder het gips met als gevolg dat het vochtig wordt.
Begin met de watten en de zwachtel aan de zijde van kleine teen op de wreef van de voet. Probeer de voet bij aanleggen zo veel mogelijk in een stand van 90 graden te zwachtelen. Zorg ervoor dat er geen plooien ontstaan. Bij aanleggen van het drukverband moet u “achtjes draaien”.
Symptomen gescheurde enkelband
De klachten bestaan uit pijnklachten tijdens het belasten van de enkel. Ook ontstaat er meestal vocht in de enkel. Dit is een beschermingsreactie van uw lichaam om meer schade te voorkomen. Soms treedt er een instabiel gevoel in de enkel op.