Wanneer de verpakking leeg is, mag deze bij het plastic afval. Dan kan de fles gerecycled kan worden. Als je het product niet opgebruikt, mag je de fles met het resterende bleekmiddel bij het restafval doen. Meer informatie over het weggooien van producten vind je op de website van Milieu Centraal.
Nadelen bleek en chloor
Doordat de stof niet goed afbreekbaar is, is het bijvoorbeeld heel slecht voor het milieu. Ook is het een schadelijke lucht om in te ademen, kan het bijten in je huid en het kost veel energie en transport om chloor en bleek te maken.
Schenk bleek ook nooit direct op een oppervlak – dit kan namelijk permanente schade aanrichten, maar zal tevens ook ineffectief zijn zonder eerst op correcte wijze verdund te worden. Om bleekmiddel zo effectief mogelijk te gebruiken moet je deze mengen in een 1:9 ratio van 1 deel bleekmiddel en 9 delen water.
Inademen. Bij eenmalig inademen van chloordamp met irritatie van de bovenste luchtwegen, tranende ogen, neusloop, een prikkelende keel en hoest moet je onmiddellijk de plaats van het ongeval verlaten. Over het algemeen zullen de symptomen spontaan verdwijnen na enkele uren.
Als je de WC regelmatig schoonmaakt, is chloor, of dikke bleek, niet nodig. Chloor desinfecteert namelijk, wat niet nodig is voor een wc-pot, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet. Wel kan een middel met chloor handig zijn om schimmel in badkamervoegen te verwijderen.
Gelukkig hoeft dat niet lang te duren: spuit gewoon een kleine hoeveelheid bleekmiddel, zoals Glorix Bleek Original, rondom de binnenrand van de wc-pot en ga er eens stevig met de toiletborstel door. Doorspoelen en klaar: nauwelijks twee minuten werk. Wat is er weleens per ongeluk in de wc gevallen?
Maak een sopje van warm water en een flinke scheut bleek, gooi het plastic in het sopje, zet er een zware, bleekbestendige pan bovenop zodat alles goed onder water komt te staan en laat de boel twee uur weken.
Bleek is een bijtende oplossing en kan ernstige brandwonden en oogletsel veroorzaken. Zorg dat je de voorschriften op de verpakking, om je huid en ogen te beschermen tijdens het gebruik, goed leest en opvolgt. Raadpleeg onmiddellijk een arts bij het inslikken van bleekmiddel.
Bleek en ammoniak produceren een giftige gas genaamd chloramine. “Het veroorzaakt dezelfde symptomen als wanneer je bleek en azijn mengt: kortademigheid en pijn in de borst”, aldus Forte. Veel glasreinigingsmiddelen bevatten ammoniak, dus meng ook deze middelen nooit met bleek.
Chloor: het is een gas dat wordt gebruikt als bleekmiddel en als bacteriedoder maar is vooral belangrijk als grondstof voor de bereiding van zeer veel andere producten. Het stamt af van het Griekse woord chlorus, dat betekent groen.
Verdun STEEDS met koud water. NOOIT met lauw of heet water! Giet eerst het koude water in het recipiënt en vervolgens de afgemeten hoeveelheid bleekwater. Let op concentratie het te verdunnen product (zie bovenstaande tabel) De verdunde oplossing heeft een beperkte houdbaarheid.
Zowel chloor-bleekmiddelen (waar je mee schoonmaakt) als zuurstofrijke bleekmiddelen (het soort dat je in veel wasmiddelen en vlekkenbestrijders tegenkomt) blijven effectief in warm of heet water. Dat bleek minder goed zou werken door het toevoegen van heet water, is volgens haar dan ook absoluut niet waar.
Chloor is géén schoonmaakmiddel
Het is bijtend, corrosief en veroorzaakt put corrosie! Wat in praktijk meestal zal leiden tot onherstelbare schade! Daarom is chloor in de Professionele schoonmaak verboden!
Bleekmiddel is zeer schadelijk voor het milieu. Het is niet biologisch afbreekbaar omdat het bacteriën doodt die biodegradatie veroorzaken.
Chloor is zeer reactief: het werkt oxiderend en corrosief. Inademen van chloordampen kan leiden tot bronchospasmen en inflammatie van de luchtwegen, gaande tot een bronchoconstrictie.
Het gaat om een product dat niet geclassificeerd is als gevaarlijk door inademing; in geval van symptomen van vergiftiging wordt echter aanbevolen de betrokken persoon weg te halen uit de zone van blootstelling, hem/haar verse lucht toe te dienen en te laten rusten. Medische hulp inroepen indien de symptomen aanhouden.
Niet mengen
De middelen die je sowieso NIET moet mengen zijn: Bleekmiddel en azijn: samen vormen deze middeltjes giftig chloorgas, dat lelijke brandwonden kan veroorzaken. Bleekmiddel en ammoniak: ook dit levert een nare, giftige lucht op, waar je vervelende lichamelijke klachten van kunt krijgen.
Bij eenmalig inademen van chloordamp, met irritatie van de bovenste luchtwegen, tranende ogen, neusloop, een prikkelende keel en hoest, verlaat men best onmiddellijk de plaats van het ongeval. Over het algemeen zullen de symptomen spontaan verdwijnen, na enkele uren.
Wanneer bleekmiddel op de huid terechtkomt zal deze direct gaan jeuken en rood uitslaan, daarnaast ervaart de persoon ook een branderig gevoel. Als het lang genoeg op de huid blijft liggen kan het tot permanente schade van het huidweefsel leiden en de huid verkleuren.
Volgens Diet Groothuis, schrijfster van Het grote poetsboek, gaat het ook vaak mis met de middelen die mensen gebruiken tijdens het schoonmaken. "Mensen denken dat ze chloor, bleek en andere middelen nodig hebben om iets schoon te krijgen. Chloor ontsmet wel een toilet, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet.
Bleek is een hartstikke handig schoonmaakmiddel dat veel schoon kan krijgen. Het is een sterk middel dat gebruikt kan worden voor verschillende dingen in de keuken en badkamer.
Geen probleem. Neem een sponsje, doe er wat dikke bleek op en dep de plekken waar de kalkaanslag en zeepresten zitten. Laat een uurtje intrekken, kook ondertussen water en giet dit er overheen, terwijl je met een afwasborstel de plekken schoonmaakt. Met een schone doek goed droog maken en klaar.
Bij blootstelling aan UV-licht kunnen die broommoleculen destabiliseren en naar het oppervlak lekken, waardoor het plastic geel wordt (of zelfs bruin als het lang genoeg in de zon wordt gelaten).
De dikke bleek van WC-eend biedt een diepe reiniging, een stralend wit resultaat en is hygiënisch schoon. De geur van de deze WC Eend is eucalyptus. De fles heeft een inhoud van 750 ml.