Uittreden uit de vof betekent dat een van de vennoten de samenwerking opzegt. De vof wordt dan ontbonden. Juridisch betekent dit dat de vof niet meer bestaat. En dat de vennoten het vermogen (bezittingen en schulden) onderling moeten vereffenen (=verdelen).
Uitschrijving als vennoot in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel: De uitgetreden vennoot dient zich zo spoedig mogelijk als vennoot uitschrijven in het Handelsregister. Hiermee kan verdere hoofdelijke aansprakelijkheid voor nieuwe verplichtingen van/door de voortzettende vennoot worden voorkomen.
Op grond van de wet is het niet mogelijk een vennoot uit de vof te zetten. In het vof contract kan echter wel een dergelijke bepaling zijn opgenomen waardoor dit wel mogelijk is. U bent in dat geval gerechtigd de vof voort te zetten, zonder die ene vennoot.
Een vof is een rechtsvorm waarin meerdere zakenpartners samen verantwoordelijk zijn voor de bedrijfsvoering van een onderneming. De samenwerkende eigenaren heten vennoten. Als vennoot kun je deelnemen in 1 of meerdere vof's.
Een rechtspersoon kan, net als een echt persoon, een vennootschap onder firma (VOF) oprichten en daarvan vennoot zijn. Dat heet dan het deelnemen in andere vennootschappen en ondernemingen en dat zal meestal ook zo in het statutaire doel van de rechtspersoon staan.
In het vennootschapscontract kunt u precies afspreken wie waar recht op heeft en hoe u de vof verdeelt; de vof kan definitief opgeheven worden. Wanneer de vof helemaal stopt wordt de gehele vennootschap ontbonden. De bezittingen van de vof worden onderling verdeeld en vereffend.
Dat doet u per post door het formulier ontbinding vennootschap, rechtspersoon of maatschap op KVK.nl uit te printen en op te sturen. Ontbinden en uitschrijven kan niet online. Geef op het formulier aan op welke datum u het bedrijf wilt stopzetten.
Luie compagnon
een potje van maakt, is het verstandig om een advocaat in de arm te nemen. Een advocaat kan met jou naar de rechter stappen om hier af te dwingen dat je medevennoot zal worden ontslaan als medebestuurder.
Meestal volstaat een aangetekende brief. Toch zijn er vaak beperkingen voor de uittreding, die zijn vastgelegd in de statuten. Zo kan het zijn dat er gevraagd wordt een nieuwe vennoot aan te brengen, of kan het dat uittreden pas na 5 boekjaren mag. De statuten grondig doornemen is dus de boodschap.
Een vennootschap onder firma (vof) is een bedrijf waarin minimaal 2 personen samenwerken onder één gemeenschappelijke naam. Iedere persoon die meedoet, wordt mede-eigenaar. Deze mede-eigenaren worden ook wel vennoot genoemd. Iedere vennoot brengt iets in.
Via een inkoop van eigen aandelen wordt de vennoot die uit de vennootschap wil stappen uitgekocht door de vennootschap zélf. De vennootschap financiert de overname. Er moet dus niet langer eerst geld uit de vennootschap naar het 'privé-gedeelte' gehaald worden om vervolgens met dat geld de aandelen over te kopen.
Eenmanszaak of VOF overdragen
Bij de verkoop van een onderneming met deze rechtsvorm is er feitelijk geen keuze voor de ondernemer: de enige keuze die hij/zij heeft is om het bedrijf over te dragen middels een activatransactie (ook wel activa/passiva transactie).
Van vof naar eenmanszaak. De overdracht van een vof naar een eenmanszaak of het wijzigen van de rechtsvorm van je vof naar een eenmanszaak regel je door de volgende formulieren in te vullen en een afspraak met KVK te maken. Houd er rekening mee dat je maar 1 eenmanszaak kunt hebben.
De vennoten in een VOF bepalen zelf in welke verhouding zij de winst van de VOF verdelen. Factoren die daarbij een rol kunnen spelen zijn de omvang en de kwaliteit van de arbeid en de mate waarin de vennoten kapitaal hebben verstrekt aan de VOF. De verdeling van de winst moet wel zakelijk zijn.
Een slapende vennootschap in stand houden kost jaarlijks meer dan 2.500 euro. Dat men van deze vennootschap af wil is dan ook maar normaal. Een slapende vennootschap in vereffening stellen dient de kosten van in vereffeningstelling te dragen (+/- 3 000 €) evenals een loodzware vereffeningsprocedure te doorstaan.
Neem contact op met een erkend ondernemingsloket naar keuze om uw inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen te schrappen. Die schrapping is betalend. Het tarief voor 2022 bedraagt 92,50 euro (per vestigingseenheid).
Vrijwillige ontbinding en vereffening
Die vereenvoudigde procedure kost gemiddeld 4000 Euro. Indien de liquidatie in meerdere aktes moet geregeld worden, zal het bedrijf in een ontbindingsperiode komen door de eerste akte van de notaris (gemiddeld 2200 Euro).
Dat ligt eraan. Als u besluit om ook te stoppen met de onderneming, dan zullen de bezittingen en schulden afgewikkeld moeten worden. Van het geld dat dan resteert, bent u ieder gerechtigd naar rato van uw kapitaal in de Vof. Dus als uw kapitaal in de Vof € 50.000 bedraagt, krijgt u 50/90 deel van de netto-opbrengst.
Zakelijke partner, bij vennootschappen onder firma of commanditaire vennootschappen vennoot genoemd; bij vennootschappen onder firma meestal firmant genoemd. Een persoon die (meestal) bevoegd is namens de onderneming op te treden en (mede) aansprakelijk is voor eventuele schulden.
Als je jouw onderneming omvormt tot een BV kun je aan investeerders, of andere geïnteresseerden, een (aan)deel van jouw bedrijf verkopen. Zij krijgen dan aandelen die op hun naam worden gezet. Voor die overdracht van aandelen heb je een notariële akte nodig.
Schrijf uw eenmanszaak gratis uit bij het KVK Handelsregister: zoek het bedrijf dat u wilt uitschrijven op in het Handelsregister. kies 'opheffen eenmanszaak' en vul het formulier in.
Als uw BV geen activa heeft dan kan een turbo-liquidatie worden toegepast en kan uw BV binnen een aantal dagen worden opgeheven en uitgeschreven zijn bij de kamer van koophandel. Als er meerdere bezittingen zijn en schulden, dan zal de normale liquidatieprocedure gevolgd moeten worden, deze duurt 2,5 maand.
Ten eerste door een ontbindingsbesluit
Meestal is volgens de statuten voor zo'n ontbindingsbesluit een bijzondere meerderheid van stemmen vereist, evenals een bepaald quorum (dat wil zeggen: het aantal stemgerechtigden dat aanwezig moet zijn om een besluit te kunnen nemen). Raadpleeg daarom eerst de statuten.