In een stoofpeertje zitten misschien 50 calorieën – ervan uitgaand dat je ze kookt zonder suiker (wat prima kan, ze zijn zoet genoeg van zichzelf). Ondertussen leveren ze wel micronutriënten als vitamine K, magnesium en foliumzuur.Maar vooral: vezels. En daarvan krijgen we in Nederland echt te weinig binnen.
Stoofperen zijn niet alleen lekker, maar ook gezond.Ze bevatten veel vezels, vitamine C, kalium en antioxidanten die goed zijn voor de spijsvertering, het immuunsysteem en de bloeddruk. Stoofperen kunnen op verschillende manieren bereid worden, afhankelijk van de smaak en het doel.
Maar je kunt deze polyfenolen ook binnenkrijgen door regelmatig superfoods te eten, zoals gestoofde appels of peren. Peren bevatten veel antioxidanten, vitamine C, vitamine K en koper . Deze verbindingen gaan de effecten van vrije radicalen tegen en beschermen cellen tegen de schade die ze kunnen veroorzaken.
Door dagelijks twee porties peer en/of mango te eten in combinatie met het eten van voldoende groente, bereik je het beste resultaat. Samenvatting: Peren kunnen helpen om de cellen van de maag, de darmen, de slokdarm en het borstgebied gezond te houden.
Peren zijn voedzaam! Elke middelgrote peer bevat 6 gram vezels, 21% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, en ze bevatten vitamine C. Door elke dag twee peren te eten, voldoet u aan uw fruitbehoeften zoals uiteengezet in de Dietary Guidelines for Americans .
Afvallen met peren. Een peer is een nuttige partner voor je dieet. reden ligt voor de hand: die harde vrucht geeft je een langdurig verzadigd gevoel waardoor je minder snel terug met een hongertje zit. Door de grote hoeveelheid aan water helpt de peer je lichaam vet afbreken.
Voor 4 personen gebruik je ongeveer 1 kg stoofperen. Vul de pan vervolgens met rode wijn, water, suiker, en kruiden naar keuze. Vaak worden voor dit soort gerechten kaneel, laurierblad, steranijs en kruidnagels gebruikt. Het is natuurlijk ook mogelijk om slechts enkele van de genoemde aroma's te gebruiken.
Kook de peertjes gaar in ca. 40 minuten en laat ze dan afkoelen in dit vocht. Zorg dat er tijdens het koken een stukje bakpapier op de peertjes ligt in de pan zodat ze onder het vocht blijven tijdens het koken.
Over het algemeen bieden gestoofde appels een zachte en voedzame optie voor het ondersteunen van de gezondheid van de darmen, het bevorderen van regelmaat en het verzachten van spijsverteringsongemakken . Het opnemen ervan in uw dieet kan een heerlijke manier zijn om uw spijsverteringsstelsel en algehele welzijn te ondersteunen.
Als je stoofperen hebt bereid kun je ze in de koelkast maximaal 2 dagen bewaren.Buiten de koelkast kun je ze maar een aantal uur bewaren. Dus bewaar ze altijd koel.
Naast het feit dat ze rijk zijn aan vezels, zijn peren een natuurlijk laxeermiddel vanwege hun hogere fructosegehalte en de aanwezigheid van sorbitol , volgens een onderzoek uit 2022 in Foods. Sorbitol is een suikeralcohol die niet goed wordt opgenomen en water naar de dikke darm trekt, waardoor de ontlasting zacht en gemakkelijk te passeren is.
Maar peren hebben vast andere gezondheidsvoordelen. Jazeker. Ze bevatten een redelijke hoeveelheid vezels en veel van het mineraal kalium, dat hoge bloeddruk helpt verlagen en meewerkt om de vochtbalans in je lichaam goed te houden. Daarom zijn peren, net als kaliumrijke bananen, goed fruit als het erg warm is.
Welke peer gebruik je voor stoofperen? De Gieser Wildeman is het meest populaire stoofpeertje van Nederland. Niet gek: hij is ideaal om te stoven én het hele jaar verkrijgbaar. Met zijn zoete smaak doet hij het goed naast winterse stoofgerechten of in desserts.
Er zitten 72 kilocalorieën in 1 schaaltje (125 gram) stoofperen.
Waarom doet mijn oma altijd een scheutje azijn en een tomaat bij haar draadjesvlees als ze het gaat stoven? Een scheutje wijn, azijn, citroensap of ieder ander zuur (tomaat, tomatenpuree of zelfs rinse appelstroop) zorgt ervoor dat het bindweefsel in stoofvlees malser en zachter wordt.
Tegenwoordig voegen we bij stoofpeertjes meestal rode wijn, port of bessensap toe zodat de stoofperen sneller hun bekende rode kleur krijgen, maar in principe is dat niet eens nodig. Door ze lang te koken (3-4 uur), worden ze namelijk vanzelf mooi rood.
Wat eet je bij stoofpeertjes? Stoofpeertjes eten we meestal met aardappelen en een stukje vlees. Echt een traditioneel winters gerecht. Maar je kan het natuurlijk ook als bijgerecht serveren, bijvoorbeeld bij een lekkere varkenshaas of een langzaam gegaarde runderstoofpot.
Het stoofvocht, de kruiden of specerijen en andere toevoegingen bepalen grotendeels de smaak van de stoofperen. Peren die in een zoete rode wijn of Port met kaneel en eventueel steranijs zijn gestoofd, hebben de zwoele smaak van zoete specerijen.
Tip 1: Je kunt de stoofperen prima een dag van tevoren maken en voor serveren op laag vuur opnieuw opwarmen. Of serveer ze koud.
Peren zijn vetvrij en vormen een uitstekende bron van vezels die vitaminen en andere nuttige voedingsstoffen bevatten. Verschillende onderzoeken suggereren dat het toevoegen van peren aan het dieet helpt bij gewichtsverlies , vooral wanneer peren minder gezonde of minder vullende voedingsmiddelen vervangen.
Vezels voor gezonde darmen
Peren bevatten de nodige hoeveelheid vezels. Het is dan ook een prima manier om de hoeveelheid vezels die je eet te verhogen. De inname van voldoende vezels draagt bij aan een gezonde spijsvertering. Indirect helpt het eten van peren constipatie voorkomen.
Appels kunnen gewichtsverlies ondersteunen om een paar redenen: ze bevatten weinig calorieën, zijn rijk aan antioxidanten, bevatten vezels en zijn van nature zoet, wat verzadiging bevordert en helpt om trek in zoetigheid te onderdrukken. Appels alleen kunnen geen gewichtsverlies bewerkstelligen, maar u kunt uw doel ondersteunen door ze te combineren met een gezond en uitgebalanceerd dieet.