De meeste oever- en moerasplanten zijn relatief snelle groeiers en moeten daarom minstens elk jaar gesnoeid worden. Dit kunt u in de herfst doen, wanneer de plant begint af te sterven; u knipt dan simpelweg de dode delen van de plant weg. Indien u moerasplanten wilt vermeerderen kunt u ze 'scheuren'.
De bladeren knippen ter hoogte van de wortelstok en de worstelstok doorknippen om te delen. Snoei hele bladeren weg aan de onderkant en knip scheuten los om te herplanten. Voor grote en sterke bladeren: de onderkant afknippen en de bovenkant opnieuw in de grond plaatsen. Gebruik de onderkant voor nieuwe aanwas.
als de plantjes (ik gok op Hoornblad en Waterpest) groeien hoef je ze echt niet te vervangen. Soms eten vissen wel eens waterpest maar deze plant geeft ook veel zuurstof af. Wat je wel kan doen als de plantjes naar jouw zin te lang worden is toppen. Gewoon een stukje eraf halen en dan opnieuw planten.
Het vermeerderen van Waterpest is erg simpel. Deze waterplant groeit zo snel dat het ook niet uitmaakt of er wat ruwer mee om wordt gegaan. Breek simpelweg een stuk van 10-15 cm af en stop deze in combinatie met vijf tot acht andere stekken in het grind.
In veel gevallen wordt de GH waarde als probleem gezien. Deze is veel te laag en zuurstofplanten groeien niet meer. Als u langere tijd niets veranderd aan de GH waarde – waterhardheid – sterven de zuurstofplanten zelfs af en gaan dood.
Wanneer waterpest nog onder water groeit, dan geven de blaadjes zuurstof af aan het water. De kale stengels doen dat niet, dus het is beter om de waterpest tijdig te snoeien. Daarbij heeft de waterpest ook behoefte aan veel voeding. De plant neemt daarbij veel stoffen op uit het water die voeding zijn voor algen.
Als er te weinig zuurstof aanwezig is in het water zullen ze naar de bovenste waterlagen komen om naar lucht te happen aan het wateroppervlak. Vaak zie je ze ook onregelmatig ademhalen. Deze reactie bij je vissen kan komen door een zuurstoftekort, maar ook door een ammoniak vergiftiging of te veel CO2 in het water.
Elke vis eet plantjes om groenvoer binnen te krijgen. De blaadjes van waterpest schijnt goed voor hun buik te zijn, tegen verstoppingen. Het is moeilijk te zeggen welke vis het precies kan zijn, hoewel je meteen de grootste zou verdenken, de Ancistrussen.
Afhankelijk van hoeveel planten en licht je in je aquarium hebt, voeg je wekelijks, meermaals per week of dagelijks aquariumbemesting toe. Wat voor jou het gemakkelijkste werkt dus.
Een gezondere (en mooiere) aanpak is door Vallisneria te snoeien ter hoogte van het kroontje. Je duwt het blad dat je wil snoeien een beetje naar onder zodat de onderkant gemakkelijker bereikbaar wordt en vervolgens knip je dat blad af net boven het kopje.
- Aquariumplanten afzonderlijk planten, met voldoende ruimte om te groeien. - Steek de planten in vooraf gemaakt gat in de bodem, wanneer deze in de bodem gestoken zijn trekt men de plant voorzichtig iets naar boven zodat de wortels niet geknikt raken.
Gewone tuinplanten worden een- of tweemaal per jaar bemest, zodat ze voldoende voedingsstoffen op kunnen nemen. Ook waterplanten hebben voedingsstoffen nodig voor hun groei. In plaats van mest spreken we hier echter van voedingszouten of mineralen. Deze worden aan het vijverwater worden toegevoegd.
Onderhoud waterplanten: voedingsstoffen zuurstofplanten
Zuurstofplanten groeien volledig onder water in de vijver. Daarom halen ze al hun voedingsstoffen rechtstreeks uit het vijverwater. Voor een goede groei van deze planten moet je er daarom voor zorgen, dat het vijverwater alle benodigde voedingszouten bevat.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Met sterke planten, ongeveer 7 uur licht, geen of weinig extra plantenvoeding, kan je pompje 24 uur borrellen. Je CO2 niveau wordt dan hetzelfde als in de lucht. De planten passen zich aan de situatie aan en gaan Rubisco en bijbehorende enzymen aanmaken waardoor ze minder CO2 nodig hebben.
Het beste antwoord. De vissen hebben dan inderdaad zuurstoftekort. Er zit te weinig zuurstof in het water.
In dit geval is het beter om meer zuurstof in het water te brengen door het water in beweging te krijgen. Dit kun je doen met een waterval of een beekloop. Daarnaast zijn er ook luchtstenen en uitstromers die het water in beweging brengen en zo het zuurstofgehalte verhogen.
niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden. Een vis "op het droge" sterft een langzame pijnlijke dood omdat hij meestal stikt..
Een luchtpomp zorgt voor een stabiel zuurstofniveau in je aquarium en voegt zuurstof toe wanneer dat nodig is. Bovendien heb je met een goede luchtpomp geen omkijken meer naar het zuurstofgehalte.
Onderhoud: De waterpest bloeit met kleine bloemetjes aan het wateroppervlak en heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Als ze te lang worden kan de mand eenvoudig met een hark of een drietand uit het water worden gevist, waarna de stengels tot zo'n 15 cm boven de mand ingekort kunnen worden.
Gemiddeld leven kamerplanten 2 tot 5 jaar. Hierna stoppen planten met bloeien en kun je het beste investeren in een andere plant.
Plaats je zuurstofplanten in een vijver met een goede waterkwaliteit (mineraalrijk, dus hard water) en voldoende CO2, dan zullen ze het water helder en algenvrij houden. Over de hoeveelheid zuurstofplanten voor helder water lopen de meningen uiteen, maar een vuistregel is 5 bosjes per 1000 liter water.