Eén pruim bevat evenveel antioxidanten als een handvol blauwe bessen.Hierdoor biedt dit fruit een goede bescherming tegen kanker en hart- en vaatziekten. Zo helpen pruimen je bloeddruk verlagen en de nare gevolgen van stress binnen de perken te houden. Daarnaast dragen ze bij tot de darmwerking.
Eet echter niet meer dan 3 (gedroogde) pruimen per dag; overmatige consumptie van pruimen kan namelijk maag- en darmklachten zoals winderigheid en diarree veroorzaken.
Ze zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C, en bevatten voedingsvezels die obstipatie en constipatie kunnen verhelpen. Ook als pruimen worden gedroogd behouden ze hun gezonde eigenschappen. Naast dat pruimen erg gezond zijn, vinden wij ze erg lekker.
Zoals veel fruit bestaan pruimen voornamelijk uit water. Ze zijn ook rijk aan mineralen en mineralen zoals kalium, calcium, ijzer, magnesium en zink. Pruimen bevatten ook provitamine A (kan in het lichaam omgezet worden in vitamine A), vitamine C, E en vitamines van het B-complex.
Fabel of feit: Pruimen zorgen voor een goede stoelgang.
Dit klopt! Pruimen bevatten veel vezels en stimuleren daarom de darmbeweging. Daarbij bevat het ook stofje fenylsateïne en dit heeft een laxerend effect.
Pruimen bevatten de meeste vezels van alle vruchten en helpen tegen verstopping of obstipatie. Daar zijn ze al vanaf grootmoeders tijd om bekend. De laxerende werking is niet alleen maar aan de grote hoeveelheid vezels te danken. Het komt door het samenwerkende effect van een drietal stoffen.
Pruimen kun je mét schil opeten. De ene pruim smaakt lekker zoet, maar andere soorten zijn zelfs zoetzuur tot zuur van smaak. Je kunt ze als gezond tussendoortje eten, maar ze zijn ook goed te verwerken in fruitsalades, jam of gelei. Iedere soort pruim heeft zijn eigen smaak.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Zo zit er veel vitamine K in de vruchten, dat nodig is voor de aanmaak van boteiwitten. Daarnaast zit hier ook kalium en magnesium in, dat goed is voor de versterking van je botten. Volgens onderzoek zou dagelijks tien gedroogde pruimen eten werken tegen osteoporose en botbreuken bij vrouwen.
Op grond van bovengenoemd onderzoek en nog een ander onderzoek dat de effecten van gedroogde pruimen op de stoelgang heeft onderzocht, komt het EFSA-panel tot de conclusie dat pruimen dezelfde werking hebben als psyllium dat een bewezen laxerend effect heeft. Men dient dan wel een ons pruimen per dag te eten.
Een grote pruim levert al snel 1,40 per kilo op. Een kleintje soms maar 30 cent.
Sierpruimen zijn op zich niet giftig, maar of ze echt geschikt zijn om op de eten is de vraag. Bij mijn weten zijn er geen pruimelaars met giftige vruchten. Hallo pruimenliefhebbers. Het is geen sierpruim, maar een kroos of kroosje.
Gedroogd fruit. Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Eieren bevatten naast vetten en eiwitten, ook ijzer, vitamine A, B2 en B12. Ze passen in een gezond voedingspatroon en zijn een goede vervanger voor vlees. Eieren horen in de Schijf van Vijf maar je kunt ze niet onbeperkt eten.
In een appel en sinaasappel zit gemiddeld 50-60 kcal, net zoveel als in een speculaasje. Een kiwi bevat maar 30 kcal. Wanneer je twee stuks fruit op een dag eet, krijg je hiermee gemiddeld rond de 100 kcal binnen.
Pruimenbomen zijn er in verschillende soorten te krijgen en die krijgen ook verschillende kleuren vruchten. Uiteraard is er altijd een winnaar. De pruimenboom met de lekkerste vrucht is volgens vele de Prunus demestica Opal.
Pruimen zijn plukrijp wanneer ze iets ingedrukt kunnen worden maar toch stevig zijn. Proef er een om te zien of hij rijp is; een goede pruim smaakt zoet, sappig en mals. Het kan ook zijn dat je met een later soort te maken hebt; deze pruimen rijpen pas in augustus of september.
Pruimen en abrikozen hebben een kleinere pit. Snijd de vrucht overlangs rondom tot aan de pit. Meestal valt het fruit vanzelf open. Mocht dit niet zo zijn draai dan de vrucht in tegengestelde richting en verwijder de pit.