Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
Vooral wanneer voedsel te lang en te warm bewaard is, krijgen de bacteriën meer kans om een infectie te veroorzaken. Op rauw voedsel, zoals rauw vlees of rauw vis, zitten altijd wel bacteriën. De meeste van die bacteriën kunnen geen kwaad. Maar van sommige bacteriën kan je ziek worden.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Het Voedingscentrum adviseert om niet vaker dan vijf keer per week rood vlees te eten. Die aanbeveling heeft overigens nog een andere reden: het gehalte aan verzadigde vetten in vlees. Verzadigde vetten zijn de 'verkeerde' vetten.
Een stukje rauwe tartaar of niet al te doorbakken stukje steak kan heerlijk zijn, maar niet zonder gevolgen. Marler adviseert zelfs om een steak alleen maar medium well (half doorbakken) te eten. Dit heeft te maken met de bacterie E. coli en salmonella.
U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Wat kun je doen als je ziek bent van salmonella? Salmonella veroorzaakt vooral diarree. Mensen met diarree moeten ervoor zorgen dat ze genoeg drinken en zout en suiker binnenkrijgen. Drink daarom thee, water bouillon en suikerzoutoplossing (ORSoral rehydration salts, verkrijgbaar bij de drogist).
Onbewerkt mager rundvlees past in een gezond voedingspatroon. Van de vleessoorten is rundvlees relatief rijk aan vitamine B12 en ijzer. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico's voor de gezondheid met zich mee.
Dat kan alleen als het vlees vers en hygiënisch behandeld is. Biefstuk kun je rauw eten, maar kipfilet kun je niet rauw eten. Dat heeft te maken met de gevoeligheid voor bacteriën.
Steak helpt het lichaam gewicht te verliezen, het opbouwen van spierweefsel en de spijsvertering versnellen. Hierdoor verbrandt u meer calorieën. Studie heeft aangetoond dat het eten van een evenwichtig dieet met rood vlees, men ongeveer 30% meer gewicht kan verliezen.
Rood vlees
De kleur van de biefstuk of het gehakt heeft echter vrij weinig te maken met de versheid ervan; het vlees wordt grijzer doordat de proteïnen in het vlees in aanraking komen met zuurstof. Een grijzige biefstuk betekent dus helemaal niet dat 'ie minder vers is.
Biefstuk die gebakken is tot medium (145°F), medium-well (155°F), en well-done (165°F) is over het algemeen veilig om te eten. Het eten van rauwe (125°F) of medium-rare (135°F) biefstuk, hoe lekker u het ook vindt, geeft een verhoogd risico op door voedsel overgedragen ziekten.
Rosé ongeveer 2,5 minuten per kant, en 4 tot 5 minuten per kant voor doorbakken biefstuk. Of het vlees goed is kun je met de volgende truc bekijken. Met een houten lepel op het vlees drukken. Kun je het vlees makkelijk indrukken dan is het vlees rood.
De gastro-intestinale verschijnselen duren 3 tot 7 dagen en gaan meestal vanzelf over, de koorts verdwijnt meestal binnen 72 uur. Bij risicogroepen zoals zuigelingen en ouderen kan aanhoudende diarree leiden tot dehydratie en kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.
Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over. De klachten duren tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
Wil je het vlees rood eten, bak het dan 1-2 minuten per kant. Voor medium is dit 2-3 minuten. Houd je meer van doorbakken, bak het vlees dan 4-5 minuten per kant. Haal de entrecote nu uit de pan en pak ze losjes in in aluminiumfolie.
Plakvlees is te herkennen aan onnatuurlijk gelijkmatig van vorm en dikte, de draad van het vlees loopt niet door, opvallend glanzend en aan de randen zitten vaakbruingrijze plekjes opgehoopt plakmiddel. Vleeslijm wordt wettelijk niet gezien als ingrediënt, maar als technische hulpstof.
Rood vlees is rijk aan ijzer, zink en vitamine B12. Dit zijn allerlei belangrijke mineralen en vitamines die je lichaam nodig heeft. Daarnaast is rood vlees een bron van dierlijke eiwitten met een vaak compleet aminozuurprofiel.
In beginsel zijn vlees en vis beide even gezond.
Een magere biefstuk van een biologisch scharrelrund kan namelijk evenveel essentiële eiwitbouwstenen (aminozuren) en vetbouwstenen (vetzuren) bevatten als een ecologische, Noorse zalmfilet.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Door middel van ontlastingsonderzoek kan de diagnose gesteld worden. Soms is het noodzakelijk om een kweek te maken van de ontlasting om te bepalen om welk type het gaat.
Infectieuze micro-organismen kunnen zich onder andere verspreiden door water, voedsel, insectenbeten, handen schudden, niezen en hoesten of seksueel contact. Symptomen verschillen per infectie. Algemene symptomen van een infectie zijn; roodheid, zwelling, warmte en pijn.
Een besmetting met salmonella kan flinke maag- en darmklachten veroorzaken. Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland.