Vijverfolie. De folie op de bodem van jouw vijver zorgt ervoor dat het vijverwater niet in de grond kan zakken zodat jouw vijver altijd mooi gevuld blijft. Bij het dempen van jouw vijver is het noodzakelijk dat deze folie meteen verwijderd wordt.
Een vijver kan gedempt worden met verschillende grondstoffen.Meestal wordt hier zand of zwarte grond voor gebruikt. Zand is over het algemeen de goedkoopste optie en geschikt voor bestrating na het dempen. Wil je een gazon aanleggen of planten aanbrengen, kies dan voor zwarte grond.
Als de grondwaterstand te hoog is, kan je met een vuilwaterpomp of bronbemaling de kuil droog houden. Deze pompsystemen zijn te huur (Bo-rent). In het najaar is de grondwaterstand overigens meestal lager dan in het voorjaar. In natte gebieden kan dit daarom een reden zijn, om de vijver in het najaar aan te leggen.
Kenmerk van groot onderhoud aan de vijver is, dat je de vijver moet leegmaken. Je kunt dit doen, door het water met een vijverpomp of vuilwaterpomp en een bijpassende slang in een rioolafvoer te pompen.
Als eerste halen we de vijver leeg, het folie wordt gereinigd en de voedingsbodem wordt verwijdert of vervangen. Omdat vijvers vaak oude planten bevatten proberen we deze te behouden, door ze te delen. Daarmee hoeft u geen nieuwe planten aan te schaffen en kan de ´oude´ plant weer gaan groeien.
De aanleg van een niet-overdekte constructie (siervijver, terras, zwembad, zonnepanelen…) kan vrijgesteld zijn van vergunning tot maximaal 80 vierkante meter per goed in zij- en achtertuin.
Wanneer is de beste tijd om de vijver schoon te maken? In principe is het voldoende om twee keer per jaar de vijver een goede onderhoudsbeurt te geven. In het voorjaar en het najaar is een goede tijd. Te vaak de vijver schoonmaken is niet nodig en niet goed, omdat het biologisch evenwicht dan verstoort kan worden.
Een ondiepe vijver warmt te snel op en koelt ook weer te snel af. In een grotere, diepere vijver verlopen de processen gelijkmatiger. Ga uit van een wateroppervlak van minimaal 5 vierkante meter. Hier zal zo'n 2000 tot 4000 liter water in passen.
Een dompelpomp is goed geschikt om snel een vijver leeg te pompen voor onderhoud of het verversen van het water. Ook kan het water gebruikt worden om een naastgelegen tuin te irrigeren. De meeste dompelpompen kunnen zo'n 8.000 tot 10.000 liter per uur verpompen.
Waarom zout in de vijver? Door toevoeging van zout in het vijverwater, ontstaat er een osmose verschil.Daardoor is het mogelijk dat parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën worden geëlimineerd. Tevens heeft het een desinfecterende werking voor wondjes op de (slijm-) huid van de vis.
De ideale diepte van een vijver ligt tussen de 80 en 100 cm. In een kleine vijver volstaat een diepte van 60 cm, maar maak de vijver zeker niet minder diep. In de zomer warmt het water dan te snel op, wat vervelende gevolgen kan hebben. Maak in je vijver verschillende niveaus.
Water verversen is erg belangrijk voor de kwaliteit van het water, de gezondheid en ontwikkeling van de vissen. Je denkt alles in orde te hebben, het beste filter, de beste pomp en echte Japanse koi. Dan wordt je verteld dat je gemiddeld iedere week 10% water moet verversen.
Een heldere vijver zonder pomp of filter: het kan!
Een goed ingerichte vijver kan er prachtig uitzien en zichzelf in biologisch evenwicht houden zonder enige technische hulp. Als je het goed aanpakt, blijft het water helder en gezond, en kun je zelfs zonder problemen vissen in je vijver plaatsen.
Hoe diep moet een natuurlijke vijver zijn
80-100 cm - Het diepste gedeelte van de natuurlijke vijver is 80 cm diep. Dit is ook diep genoeg om vissen te houden. Dieper dan tachtig centimeter is niet aan te raden, dan warmt het water in de zomer niet goed op.
Voor het verlijmen van vijverfolie zijn er diverse lijmen en kitten verkrijgbaar. Deze producten zijn bijzonder geschikt voor het creëren van waterdichte verbindingen bij de aanleg van een nieuwe vijver of de reparatie van lekkages aan een bestaande vijver.
De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.
Vijverpomp: onderhoud
Tijdens het groeiseizoen moet een vijverpomp 24 uur per dag, zeven dagen in de week draaien. Dit geldt zeker als de pomp een biologisch filter van water voorziet.
Wij raden aan om 20 cm vis per 1000 liter (1 m3) water aan te houden.
Een vijver in de volle zon zal eerder last krijgen van extreme algengroei. Het meest ideaal is om een vijver zodanig aan te leggen dat hij half in de schaduw ligt. Bij een bestaande vijver die in de volle zon ligt, zit er niets anders op dan voor meer schaduw te zorgen.
Met een vijverstofzuiger verwijder je het vuil op de vijverbodem. De vijverstofzuiger richt je heel precies op het vuil en je verstoort er de rust van je vissen nauwelijks mee. Combineer dit met vijverbacteriën die speciaal voor jou aan de slag gaan met de afbraak van dit bodemvuil.
Een vijver zonder planten wordt snel groen en troebel. Kies daarom diverse zuurstofplanten uit die er voor zorgen dat je vijver helder blijft. Werk de vijver zo mooi mogelijk af. Werk de folie bijvoorbeeld weg onder een stenen rand.
Bij bevriezing van de vijver in de winter zullen de vissen niet kunnen overleven. Daarvoor moet de vijver minimaal 70 cm diep zijn. Vijververwarming is dan eventueel een oplossing. Ook 's zomers kan er zuurstofgebrek voor de vissen ontstaan door de snel oplopende watertemperatuur.
Met de koudere temperaturen houden de biologische processen in de vijver ook winterrust. De processen vinden langzamer plaats waardoor in de winter minder ammoniak vrij komt. Het is dus niet erg als de vijver een paar dagen dichtgevroren zit.