De zoutarme Herbamare kruidenvariant is geschikt voor alle maaltijden waaraan u nu zout toevoegt. Het product is gegarandeerd natriumarm en kan daarom prima gebruikt worden in een natriumbeperkt of zoutarm dieet.
Herbamare wordt gemaakt op basis van artisanaal gewonnen zeezout, kelp en 12 verse, biologisch geteelde groenten, kruiden en specerijen. Dat zorgt niet alleen voor een volle en pittige smaak. Het is ook een gezonde mengeling. De groenten en kruiden uit Herbamare hebben namelijk een positief effect op je gezondheid.
Herbamare® bevat niet minder zout dan ander kruidenzout. Volgens het recept van Herbamare® wordt 2/3 zeezout vermengd met 1/3 verse ingrediënten. Aangezien kruiden en groenten veel water bevatten, loopt het zoutgehalte na het droogproces op tot meer dan 90 %.
Herbamare van A. Vogel is een 100% natuurlijke smaakmaker die zich uitstekend leent voor het op smaak brengen van gerechten. Het bestaat uit zeezout en 14 verschillende verse biologische geteelde groenten, tuinkruiden en specerijen.
Het is eigenlijk een mix van zeezout en 14 biologisch geteelde groenten en kruiden zoals selderij, prei, tuinkers, ui, bieslook, peterselie, chilipeper, knoflook, basilicum,, rozemarijn, tijm en kelp. Al deze ingrediënten zijn afkomstig van gecontroleerde biologische teelten.
Herbamare Original Kruidenzout is een pure smaakmaker. Door de mix van zeezout, biologisch geteelde groenten en kruiden gebruik je minder zout en geef je gerechten meer smaak. De vervanger van keukenzout.
Vogel Herbamare Original Kruidenzout Bio kopen bij Holland & Barrett.
94% zeezout, 6% groenten en kruiden (selderij, prei, waterkers en/of tuinkers, ui, bieslook, peterselie, maggiplant, chilipeper, knoflook, mierikswortel, basilicum, marjolein, rozemarijn, tijm) en kelp.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk.
Voor je gezondheid zijn zoutsoorten als Himalayazout of Keltisch zeezout niet beter of slechter dan gewoon keukenzout. Deze zoutsoorten bevatten soms wat mineralen, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het weinig met je gezondheid doet. Het is zeker geen reden om meer zout te gaan eten.
Zeezout bevat vergeleken met gewoon keukenzout een klein beetje meer mineralen, zoals bijvoorbeeld magnesium en calcium. Dit is zo weinig dat het (bij normale consumptie) niet bijdraagt aan het halen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden.
Zeekraal is te verkrijgen in poedervorm. Het groeit in zout water en heeft daarom een zoute smaak. Doordat het minder natrium bevat dan gewoon zout, is het een stuk minder schadelijk.
Zout met minder natrium is een goede vervanger van normaal zout. Dit heet dieetzout. Gebruik bijvoorbeeld JOZO Bewust of LoSalt. Het kalium in dieetzout kan problemen geven bij nier- en leverziekten.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Nestlé's MAGGI gaat voor minder zout. Zout speelt een belangrijke rol in voeding op het gebied van smaak, textuur en houdbaarheid. Nederlanders krijgen echter nog steeds meer zout binnen dan het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum van 6 gram per dag.
Himalaya zout is gezonder dan normaal tafelzout, door de hoeveelheid sporenelementen en mineralen die himalayazout bevat, bijvoorbeeld calcium, kalium, magnesium, zwavel, zink en ijzer. Dat betekent dat je veel minder zout nodig hebt voor een zoute smaak dan bij geraffineerd tafelzout.
Keltisch zeezout bevat een aanzienlijk aantal mineralen waaronder Natrium. Natrium helpt om de bloeddruk onder controle te houden en je hebt het nodig om je spieren en zenuwen beter te laten functioneren. Het belangrijkste om te onthouden is dat je maar een beetje Keltisch zout nodig hebt voor het beste resultaat.
Zout is natuurlijk geen kruid en geen specerij. Het wordt wel nagenoeg altijd gebruik bij koken en bakken, maar je kunt er ook veel te veel van binnenkrijgen. Dan kan het zelfs schadelijk zijn, maar je kunt ook niet zonder.
Natriumarm of zoutarm: minder dan 0,3 gram zout per 100 gram. Zeer laag natrium- of zoutgehalte: minder dan 0,1 gram zout per 100 gram. Natriumvrij of zoutloos: minder dan 0,0125 gram zout per 100 gram.
GROENTE KRUIDEN EN OF SPECERIJEN AARDAPPELEN; Basilicum, bieslook, koriander, nootmuskaat, paprika, rozemarijn, selderij. ANDIJVIE; Bieslook, citroenmelisse, dragon, mosterd, nootmuskaat, peper, selderij, uien. ASPERGES; Bonenkruid, dille, kerrie, nootmuskaat. AUBERGINES; Basilicum, kervel, salie, rozemarijn.
Rode kool: gemberpoeder, kaneel en kruidnagel en laurier, ui, zwarte peper. Sperziebonen: bonenkruid en nootmuskaat, peterselie, selderij. Spinazie: basilicum en knoflook, dille, nootmuskaat, zwarte peper. Sla: bieslook en dragon, kervel, knoflook, peterselie, tijm.
Van alle zoutsoorten op basis van natriumchloride, met of zonder jodium, is er geen één echt gezonder dan de ander. Dus ook niet Himalayazout, Keltisch zeezout of Koosjerzout. 'Deze bestaan voor het overgrote deel uit natriumchloride en zijn niet gezonder dan gewoon keukenzout', zegt Geleijnse.