Strooi vlak voordat je de pizza op de pizzasteen schuift wat bloem of maïsmeel op de pizzasteen. Zo plakt het deeg niet en kun je zien hoe heet de pizzasteen is. De pizzasteen is heet genoeg wanneer de bloem langzaam bruin wordt en een heerlijke geur ontwikkelt, dit is bij een temperatuur van minimaal 300 graden.
De bodem maken is wel een dingetje, maar ik merk dat ik er na een paar keer pizza maken al heel handig in word! Gebruik op je werkblad een bloem met een grovere structuur dan die van je pizzadeeg. Ik gebruik hiervoor meestal maismeel. Let op: gebruik GEEN deegroller! Hiermee druk je alle lucht uit je pizzadeeg!
Voor Napolitaanse pizza gebruik je bij voorkeur een 00-bloem met een W-waarde van 250-310 of een 0-bloem met een W-waarde van 250-320. Dat is een gemiddeld sterke bloem. Tarwebloem of patentbloem uit de supermarkt kan je voor dit recept NIET gebruiken, het is niet sterk genoeg.
Bloem - tarwebloem werkt prima voor het maken van pizzadeeg. Ik gebruik vaak patentmeel omdat je door de gluten die er in zitten een iets zachtere korst krijgt. Je kan de helft van de bloem ook vervangen door volkorenmeel.
De pizza ligt te lang op je werkblad
Dan wordt het deeg steeds natter door bijvoorbeeld de tomatensaus. Deze trekt door je pizzadeeg heen tot aan het werkblad en ook word je deeg er minder sterk van. Hierdoor zal het snel kapot gaan bij het op de schep krijgen of juist eraf krijgen van jou pizzadeeg.
Als de pizzasteen op temperatuur is kan je beginnen met het bakken van de pizza. Je strooit wat bloem over de pizzasteen en legt je pizza er direct op, hiermee voorkom je dat je pizza aan de steen vastkoekt. Omdat de steen loeiheet wordt zal het vocht in je deeg snel verdampen en wordt je pizzabodem goed knapperig.
Type 00-bloem, of '00-bloem', is een tarwebloem gemaakt van gemalen, gezeefde tarwe. Bij type 00 is die tarwebloem héél fijn gemalen. Het is daardoor de meest verfijnde soort van alle bloem- en meelsoorten. Type 00 is enigszins vergelijkbaar met wat wij in Nederland 'patentbloem' noemen, maar is fijner gemalen.
Kort samengevat is het belangrijkste verschil tussen patentbloem en tarwebloem het eiwitgehalte en de glutenvormende eigenschappen. Patentbloem heeft een hoger eiwitgehalte en een beter glutenvormend vermogen, terwijl tarwebloem een lager eiwitgehalte heeft en een iets minder elastische structuur oplevert.
Gewone tarwebloem wordt gemaakt van de gewone tarwe. Tarwebloem heeft minder gluten dan bloem van harde tarwe (durum tarwe) en is hierdoor net iets minder geschikt voor het bakken van brood. Gewone bloem is perfect voor allerlei bakrecepten. Zo kun je de tarwebloem gebruiken voor koekjes, taarten en cake.
De gewone bloem uit de supermarkt is prima, maar heb je de keus, kies dan voor patentbloem. Patentbloem bevat meer eiwitten en is hierdoor perfect voor het bakken van brood, cakes en taarten. Bak je koekjes? Kies dan voor het beste resultaat voor gewone bloem.
Tip 1: gebruik geen patentbloem
Voor een smaakvolle en gezonde pizzabodem kun je daarom beter volkorenmeel (Tipo 2 of integrale) gebruiken. Je kunt ook 'emmer' of 'einkorn' verwerken, dit is nog gezonder maar lastiger te verkrijgen en te gebruiken.
Zelfrijzend bakmeel is patentbloem met 3 tot 5 % bakpoeder en 1% zout. Cakemeel is bloem met minder gluteneiwitten en meer zetmeel, plus smaakstoffen zoals vanille of citroen, bakpoeder en zout.
Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Het liefst een temperatuur van zo'n 300 graden. Die warmte wil je echter niet direct onder de pizzasteen, want dan wordt de pizzasteen veel te heet en verbrandt de bodem van je pizza. Je wilt bij het bakken van een pizza dus gebruik maken van indirecte hitte.
Bloem is fijner van structuur en het heeft minder vezels. Hierdoor is bloem doorgaans beter geschikt voor het bakken van koekjes en cake. Meel is juist veel terug te vinden in recepten voor broden en kan ook in pannenkoeken gebruikt worden.
Tarwebloem patent of patentbloem is fijn gemalen en heeft daardoor een fijnere structuur dan gewone bloem van tarwe. Deze tarwe patentbloem is geschoond, gereinigd, vermalen en gebuild. Dit meel bevat veel gluten, die maken uw baksels fijn van structuur en lekker luchtig en mals.
Doordat het lichte bloem is, is het geschikt voor zachte broodjes, cake en zachte taartbodems zoals bijvoorbeeld voor appeltaart of vlaai. Patentbloem bevat veel gluten, en is dus zeker niet geschikt voor mensen die een glutenvrij dieet moeten volgen, daar moet je wel op letten als je er een gerecht mee maakt.
Binnen de 'bloem'-categorie bestaat er ook nog eens een extra fijne en gebleekte soort: de zogenoemde patentbloem. Naargelang het graan spreken we van tarwebloem, roggebloem, maïsbloem, enzovoort… Wit brood? Dat wordt van tarwebloem gemaakt: met tarwemeel krijg je een grijs of bruin brood.
Kokosmeel, pindameel en amandelmeel zijn daar voorbeelden van.
Type 405 meel is een classificering van meel
In de Nederlandse winkels moeten men het doen met de volgende grove classificering: patentbloem. bloem.
Leg één pizza op de pizzasteen. Bak de pizza in ongeveer 20 minuten gaar. De baktijd is afhankelijk van de weersomstandigheden. Controleer na 15 minuten of de pizza al gaar is.
Afhankelijk van de dikte van de pizzasteen heb je 30 tot 45 minuten nodig om de pizzasteen goed warm te krijgen. Hoe dikker de pizzasteen, hoe langer. Nu de pizzasteen heet is kun je de pizza erop leggen.
Voorkomen dat je pizza aan de pizzaschep vast plakt
Om te voorkomen dat je pizzadeeg aan de schep vastplakt, bestrooi de de schep eerst met bloem of semolina.