Knolraap is heel gezond100 gram is goed voor 350% van de ADH aan vitamine K. Vitamine K is extra goed voor mensen met Alzheimer en andere degeneratieve hersenziekten. Vitamine K kan het ziekteproces in de hersenen vertragen en in sommige gevallen een beginnend ziekteproces helpen omkeren en genezen.
De koolraap is rijk aan vitamine C en bevat ook een goede hoeveelheid folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de vorming van nieuwe cellen en weefsels, waaronder ook je rode en witte bloedcellen. Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade.
Beide groentes worden vaak met elkaar verward, terwijl ze toch verschillend zijn. De koolraap is een echte wintergroente en smaak zoetig, terwijl de knolraap juist aan het einde van de lente en in de zomer geoogst wordt en ook wel meiknol genoemd wordt. Deze groente is meer radijsachtig van smaak.
Bovendien is het ook rijk aan vitamine C. Bovendien zorgt deze caloriearme groente ook voor een goede vochtafdrijving. De koolraap is net zo veelzijdig als een aardappel en kan op verschillende manieren gegeten worden zoals gepureerd, gebakken, gefrituurd of gestoomd.
Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond. Het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
Knolraap is scherp en radijs-achtig van smaak. Gekookt is de knol lekker zacht en mals en licht zoet van smaak. Er wordt ook wel gezegd dat gekookte knolraap doet denken aan aardappels.
Als je de koolraap hebt aangesneden, kun je hem (verpakt in vershoudfolie) nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Gare of 2-4 minuten geblancheerde koolraap kun je in de diepvries bewaren. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is de koolraap tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C).
De meeste koolrabi wordt verbouwd in Duitsland, waar men er per jaar 40.000 ton van voortbrengt. In Nederland vindt in het zuiden op kleine schaal ook teelt plaats. Koolrabi kan zowel rauw als gekookt genuttigd worden.
Allereerst kunnen bepaalde groenten en fruit als vochtafdrijvers werken. Goede voorbeelden hiervan zijn citroen, ananas, kiwi's, komkommer, wortels, venkel en asperges. Ze bevatten veel water, waardoor ze je dagelijkse vochtinname verhogen.
Eet deze vochtafdrijvende groente
Bleekselderij, komkommer, venkel, artisjok, andijvie, gedroogde abrikozen zijn allemaal groente die een licht vochtafdrijvende werking hebben. Ze zijn allemaal rijk aan kalium en dat is een belangrijk mineraal onder meer voor een goede bloeddruk en vochthuishouding.
Duivelsklauw, ook wel Harpagophytum procumbens, is een plant uit het zuiden van Afrika. De wortelknollen van de plant werden traditioneel gebruikt tegen reumatische klachten en spierpijn. Vandaag de dag staat de plant nog steeds in de belangstelling, vooral voor zijn ontstekingsremmende en pijnstillende werking.
Waarom goed (voor je)?
De koolrabi heeft dus een lage klimaatbelasting en is daarnaast een gezonde, natuurlijke voedingsstoffenbron: het bevat onder meer calcium, kalium, magnesium, en voedingsvezels is rijk aan vitamine C. Het blad van de koolrabi bevat ontzettend veel vitamine A, dat ook veel in vlees te vinden is.
Het is rijk aan vitamines, net zoals diverse andere koolsoorten. Op de fruitschaal kun je koolraap tot wel 6 weken bewaren. Nederlandse koolraap is van oktober t/m maart in het seizoen.
Knolraap, koolraap, knolselderij, koolrabi: snap jij het nog? De namen lijken op elkaar, maar het zijn allemaal totaal andere groenten. Waar we in de winter kiezen voor de koolraap en knolselderij, is dit het seizoen voor de knolraap en koolrabi.
De meiraap, ook wel knolraap of meiknolletje genoemd, is een bolvormige paars-roze-witte knol ter grootte van een biet. Deze raap groeit onder de grond. De meiraap is een echte lentegroente, vandaar ook deze naam. Hij wordt vaak verward met koolraap en koolrabi maar dit zijn toch echt andere groenten.
Koolraap is een echte wintergroente die behoort tot de familie van de kool. Deze knol groeit onder de grond en heeft een ruwe groengele schil. Als je koolraap kookt of stooft krijgt het een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak.
Bewegen kan de doorbloeding stimuleren, wat ervoor zorgt dat het lichaam minder vocht vasthoudt.Eet genoeg groentes met een vocht afdrijvende werking. Dit zijn groentes zoals asperges, venkel en citroen. Drink genoeg dranken met een vocht afdrijvende werking.
Er zijn ook natuurlijke manieren waarop je vocht kan afdrijven. Zo kun je je voedingspatroon aanpassen door meer water te drinken en minder zout te eten. Daarnaast kunnen kruiden zoals bleekselderij, mierikswortel en peterselie helpen om vocht af te drijven.
Hoe kan je koolraap vervangen? Vind je de smaak van knolselderij niet zo lekker of is hij in geen velden of wegen te bekennen bij jouw supermarkt? Geen zorgen, je kunt het vervangen door bijvoorbeeld pastinaak of knolselderij.
De smaak van de koolraap is zoetig en hij wordt vooral in de herfst en winter gegeten. Wanneer de knollen van de koolraap groot genoeg zijn, worden ze geoogst. Dit is vaak vanaf oktober tot en met half december. Koolraap wordt zoet van smaak nadat het gevroren heeft, net als boerenkool.
De namen van koolraap, knolraap en koolrabi lijken op elkaar. De groentes kunt u dan ook gemakkelijk door elkaar halen. Maar toch zien ze er verschillend uit én ze smaken vooral ook anders. Ze zijn ook nog eens in verschillende seizoenen verkrijgbaar.
Hoe weet ik of koolraap niet goed meer is? De voorgesneden koolraap verspreidt een zure geur, wordt slap of gaat schimmelen. Bederf herken je snel door goed te ruiken, kijken of proeven. Snijd voor gebruik de knollen in plakken.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Koolraap is te koop als een knol, maar in de meeste supermarkten is de voorgesneden variant te vinden. De smaak van de knol is zoetig en doet denken aan zoete aardappel of pastinaak.