In Amsterdam ligt meer dan 100 kilometer gracht met meer dan 1500 bruggen. De bekendste grachten zijn de Herengracht, Prinsengracht en de Keizersgracht. Samen vormen zij de Amsterdamse grachtengordel. Het zijn kanalen die in de 17e eeuw zijn gegraven, tijdens de Gouden Eeuw.
Dit en nog meer feiten over de Amsterdamse grachten. De officiële telling staat op 165 grachten met een lengte van 75km. De oudste gracht stamt al uit 1385, namelijk de Oudezijds Voorburgwal en met 6,3 kilometer is de Singelgracht de langste gracht. De breedste gracht is met 31 meter breed de Keizersgracht uit 1612.
Het grootste geheim is de diepte van de grachten, blijkt onder meer uit dat aquarium. Tussen de één meter vijftig en twee meter, dan heb je het wel gehad.
Over dé mooiste gracht van Amsterdam zijn verrassend veel mensen het eens: de Brouwersgracht! Toen 'Het Parool' een jaar of tien geleden aan alle lezers vroeg om te stemmen op de mooiste straat van Amsterdam, eindigde Brouwersgracht zelfs 'officieel' en met afstand als allermooiste.
De eerste grachten zijn gegraven voor stadsverdediging en waterbeheer. Na stadsuitbreidingen kwamen de oude verdedigingsgrachten binnen de stadsmuren te liggen en verloren hun functie. Maar ze kregen er een rol voor in de plaats die de stad uiteindelijk schatrijk zou maken: transport van koopmansgoederen.
Rondvaart Amsterdam is als beste rondvaart in Amsterdam 2022. Dit op basis van de uitstekende route en vele audio gidsen. De GPS audio gidsen zijn beschikbaar in maar liefst 19 verschillende talen. Deze rondvaart vertrekt vanaf de Prins Hendrikkade en vaart door de beroemde grachten van Amsterdam.
Niet diep maar hoog!
Je kan dus zeggen dat in Utrecht de grachten niet diep liggen, maar dat de straten eromheen zo hoog liggen. De binnenstad ligt vier tot vijf meter boven het zeeniveau, terwijl het gebied net buiten de binnenstad er niet meer dan twee meter boven ligt.
Met verordeningen tracht het gemeentebestuur de hoeveelheid plezier- en woonboten te beteugelen. Desondanks liggen er nog altijd 2500 woonboten binnen de stadsgrenzen.
Een grachtenpand is een huis aan de gracht, en is over het algemeen oud.
We meten de temperatuur en de hoogte van het water. En we kijken welke stoffen en bacteriën erin zitten. Wat zien we: de kwaliteit van het grachtenwater wordt steeds beter. De grachten zijn zelfs zo schoon dat duizenden mensen ieder jaar het water in duiken tijdens de Amsterdam City Swim.
Dit materiaal zinkt veel langzamer naar de bodem dan minerale deeltjes zoals klei, zilt en zand. "Ook is de hoeveelheid humuszuren in het water in Amsterdam veel groter. Dat is te zien aan de geel-bruine kleur van het water, die het beeld ook als er geen organische deeltjes zouden zijn, veel donkerder maakt.
Als u in open water gaat zwemmen (dus niet in een zwembad), loopt u mogelijk gezondheidsrisico's. Steeds meer Amsterdammers zwemmen in open water, zoals grachten, kanalen en plassen. Dat levert veel plezier op en brengt verkoeling in hete zomers.
watermonsters in de grachten – althans, tot nu toe … duisternis de stad bestuurt. grachten gevist – plus 15.000 fietsen en twee lijken, meestal mannelijke. maanden moet een Goudse kaas – die je in alle toeristenwinkels in Amsterdam ziet – rijpen.
De Amsterdamse grachtengordel werd tijdens de Gouden Eeuw (1600-1700) gebouwd en groeide door de eeuwen heen uit tot een van de meest unieke plekken ter wereld. Het netwerk van verschillende waterwegen werd toentertijd gemaakt voor de drainage en terugwinning van land voor uitbreiding van de stad.
Functies. Belangrijke redenen voor de aanleg en instandhouding van de grachten zijn en waren: afwatering, transport, verdediging en riolering. Het schuren van grachten was, waar mogelijk, een manier om ze open te houden.
Niet alleen op het land staan onze huizen op palen, ook op het water werd gebouwd. Eeuwenlang was Amsterdam een ommuurde stad met poorten die 's avonds op slot gingen en 's ochtends weer openden. Om gestrande reizigers op te vangen, verschenen er 5 stadsherbergen, waarvan 2 op het water.
De grachtengordel is het onderdeel van de Amsterdamse binnenstad dat langs de vier hoofdgrachten: Singel, de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht ligt.
Hoewel de stad werd gesticht in 1275, dateren de meeste oudere huizen van na 1600. Oorspronkelijk werden in Amsterdam voornamelijk houten huizen gebouwd, die in de middeleeuwen in drie grote stadsbranden bijna allemaal werden verwoest.
Amsterdam is de gemeente met de meeste miljoenenwoningen. De Keizersgracht spant de kroon met 281 van zulke woningen. Daarmee is de totale waarde van de Keizersgracht groter dan die van alle koopwoningen op Terschelling. Verderop in de grachtengordel werd het afgelopen jaar de duurste woning verkocht.
Het is het duurste Amsterdamse huis (of eigenlijk twee) dat tot nu toe ooit op Funda heeft gestaan: Herengracht 518 en Keizersgracht 633. Het dubbele grachtenpand staat sinds dit weekend te koop voor bijna 15 miljoen euro.
AMSTERDAM - Amsterdam heeft een nieuw oudste huis. Het pand aan de Warmoesstraat nummer 90 stamt uit 1485 en is daarmee 527 jaar oud. De gemeente maakte de ontdekking zaterdag bekend. Tot op heden gold het houten huis uit 1530 aan het Begijnhof als het oudste pand van Amsterdam.
Door het bouwen van waterwerken kreeg men het waterpeil in de Oudegracht onder controle. Daardoor kreeg het waterpeil een constant laag niveau en werden de opslagkelders van de woningen op grote schaal onder de straten naar de gracht doorgetrokken. Vóór deze kelders werden nieuwe kaden aangelegd.
De Oudegracht is de bekendste gracht van Utrecht en is ongeveer twee kilometer lang. Door de vele werfkelders zijn de grachten van Utrecht weer totaal anders dan die van Amsterdam.
Alle Utrechtse grachten
Zo zijn er de Nieuwegracht en de Kromme Nieuwegracht. Hier zijn voornamelijk monumentale grachtenpanden terug te vinden. Ook kent Utrecht de Plompetorengracht, de Drift en de Stadsbuitengracht.