Een berg wetenschappelijk onderzoek laat zien dat hardlopers een betere conditie hebben, minder kans hebben op diabetes, kanker, depressie, hart- en vaatziekten en overgewicht. En hardlopen is heerlijk, als je er eenmaal aardigheid in hebt gekregen.
Wie op de bank blijft hangen en nooit hardloopt of sport, kan dichtslibben en hart-en vaatziekten krijgen. Te fanatiek hardlopen verhoogt ook het risico op hart- en vaatziekten, terwijl matig joggen dus zorgt dat iemand minder kans heeft op hart- en vaatziekten.
Uit een groot aantal onderzoeken is gebleken dat hardlopen de fitheid verbetert, de gezondheid bevordert en de kans op hart- en vaatziekten, kanker, obesitas, invaliditeit, diabetes, depressie en angst verkleint. Daarnaast zorgt hardlopen ook voor een betere hersenfunctie.
Driemaal per week hardlopen is een mooi begin. Het geeft je veel voordelen op het gebied van gezondheid en de opbouw van je conditie. Tussen die trainingen heb je voldoende herstelruimte om het risico op blessures of overtraindheid laag te houden.
Hardlopen kan helpen om een calorietekort te creëren, waardoor het laagje op je buik kan verminderen (maar onthoud wel dat een beetje vet noodzakelijk is om belangrijke organen te beschermen). Vooral bij sprinten moeten je buikspieren sterker samentrekken, waardoor de spieren groter kunnen worden, zegt Buckingham.
Andere voordelen van hardlopen
Maar naast het werken aan jouw strakke figuur levert hardlopen jou nog vele andere voordelen. Een aantal van deze voordelen zijn: Hardlopen zorgt voor een goede conditie. Train jij tijdens hardlopen de spieren in jouw onderbenen, bovenbenen, billen, heupen, buik, rug en hart.
Meer spieren, minder vet
Door hardlopen krijgt je lichaam een andere samenstelling. Je lichaam bestaat uit spieren, organen, water, botten en vet. Veel mensen die sporten, willen meer spieren kweken en vet kwijtraken. Hardlopen helpt daar goed bij.
Hoe ziet jouw hart eruit na een leven lang hardlopen? Zoals elke spier past ook het hart – in feite een holle spier – zich aan als gevolg van je sportieve inspanningen. Trainen maakt het hart groter en sterker, waardoor het beter in staat is bloed naar de spieren te pompen.
De vraag hoe lang je doet over vijf kilometer hardlopen verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Een beginnend hardloper loopt de vijf kilometer in zo'n 35 a 40 minuten. Ben je een gevorderd hardloper dan loop je vijf kilometer in ongeveer 20 tot 25 minuten. Gemiddeld ligt dit echter tussen de 25 en 30 minuten.
Je verbrandt calorieën en vet. Bij hardlopen gaat het vooral om snellere verbranding van meer calorieën dan bij fietsen. Bij fietsen blijft je hartslag relatief lager waardoor de vetverbranding eerder wordt aangesproken. Er zijn ook onderzoekers die beweren dat juist bij hardlopen meer vet wordt verbrand.
Hardlopen in de ochtend kan je fitter maken. Daarnaast is hardlopen effectiever in de vroege ochtend is, in tegenstelling tot hardlopen later op de dag, in het verlagen van je bloeddruk. En alsof dat niet genoeg voordelen zijn, slaap je als ochtendloper ook beter.
Let op voor overbelasting, zeker in combinatie met een hogere leeftijd, overgewicht en eerdere knieblessures. Het goede nieuws is dus dat hardlopen (in ieder geval op recreatief niveau) op de lange termijn niet schadelijk is voor de knieën. Het kan de kwaliteit van het kraakbeen zelfs bevorderen.
Het is logisch dat het hardlopen aanvankelijk zwaar aanvoelt… Dit heeft er mee te maken dat je lichaam (nog) niet gewend is aan het sporten. Het heeft tijd nodig om een cardiovasculaire conditie op te bouwen. Door regelmatig te gaan hardlopen verbeter je jouw conditie, maar er is meer.
Wandelen is minder belastend voor je lichaam, waardoor je minder risico loopt op blessures. Vooral je knieën, heupen en IT-band worden minder zwaar belast. Bij hardlopen moet je lichaam de schok van elke pas opvangen, wat belastend is voor je botten en gewrichten. Bij wandelen is dat een stuk minder.
Loop vooral lekker rustig, zodat je je lichaam aanvankelijk niet al te veel belast. Eén of twee keer per week rennen is ook verstandig wanneer je net bent hersteld van een blessure of ziekte. Wanneer twee trainingen per week niet voor problemen zorgt, kun je de overstap maken naar drie looptrainingen per week.
Drie keer per week is een prima compromis. Ga je vaker hardlopen, dan vergroot je je kans op blessures en bovendien raakt dan snel de lol eraf. De enige reden om toch vaker te gaan trainen, is als je snel wat gewicht kwijt wilt raken.
Hoe lang duurt het voordat je resultaat kunt verwachten? 'In principe gaat het vrij snel. Binnen 2 à 3 weken moet je merken dat je je rondje met meer gemak doet. De conditie van het hart-, spier- en longgebied kan heel snel vooruit gaan, ook bij mensen die niet fit zijn.
Bijna iedereen kan beginnen met hardlopen. Hardlopen is een laagdrempelige sport en een makkelijke manier om meer te bewegen. Het enige wat je nodig hebt zijn een paar sportschoenen en je kunt lopen. Wel is het verstandig om je even in te lezen voor een vliegende start.
Langzame lopers: tussen de 6,6 en 7 kilometer per uur. Snelle lopers: 4 minuten per kilometer.
Er zijn hardlopers die elke dag 5 km kunnen en willen hardlopen. Sterker nog, ze hebben het nodig en het werkt goed voor hun lichaam. Er zijn ook hardlopers die dit doen om de uitdaging, zij lopen een running streak. Een running streak is niet per se 5 km, maar je moet elke dag minimaal één mijl lopen.
Een halfuurtje hardlopen zorgt voor een groter metabolisch effect dan wandelen. En dat maakt hardlopen een populaire vorm van lichamelijke activiteit. Het spreekt veel mensen aan omdat je het kan doen wanneer het jou uitkomt. Dat maakt het voor jong en oud geschikt om te proberen.
Nieuw onderzoek wijst uit dat een gemiddeld 5k per week hardlopen voldoende is om af te vallen. Niks halve marathons, jij doet vanaf nu lekker rustig aan en gaat voor kwaliteit.
Iedere dag hardlopen is zeker voor beginnende hardlopers niet gezond, want voor je het weet ben je geblesseerd. Probeer een goede balans te vinden tussen wél en niet trainen. Als je getrainder bent kun je eventueel wel elke dag hardlopen, maar wissel rustige en zware trainingen goed af.
Hardlopen oefent veel druk uit op de wervelkolom. Voor beginners kan het leiden tot simpele verstuikingen of verrekkingen van de ondersteunende spieren in de rug. Je kunt deze spieren beschadigen door de herhaalde schok, je loopwijze of hoe je je bovenlichaam houdt tijdens het hardlopen.