Sinds 2020 is de rechtspositie van medewerkers in het openbaar onderwijs en het bijzonder onderwijs gelijkgetrokken. Nu geldt voor alle medewerkers in het openbaar onderwijs het private arbeidsrecht in plaats van het ambtenarenrecht. Daarmee hebben zij dezelfde rechtspositie als medewerkers in het bijzonder onderwijs.
Door de Wnra-onderwijs gaan personeelsleden op scholen vanaf 1 januari 2020 vallen onder het private arbeidsrecht uit het Burgerlijk Wetboek. Leraren en andere personeelsleden hebben dan geen ambtelijke aanstelling meer en vallen niet onder het ambtenarenrecht.
Bent u werkzaam in de publieke sector, dan bent u ambtenaar. Omdat de publieke sector erg breed is, zijn er veel verschillende soorten ambtenaren. Rijksambtenaren zijn in dienst van de overheid, ook wel het Rijk genoemd. Als rijksambtenaar valt u onder één van de ministeries die we in Nederland kennen.
Ambtenaren hebben in de meeste gevallen een uitvoerende functie, zoals het beoordelen en verlenen van vergunningen, het innen van belastingen en premies en het verwerken van aanvragen. Er zijn verschillende beroepen die onder ambtenaar vallen, denk aan: handhaver (BOA), politieagent, wethouder en leerplichtambtenaar.
De rechtspositie van medewerkers in het bijzonder en openbaar onderwijs is daarmee gelijk gesteld. In een aparte wet in verband met de normalisering van de rechtspositie van ambtenaren in het onderwijs is geregeld dat openbare scholen en instellingen geen overheidswerkgever in de zin van de Ambtenarenwet 2017 worden.
Op dit moment is de leraar een bediende, een ambtenaar die op basis van een diplo ma wordt aangeworven. Leraars hebben als groep nauwelijks inspraak in de organisa tie van hun beroep. In sectoren als de advo catuur of de geneeskunde is dat anders.
Het onderwijs valt onder het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
In het algemeen zijn bedienden, zoals met bedrijfswagens, beter bedeeld inzake extralegale voordelen. Een ambtenaar (statutair en contractueel opgeteld) kan rekenen op 5,2 extralegale voordelen.Bij bedienden ligt dat op op net geen 7 verschillende extralegale voordelen. Allemaal gemiddeld natuurlijk.
Een ambtenaar kan een gemeenteambtenaar zijn, maar ook medewerkers bij de provincies, waterschappen en rijksoverheid zijn ambtenaren. Bovenstaande definitie bestaat sinds 1 januari 2020 door de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra).
Annelies van Eekelen is gekozen tot Ambtenaar van het Jaar 2023.
Zowel gemeentebesturen, politie, brandweer, OCMW's, onderwijs, De Lijn, Kind & Gezin... behoren tot de openbare sector.
Een ambtenaar is iemand die in dienst is bij de overheid. Dit kan rechtstreeks bij de Rijksoverheid zijn, maar ook bij de gemeente, bij de provincies of bij de waterschappen. Daarbij is de functie van ambtenaar heel breed, maar wat doet een ambtenaar dan precies en welke taken staan je als ambtenaar te wachten?
Onder de publieke sector verstaan we in dit rapport voorzieningen uit de curatieve zorg, zorg en ondersteuning, onderwijs, veiligheid en justitie, sociale zekerheid, en enkele overige voorzieningen (musea, landelijke publieke omroep, sportaccommodaties, de Belastingdienst en kinderopvang).
Private arbeids- en ontslagrecht voor ambtenaren
Voor ontslag moet het UWV of de kantonrechter toestemming geven. De procedure bij ontslag is dus veranderd. Maar de werkgever moet nog steeds een goede reden hebben voor ontslag. Net als onder het ambtenarenrecht.
Je bent werknemer als je een arbeidscontract hebt met een werkgever. Je werkgever oefent gezag over je uit en betaalt je een loon in ruil. Ambtenaren hebben een vast arbeidscontract of een benoeming bij een werkgever die tot de overheid behoort.
Hoge ambtenaren worden geselecteerd op hun vakgebied (juridische, administratieve, financiële, technische, sociaalwetenschappelijke deskundigheid) en op hun kennis van het beleidsterrein waarover ze moeten adviseren.
Je hebt goede arbeidsvoorwaarden
Als ambtenaar heb je erg goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo heb je een collectieve verzekering en over het algemeen een hoger pensioen dan andere werknemers. Ook heeft de overheid een salarisschaal waarbij je – bij goed functioneren – elk jaar omhoog gaat met je salaris.
Een openbaar ambtenaar is een functionaris in openbare dienst.
Het ambulancepersoneel van de publieke diensten was voorheen werkzaam als ambtenaar onder toepassing van de Collectieve arbeidsvoorwaardenregeling en de uitwerkingovereenkomst (CAR/UWO), terwijl het ambulancepersoneel van de private diensten werkzaam was op basis van een (collectieve) arbeidsovereenkomst.
Je hebt allerlei bedienden: het kan gaan om verkopers, callcenteroperatoren, hulpboekhouders, informatici, werfleiders in een bouwbedrijf, grafici, tekenaars in een studiebureau, communicatieverantwoordelijken, magazijnmedewerkers, management-assistents.
Een arbeider is een medewerker die voornamelijk met zijn handen werkt, en een bediende is een medewerker die voornamelijk met zijn hoofd werkt. In de praktijk is dit onderscheid vaak vaag, maar het is van belang dat je je arbeidsovereenkomst voorziet van het juiste statuut.
Een bediende daarentegen is een werknemer die in het kader van een arbeidsovereenkomst hoofdzakelijk hoofdarbeid verricht onder het gezag van een werkgever in ruil voor loon.
Onderwijs branche
In het onderwijs is er voornamelijk vraag naar docenten van exacte vakken en talen.
Er is voor iedereen een functie in het onderwijs
Binnen een school werken niet alleen maar leraren. Een schoolleider, een intern begeleider, een onderwijsassistent, een conciërge, een zorgcoördinator en een roostermaker: elke functie in het onderwijs draagt bij aan een prettig en veilig leerklimaat op school.
Werkzaamheden binnen de Onderwijs Branche
Je bent werkzaam in het basisonderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs of in het hoger beroepsonderwijs. In het kleuter- en basisonderwijs geef je (bijna) alle vakken aan 1 klas. Je organiseert je lessen naar de eindtermen en ontwikkelingsdoelen die moeten gehaald worden.