Een staycation is een hip woord voor gewoon een thuisvakantie. Terwijl iedereen om je heen hun koffers pakt en huis en haard verlaat, blijf jij gewoon lekker thuis.
Probeer echt tot rust te komen en te genieten. Sluit je af van alle dagelijkse taken en gun jezelf een momentje voor jezelf. Kruip lekker weg in een comfortabele fauteuil met een goed boek of duik de keuken in en neem lekker de tijd om taarten te bakken. Tijd zat!
Een staycation is een samenvoegsel van de woorden 'stay' en 'vacation': vrij vertaald gaat het hier dus om een thuis(blijf)vakantie. Of zoals we vroeger zeiden: de vakanties naar Gardenia of Balkonia ð Een alternatief woord voor staycation is de holistay, waarbij de betekenis precies hetzelfde is.
Je dankzij een staycation de tijd hebt om je eigen omgeving eens echt goed te verkennen. Normaal gesproken zit je al gauw in je dagelijkse sleur. Door eens echt goed rond te kijken in je eigen buurt kan het zomaar eens zijn dat je nieuwe restaurantjes of andere leuke plekjes ontdekt. Je ervaart minder stress.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Ieder jaar komt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met periodes waarin de drie verplichte schoolvakanties moeten vallen. Dit zijn de zomervakantie (zes weken), kerstvakantie (twee weken) en de meivakantie (één week). Verder heb je natuurlijk nog de herfst- en voorjaarsvakantie.
De reden dat je na je vakantie vaak extra uitgeput en gedemotiveerd bent om weer aan het werk te gaan, komt omdat de geluksstofjes in je hersenen uit balans zijn. Geluksstofjes zoals dopamine, endorfine en serotonine worden aangemaakt door je lichaam en zorgen ervoor dat je je goed voelt.
Een vakantie in eigen land kan voor de portemonnee een stuk voordeliger zijn dan een vliegvakantie naar de Middellandse Zee of een ander continent. Minder reiskosten, geen nadelige wisselkoersen en als Nederlander zul je niet zo snel in dure grappen voor toeristen trappen.
Begin jij gelijk te huilen bij een verkeerde opmerking als je moe bent? Je bent niet de enige, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het deel in je hersenen dat verantwoordelijk is voor deze plotselinge huilbuien, is je amygdala. Die is betrokken bij het aansturen en verwerken van emoties, zoals angst en agressie.
Gemiddeld vakantiebudget tussen de 1000 en 2500 euro
Van de driekwart van Nederlanders die wel op vakantie gaan, geeft het grootste deel een bedrag boven de 1000 euro uit aan hun vakantie. De goedkopere vakanties van 500 euro of minder blijven ook nog steeds populair.
Vakantiestress is het gevoel dat een vrije periode extra spanning oproept. Deze reactie kan te maken hebben met verschillende oorzaken, zoals te hooggespannen verwachtingen, het wegvallen van vaste gewoonten of doordat privéproblemen opleven tijdens de vakantie.
Bulgarije spant de kroon. Bulgaarse kinderen genieten maar liefst van 102 vakantiedagen per jaar!
De regio Midden omvat een groot deel van de Randstad aangezien de hele provincie Zuid-Holland in deze regio valt Daarnaast omvat regio Midden ook enkele gemeenten van de provincies Flevoland en Noord-Brabant en een groot deel van de provincies Gelderland en Utrecht.
Om de schoolvakanties te spreiden heeft Nederland 3 regio's. Dit zijn de regio's Noord, Midden en Zuid. De vakantiespreiding vermindert de vakantiedrukte in de schoolvakanties.
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar. Langer op vakantie gaan buiten de schoolvakanties mag niet van de wet. De directeur beslist of uw kind buiten schoolvakanties op vakantie mag.
De voordelen van de meivakantie
Voor velen is deze vakantie het ideale moment om op vakantie te gaan. De maand mei valt namelijk buiten het hoogseizoen, waardoor de prijzen voor deze maand voordeliger zijn. Bovendien is een bijkomend voordeel dat het bij toeristische trekpleisters iets rustiger zal zijn.
De overheid adviseert de data: 23 april t/m 1 mei 2022. Kijk in de schoolgids of op de website van de school voor de juiste data. Ook handig om te weten: Regioindeling voor de schoolvakantie.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt voor elk jaar de data voor 3 schoolvakanties vast. Scholen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs moeten zich aan deze data houden. Voor de overige vakanties geeft het ministerie adviesdata.
Tot de regio Zuid behoren de 2 meeste zuidelijke provincies Zeeland en Limburg, maar tevens een groot deel van Noord-Brabant en een aantal gemeenten in Gelderland. Enkele grote steden in deze regio zijn Breda, Den Bosch, Eindhoven, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Vlissingen, Tilburg en Venlo.
De regio Noord is qua oppervlakte een hele grote regio en omvat naast de volledige provincies Friesland, Groningen en Drenthe, Overijssel en Noord Holland ook nog delen van de provincies Flevoland, Gelderland en Utrecht.
Kijk dan maar eens naar Italië of Costa Rica, daar krijgen leerlingen drie maanden grote vakantie. En in andere landen krijgen leerlingen maar zes weken zomervakantie, of moeten ze tijdens de grote vakantie gewoon verder studeren.