De mogelijke gevolgen zijn talloos en omvatten symptomen zoals hoofdpijn, nekpijn tot duizeligheid of dubbel zicht.Brandende of jeukende ogen zijn een ander symptoom. Deze zijn niet alleen het gevolg van het dragen van de verkeerde bril. Droge lucht kan ook de reden zijn.
Naast het wazige zicht, omvatten de symptomen duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid of misselijkheid (bijvoorbeeld bij traplopen, omdat het zichtveld wazig wordt).
Wanneer je een nieuwe bril aanschaft, hebben je ogen enige tijd nodig om te wennen aan de nieuwe bril. Je kunt je in het begin een beetje duizelig, uit balans of het gevoel hebben dat je onscherp ziet. Dat is normaal. Neem vooral de tijd om te wennen en te rusten wanneer je je nieuwe bril of contactlenzen draagt.
Gemiddeld hebben je ogen 1 tot 3 weken de tijd nodig om aan je nieuwe bril te wennen. En dat geldt niet alleen voor de ogen. Ook het visuele centrum in de hersenen hebben even de tijd nodig. Om het gewenningsproces zo spoedig mogelijk te laten verlopen is het vooral belangrijk dat je de bril consistent draagt.
De gewenningsperiode
Voor sommige mensen is een paar dagen genoeg om aan een nieuwe bril te wennen, terwijl anderen daar wel twee weken voor nodig hebben. Het is dus volkomen normaal wanneer u alleen de rand van het montuur van uw bril ziet als u hem voor de eerste keer opzet.
De mogelijke gevolgen zijn talloos en omvatten symptomen zoals hoofdpijn, nekpijn tot duizeligheid of dubbel zicht. Brandende of jeukende ogen zijn een ander symptoom. Deze zijn niet alleen het gevolg van het dragen van de verkeerde bril. Droge lucht kan ook de reden zijn.
Voor het beste zicht staat het middelpunt van het brillenglas voor de pupil. Bij een slecht gecentreerde bril ervaar je een prismatisch effect: het beeld verplaatst, waardoor je ogen moeite moeten doen om de beelden op elkaar te houden. Met hoofdpijn tot gevolg.
Prettig is juist weer dat er een groter draagvlak is op de neus, hierdoor wordt het gewicht van de bril meer verdeeld, waardoor je meer draagcomfort ervaart. En omdat er geen neussteuntjes op zitten kunnen deze ook niet gaan irriteren, knellen of afdrukken geven in de huid.
Je bril niet dragen wanneer je hem eigenlijk wel nodig hebt, zal je ogen dus niet verbeteren of ervoor zorgen dat je afwijking opgelost wordt. Eigenlijk doe je ogen extra afzien en bezorg je ze alleen maar last. Ze moeten harder werken met vermoeidheid, hoofdpijn en pijnlijke ogen als gevolg.
Wat te doen bij wazig zien? Als u langzaamaan slechter bent gaan zien kan het zijn dat u verziend of bijziend bent (refractieafwijking). Dan is een bezoek aan een opticien een goed idee. Na een oogmeting weet u of een bril of contactlenzen u kunnen helpen.
De bovenkant van het montuur moet zich onder de wenkbrauwen en boven de huidplooi van het oog bevinden. Dit biedt het beste zicht, aangezien de rand van het montuur of de brillenglazen niet in de weg zitten.
U went het snelst aan een nieuwe bril, door hem zoveel mogelijk te dragen. Ook al krijgt u er klachten door. Wissel beslist niet meer af met uw eventuele voorgaande bril, want dat vertraagt het wenproces juist. Kijk verder zoveel mogelijk recht naar wat u wilt bekijken en beweeg uw hoofd anders mee met de kijkrichting.
Het oog dat het niet goed doet, wordt het luie oog genoemd. In zeldzame gevallen zijn beide ogen lui. Een lui oog ontstaat in de baby-, peuter- of lagere schoolleeftijd, meestal voor het achtste levensjaar. In deze fase is het scherp zien nog volop in ontwikkeling.
plotse pijnloze uitval van het gezichtsvermogen aan één oog kan het gevolg zijn van een afsluiting van een belangrijk bloedvat naar het oog . verschijnen van een schaduw of 'gordijn' dat beetje bij beetje toeneemt in het gezichtsveld van één oog kan duiden op netvliesloslating.
Elke nieuwe bril is nu eenmaal wennen. Soms een paar dagen, voor anderen twee weken. Het is dus volkomen normaal wanneer je alleen de rand van het montuur van je bril ziet als je hem voor de eerste keer opzet.
Het goede nieuws voor alle brildragers is: door het dragen van een bril gaan de ogen niet verder achteruit. Veeleer is het tegengestelde het geval: als je ondanks een oogafwijking geen bril draagt of brillenglazen met de verkeerde sterkte hebt, kan bijziendheid (myopie) verslechteren.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen.
Zit je kind veel op een smartphone of tablet, dan loopt hij het risico op bijziendheid. Je kind ziet dan slecht als het in de verte kijkt. Dé vuistregel om het risico op bijziendheid bij kinderen te verminderen is de 20-20-2-regel. Dat betekent: na elke 20 minuten schermen 20 seconden pauze door in de verte te kijken.
De buitenste rand van uw montuur moet niet groter zijn dan het uiteinde van uw wenkbrauwen. Hiermee zorgt u ervoor dat uw bril uw gezichtsvorm complementeert. Voor een gebalanceerde esthetische look moet de bovenste rand van uw montuur de lijn van uw wenkbrauwen volgen.
Laat de bril opnieuw afstellen om afzakken te voorkomen
Soms is de bril te los afgesteld, maar ook een te strak afgesteld montuur kan afzakken. Dan duwt hij zichzelf omhoog en zakt vervolgens naar beneden. Als jouw bril niet goed is afgesteld, dan voel je bijvoorbeeld een druk op je slapen.
Ook is het belangrijk dat de bril goed past. Zo kijk je het fijnst als je pupil in het midden van de glazen zit. Ook hoort de bril niet breder te zijn dan je gezicht. De opticien of optometrist kan je adviseren en de bril voor je verstellen, zodat 'ie lekker zit en goed past.
Een computerbril is een bril op sterkte. Deze is ingesteld op de afstand tussen jouw ogen en het beeldscherm (en alles er tussenin). Hierdoor is het voor jouw ogen makkelijker schakelen tussen het beeldscherm, objecten dichtbij en objecten ver weg. De ogen hoeven zich minder in te spannen en raken minder snel vermoeid.
Een gewone bril of lenzen krijgt u elke 3 kalenderjaren.
Maar we kunnen door de computer last van onze ogen krijgen, wanneer we veel op het beeldscherm kijken. Lezen vanaf een beeldscherm is namelijk anders dan lezen vanaf papier. Spiegelingen, reflecties, weinig contrast en onscherp beeld maken lezen vanaf een computerbeeldscherm inspannend.