Een dampopen folie pas je toe aan de buitenzijde van de bouwschil. Hij is dampopen, maar volledig regendicht. Het doel van deze folie is om de isolatiematerialen of de constructie delen te beschermen tegen de infiltratie van vocht. Zoals bijvoorbeeld onder een dakconstructie of in de context van houtskeletbouw.
Dampdoorlatende folie wordt aangebracht aan de koude kant (de buitenzijde) van een constructie, op zowel daken als gevels. De folie wordt tussen de (dak)bedekking en het isolatiemateriaal geplaatst.
In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig. Het vocht van binnen wordt door de constructie heen afgevoerd en afgegeven aan de buitenlucht.
Damp-open folie is ontwikkeld vanuit de behoefte om luchtdicht te bouwen. Hierbij worden luchtstromen van binnen naar buiten, en omgekeerd, voorkomen door kieren en naden optimaal af te dichten. Het grootste voordeel van luchtdicht bouwen is dat het een behoorlijke energiebesparing oplevert.
Voor het isoleren van een gipsplaat wand kunnen glaswol- of steenwolplaten gebruikt worden. Voor een gipsplaten voorzetwand kan gekozen worden tussen twee verschillende isolatiematerialen: glaswolplaten of steenwolplaten (rollen).
De isolatie door de plakpennen drukken en een afhouder plaatsen aan beide zijde van de pen ivm luchtspouw isolatie. De naden van de isolatie overlappen ca 7 a 10 cm en afplakken en aan de onderzijde omvouwen en ook afplakken. De buitenmuur opmetselen. Span de isolatie onder de balkenlaag en niet het vast.
“Een dampscherm dient steeds aan de binnenzijde van de isolatie aangebracht te worden. De buitenzijde van de isolatie hoort steeds dampopen te blijven, anders heb je het risico van interne condensatie. Daarna kun je de binnenzijde afwerken naar believen”, aldus Cruysberghs.
Wanneer je geen dampscherm zou toepassen bij bijvoorbeeld het isoleren van het dak, dan gaat condensvocht zich in de loop der tijd ophopen tussen het isolatiemateriaal en het dak. Dat is zeer ongewenst want hierdoor kunnen niet alleen allerlei schimmels ontstaan maar wordt ook de dakconstructie aangetast.
Een dampopen folie is vaak waterdicht (waterkerend) om zo water van buitenaf tegen te houden. Bekijk hieronder ons complete assortiment dampopen folies.
Dampremmende folie en PIR
Gebruik daarom altijd de dampremmende folie om vochtproblemen te voorkomen!
Glaswolisolatie is dampopen én herbruikbaar. Het bestaat voor 70% uit gerecycleerd afvalglas en voor 30% uit onuitputtelijke grondstoffen, zoals zand en kalk. Daardoor is glaswol niet alleen een stuk ecologischer, maar ook minder schaars dan harde schuimplaten.
Dakisolatie aan de binnenzijde is mogelijk als je huis een schuin (of hellend) dak heeft. van het dakbeschot wordt isolatiemateriaal geplaatst. Dat kunnen isolatieplaten zijn, of isolatiedekens die afgewerkt worden met gipsplaten. Maar ook kan polyurethaan (PUR) als dakisolatie tegen het dakbeschot worden gespoten.
Beste antwoord (via MailMan op 09-02-2020 10:43) Officieel is dit dampopen door de gaatjes. Echter omdat deze folie aan de koude kant zit, en dus koud is, zal waterdamp condenseren op deze folie, en niet als damp er door heen gaan.
Het verschil tussen dampremmend en dampdicht is dat bij dampremmend nog wel ademen plaatsvindt en dampdicht volledig dicht is (dus niet ademend). Beiden worden aan de binnenzijde toegepast. Damp-open wordt daarentegen altijd aan de buitenzijde verwerkt.
Laminaat is niet goed bestand tegen vocht. Het is daarom belangrijk je vloer hiervoor te beschermen. Je plaatst een dampscherm (of vochtscherm) wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton. Bij minerale ondergronden kan er namelijk sprake zijn van opstijgend vocht.
Is je dak al geïsoleerd, maar merk je een groot warmteverlies, is het koud op je zolder of liggen je stookkosten hoog? Dan kan je dak dubbel isoleren een oplossing bieden. Een vakman brengt dan een extra laag dakisolatie aan.
Toepassen dampopen folie
Een dampopen folie pas je toe aan de buitenzijde van de bouwschil. Hij is dampopen, maar volledig regendicht. Het doel van deze folie is om de isolatiematerialen of de constructie delen te beschermen tegen de infiltratie van vocht.
Het onderdak (4) zit onder de dakbedekking en boven de isolatie. Het onderdak beschermt je isolatie tegen insijpelend water. Het is regendicht, maar wel dampopen. Anders kan het vocht niet naar buiten verdampen.
Aan de binnenzijde kan je zeker kiezen voor een laag OSB. Op zich hoeft een bijkomend dampscherm dan niet meer, OSB is al dampremmend genoeg. Belangrijk is wel dat alle naden mooi zicht dicht zijn gekleefd, en dat ook alle aansluitingen tegen wand, vloer, plafond mooi lucht- en dampdicht zijn aangesloten.
Hoe moet je een dampscherm aanbrengen? Een dampscherm moet je altijd plaatsen aan de binnenzijde van je hellend dak. Dus tussen je isolatie en Gyproc® platen en bevestig je op het Metal Stud® of Plagyp®-systeem. De folie is meestal een polyamide folie en moet volledig lucht- en dampdicht zijn.
Meniserite platen zijn niet winddicht en gyproc is niet dampdicht.
Bij een radiator met één plaat is het beter om geen radiatorfolie aan de radiator plakken. Bevestig de radiatorfolie in dit geval aan de muur, omdat je anders de plaat inpakt en hierdoor de warmteafgifte van de radiator aan de ruimte beperkt.
Zo benut je je warmte van jouw radiator effectiever én bespaar je direct op je gasverbruik. Hoeveel je bespaart is afhankelijk van hoe je stookgedrag, je verbruik van je cv-ketel en of je huis goed geïsoleerd is. Bij een slecht geïsoleerde muur scheelt radiatorfolie gemiddeld zo'n 10m3 gas per m2folie.
Radiatorfolie achter de radiator plaatsen
Plak eerst de bovenrand vast en bevestig het tape daarna aan de onderkant van de radiator. Tip! Plak de folie op de achterkant van de radiator in plaats van de muur. Dit zorgt voor minder warmteverlies.