Mulchen. Door het afdekken van de bodem tussen de planten komt daar geen licht, zo kan er geen onkruid kiemen en groeien. Mulchen kunt u met onkruidvrije grond, zoals potgrond, met houtsnippers, boomschors, cacaodoppen, grind, afgemaaid gras, met een mat van kokosvezels, maar ook met anti-worteldoek.
Boomschors en houtsnippers als onkruidbestrijders
Boomschors en houtsnippers zorgen er allereerst voor dat maar weinig zonlicht helemaal tot de bodem door kan dringen. Door te kiezen voor een laagdikte van 5 centimeter of meer krijgt onkruid veel minder ruimte om te groeien.
De makkelijkste manier om onkruid te bestrijden is heel simpel: heet water! Dit maakt de eiwitten in de onkruidplanten namelijk kapot en hierdoor gaan de planten dood. Door het onkruid te bestrijden met heet water breng je geen schade aan je tuin en is deze binnen de kortste keren onkruidvrij!
Vooral eenjarig onkruid verwijder je gemakkelijk met de schoffel. Met een schoffel maak je het onkruid los uit de grond en maak je ook de grond zelf los. Doordat de grond los ligt, kan het onkruid niet wortelen en droogt het uit. Schoffel daarom het liefst bij droog weer, zodat het onkruid snel uitdroogt en afsterft.
[1] Als je groter onkruid in je tuin hebt staan, dan kun je ook kokend water gebruiken, maar dan moet je de stenen vaker met kokend water overgieten. Bij deze methode is het belangrijk dat je het moment tussen koken en begieten zo kort mogelijk houdt. Hoe meer het water is afgekoeld, hoe minder het effect.
Met een worteldoek kan je bijvoorbeeld goed onkruid onderdrukken, maar is niet heel handig bij beplanting met een diepe wortels. Zout is bijvoorbeeld heel effectief, maar heeft als risico verzilting van de bodem en grondwater.
Azijn werkt snel, maar is na een dag uitgewerkt. Zout werkt langer door. Met branden verdwijnt het onkruid voor een korte tijd.
Volgens de zouthandelaar zou je het probleem makkelijk kunnen oplossen door het hele jaar door te strooien. ,,Als je drie tot vier keer per jaar zout strooit op de weg, gaat al het onkruid dood. Veel geld hoeft het niet te kosten, want strooiwagens hebben ze al.'' Maar waarom doen gemeenten dat dan niet?
Gebruik een onkruidverdelger
Onkruidsoorten zoals paardenbloem, klaver en weegbree verwijder je snel en doeltreffend met een totale onkruidverdelger. Dit soort onkruidverdelgers is niet-selectief, waardoor elke plant die ermee in contact komt afsterft.
Zout als wondermiddel tegen onkruid tussen de tegels
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft.
Kokend water
Het gebruik van kokend water is de meest milieuvriendelijke oplossing met het meest snelle zichtbare resultaat. De hitte van het water stolt de eiwitten in de plant. De geraakte delen beschadigen meteen. Wanneer u voldoende water gebruikt, kunnen zelfs de wortels van het onkruid beschadigen.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Na de winter is de grond in je tuin niet meer zo luchtig. Door Pokon Gedroogde Mestkorrels te strooien in het voorjaar geef je de bodem een echte oppepper. Het verbetert je grond door het hoge gehalte organische stof en maakt het hierdoor weer een luchtig geheel.
Met heet water is met een lage behandelfrequentie het beste resultaat bereikt. Slechts 4 behandelingen per jaar (t.o.v. 8 behandelingen bij hetelucht / branden) .
Het klopt dat planten verleppen, vergelen en verdwijnen na gebruik van schoonmaakazijn, maar de wortels zullen grotendeels ongeschonden blijven. Wanneer het zichtbare topje van de plant weg is, zal in een kwestie van tijd een nieuw topje opkomen. Wanneer je het toch vaak genoeg doet, zal het onkruid niet meer opkomen.
Inzetten tegen onkruid kan, maar niet op groene aanslag. Enkel inzetten op paden, borders, trottoirs en terrassen (echter raden wij dit niet aan) Voor gebruik moet deze azijn worden verdund tot een concentratie van maximaal 6% azijnzuur. Denk bijvoorbeeld aan 6 ml azijn met 100 ml water verdunnen.
Je bedekt de grond voordat de groei van start gaat, in de periode februari-maart-april. Als de grond ijskoud is, wacht dan nog eventjes. Maar niet te lang, want als je te laat begint heb je kans dat hardnekkig onkruid al is gaan groeien en te sterk wordt. Na het afdekken is het afwachten geblazen.
Met Onkruidvrij voegzand heeft onkruid praktisch geen kans meer. Onkruidarm voegzand is gekleurd met biologische kleurstoffen en is voorzien van een coating, die in grote mate voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Het is geschikt voor alle soorten en maten voegen.
Zout onttrekt namelijk water uit de grond dat de wortels van de planten nodig hebben voor hun voeding. Dit probleem komt het meeste voor als er daadwerkelijk zout in de bodem zit. In hoge concentraties kan zout ook invloed hebben op de voedingsstoffen in de grond.
onkruid bestrijden tussen de paden aangelegd met betonklinkers doe je best met bleekwater ,prijs 1.30 eu per 5 liter dit gieten in pompsproeier van 5 liter inhoud ,en de klinkers natspuiten . 1 keer is voldoende ,mos is er ook aan ! opgelet wel voor je kledij !
Watertemperatuur van cruciaal belang
Om effectief te kunnen werken moet de temperatuur altijd rond de 99 à 100 graden zitten. Daalt of stijgt de temperatuur met 3 graden of meer, dan kan de onkruidbestrijding niet helemaal optimaal meer zijn.