In het kort Je krijgt een soa door seks. Vooral door seks zonder condoom. Je kunt een soa hebben zonder dat je iets merkt.
SOA zijn besmettelijk. Je kunt een SOA hebben zonder dat je er iets van merkt. Ook dan kun je een SOA (ongemerkt) doorgeven. Voorbeelden van SOA zijn: HIV, het virus dat aids veroorzaakt, chlamydia, genitale wratten, herpes genitalis, gonorroe, hepatitis B en syfilis.
Iedereen kan bij onveilig seksueel contact een SOA oplopen.Een enkele infectie is ook overdraagbaar bij condoomgebruik. SOA's geven vaak geen klachten, daardoor weten mensen met een SOA niet altijd dat zij een infectie bij zich dragen die zij kunnen overdragen aan anderen.
Hepatitis B, Hepatitis C en HIV kan je oplopen door contact met bloed van iemand die hiermee besmet is. Het is dus mogelijk om deze SOA's op te lopen zonder seks. Dit kan bijvoorbeeld bij: Het zetten van een tatoeage of piercing met besmette materialen.
Misschien denk je: waarom krijg ik niet meteen een behandeling zonder test? Dat is omdat je niet altijd chlamydia krijgt na seks met iemand die het heeft. Je sekspartner kan dus chlamydia hebben en jij niet. En als jij het niet hebt, dan kun je er beter ook geen medicijnen voor slikken.
Ook wanneer je geen klachten hebt. Van de meeste soa – maar met name Chlamydia – krijg je helemaal geen klachten. Een soa kan ongemerkt serieuze schade aanrichten.
Onbehandelde soa kunnen ernstige gevolgen hebben
Zo kan een onbehandelde syfilisinfectie schade toebrengen aan de organen. Vrouwen met chlamydia of gonorroe lopen een verhoogd risico op verminderde vruchtbaarheid, onvruchtbaarheid en op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Ongeveer 3 procent van de Nederlanders van 16 jaar en ouder liep tijdens het laatste sekscontact een risico op soa en hiv. Meer mannen (3 procent) dan vrouwen (2 procent) hadden de laatste keer seks zonder condoom met een losse sekspartner.
Wat? Trichomonas is één van de minst ernstige SOA die wordt veroor- zaakt door een parasiet. Mannen hebben meestal geen klachten.
Als je er eenmaal een hebt opgelopen, blijft een virale soa vaak in je lichaam aanwezig. Het gevolg is dat de klachten kunnen blijven terugkomen. Herpes genitalis, hepatitis-B en genitale wratten zijn virale soa. Het bekendste 'soa-virus is hiv, het virus dat zonder behandeling kan leiden tot aids.
Chlamydia kan vanzelf overgaan. Ook als je geen medicijnen slikt. Je kunt wel erge klachten krijgen. Bijvoorbeeld ontstekingen die niet meer overgaan, waardoor je pijn in je buik houdt.
Bij geen behandeling kunnen ontstekingen ontstaan.Uiteindelijk kan een vrouw onvruchtbaar worden door deze ontstekingen. Behandeling is alleen nodig wanneer er klachten zijn. Het virus blijft altijd in het lichaam.
Bij de huisarts kun je snel en makkelijk een soa-test doen. Dit kan geld kosten. Het bezoek aan de huisarts is gratis. Een soa-test gaat meestal af van het eigen risico van je zorgverzekering.
Twintigers lopen het vaakst risico op soa en hiv: voor 9 procent van de mannen en 7 procent van de vrouwen tussen 20 en 30 jaar was het laatste sekscontact met een losse partner zonder dat er een condoom werd gebruikt.
Dat kan gebeuren als je onveilig vrijt, dus zonder condoom. Omdat je van sommige SOA's niks merkt, is het dus mogelijk om mensen te besmetten zonder dat je het zelf weet. Een SOA gaat niet vanzelf over. De meeste SOA's zijn wel goed te behandelen.
Enkele soa kunnen ernstige gevolgen hebben als ze niet of niet op tijd worden behandeld. Zo kan een onbehandelde syfilisinfectie schade toebrengen aan de organen. Vrouwen met chlamydia of gonorroe lopen een verhoogd risico op verminderde vruchtbaarheid, onvruchtbaarheid en op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Vaak gaat chlamydia vanzelf over. Ook zonder medicijnen. Je wordt dan niet ziek. Je kunt wel erge klachten krijgen als je geen medicijnen slikt.
Heb je een eendaagse kuur voor chlamydia ingenomen dan duurt het doorgaans 4 dagen voordat de antibiotica de chlamydia bacterie in je lichaam heeft gedood. Bij een zevendaagse kuur duurt het iets langer, ongeveer 5 dagen.
Je kunt chlamydia hebben zonder dat je het merkt. Meestal krijg je geen klachten, soms wel. Zoals pijn of een branderig gevoel bij het plassen, een veranderde afscheiding bij vrouwen of afscheiding uit de plasbuis bij mannen.
Het totale aantal aan soa gerelateerde episodes in 2020 was naar schatting 331.400 (146.900 infecties en 184.500 'angst voor soa'). Dit is een afname ten opzichte van 2019 (364.500) en 2018 (334.700 episodes).
- Een chlamydia is besmettelijker dan de meeste soa maar er is niet sprake van een 100% gegarandeerde overdracht.
Symptoom 7: Pijn in de onderbuik
Meestal heeft het niets met een SOA te maken. Een opstijgende chlamydia of gonorroe infectie kan echter leiden tot een ontsteking in het kleine bekken, waar eileiders en eierstokken bij betrokken kunnen zijn. Dit kan een oorzaak zijn voor pijn in de onderbuik.
Vaak merk je niets van chlamydia. Soms merk je wel wat. Als je wel wat merkt begint dat 1 tot 3 weken na besmetting.