De infectie verloopt meestal zonder klachten: ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet raken wordt ziek. De klachten kunnen erg verschillen, van milde griep tot hoge koorts met bloedingen. Over het algemeen overlijdt ruim 1 op de 10 patiënten aan gele koorts. Er bestaat geen medicijn tegen gele koorts.
Reactie op het gelekoortsvaccin.
Neem contact op met een arts als u enkele dagen na de vaccinatie hoge koorts krijgt met een zeer ziek gevoel of als u last krijgt van gevoelloosheid in armen of benen en uitvalsverschijnselen. Deze bijwerking komt zeer zelden voor (bij minder dan één op de tweehonderdduizend mensen).
Gele koorts kan na drie tot zes dagen koorts, spierpijn, hoofdpijn, koude rillingen, misselijkheid en braken geven. Het varieert van een mild griepachtig beeld tot een ernstige en vaak fatale vorm.
Duur bescherming
Een inenting tegen gele koorts biedt bij gezonde mensen in principe levenslange bescherming. Bij sommige mensen beschermt de gele koorts vaccinatie niet levenslang. Dit is het geval bij vrouwen die zwanger zijn op het moment dat zij worden ingeënt of bij mensen met hiv.
Vaccinatie kan enkel in een erkend vaccinatiecentrum en wordt genoteerd in het 'gele boekje'. Dit is een officieel vaccinatiebewijs dat je moet kunnen voorleggen bij het binnenkomen of verlaten van streken waar gele koorts kan voorkomen. In dit boekje is ook plaats om andere vaccinaties te noteren.
Thuisvaccinatie.nl adviseert de volgende vaccinaties voor Thailand: DTP inenting (tegen difterie, tetanus en polio) Hepatitis A vaccinatie. BMR vaccinatie (alleen aanbevolen wanneer u geen mazelen heeft gehad of nooit tegen de mazelen bent gevaccineerd)
Buiktyfus is een besmettelijke darmziekte. Mensen krijgen het door een bacterie. De ziekte komt in Nederland weinig voor. Bijna altijd lopen mensen dit in het buitenland op.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest.
Hepatitis B is een ontsteking van de lever door een virus. Besmet raken kan door onveilige seks of via bloed. Vaak geeft de ontsteking geen klachten.
Voor Curacao zijn geen specifieke vaccinaties nodig, tenzij u komt uit een hoog risicoland voor gele koorts. Dan bent u verplicht de vaccinatie tegen gele koorts te hebben. Dat geldt ook voor baby's vanaf 6 maanden oud. U kunt hiervoor een afspraak maken.
Het achtervoegsel “-itis” betekent ontsteking. Hepatitis is dus een ontsteking van de lever. Hepatitis kan onder andere ontstaan door virussen, bepaalde chemische stoffen, medicijnen of overmatig alcoholgebruik. Als de leverontsteking ontstaat door een virusinfectie, wordt dit virale hepatitis genoemd.
Gele koorts is een infectieziekte, veroorzaakt door het gele-koortsvirus, dat door steekmuggen wordt verspreid. De ziekte komt alleen in Afrika ten zuiden van de Sahara (ca. 180.000 gevallen per jaar) en Zuid- of Midden-Amerika (ca. 20.000 gevallen per jaar) voor.
Neem dan zo vroeg mogelijk contact op met de GGD, bij voorkeur 7 maanden voor de reis. Ook als je korter voor de reis komt kunnen we je nog goed vaccineren, dus maak altijd een afspraak. Dit geldt ook als je gezondheidsproblemen hebt.
De ziekte kan sluipend beginnen met toenemende koorts, verminderde eetlust, hoofdpijn, malaise en vage buikpijn. De patiënt kan suf worden (beneveld bewustzijn). In het begin, vóórdat de koorts begint, is er soms even diarree; daarna is er meestal sprake van obstipatie, die soms (weer) overgaat in diarree.
Als de difteriebacterie in de keel zit, kun je heel benauwd worden. Komt de gifstof verder in je lichaam, dan kan dat gevaarlijk zijn voor je hart en het zenuwstelsel. Ondanks medische behandeling kan de afloop zelfs dodelijk zijn. Gelukkig komt de ziekte in Nederland bijna niet meer voor.
Tyfus of tyfeuze koorts is een rapporteerbare, fecaal-orale, potentieel fatale infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Salmonella typhi en die gekenmerkt wordt door een niet-focale koorts.
Malaria en Dengue in Thailand
In het overgrote deel van Thailand, komt nauwelijks of geen malaria voor. Je hoeft daarom tegenwoordig niet meer preventief malariatabletten te slikken, wel wordt voor bepaalde reizen geadviseerd een noodbehandeling mee te nemen.
In het grensgebied is het niet veilig. Er is sprake van veiligheidsincidenten tussen de Thaise politie en het leger aan de ene kant, en criminele bendes aan de andere kant. Ook zijn er drugssmokkelaars actief. Buiten de steden zijn er politie- en militaire checkpoints.
Malaria komt op diverse plaatsen in Thailand het hele jaar voor. Reist u naar Thailand? Dan loopt u in de grensgebieden met Birma, Cambodja, Laos en Maleisië risico op besmetting met malaria (paars op de kaart). De gebieden rondom Bangkok zijn malariavrij.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.
Hepatitis A is een leverontsteking door een virus. Mogelijke verschijnselen zijn moeheid, misselijkheid, koorts, pijn rechts in de bovenbuik, gele huid en oogwit, donkere urine en beige ontlasting. De ziekte gaat vanzelf over. Het virus zit in de ontlasting en kan ook in de urine zitten.
Na het volledig afronden van de DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-hib-hepB, DKTP- en DTP-vaccinatie schema zijn kinderen voor lange tijd beschermd. Voor hepatitisB zelfs levenslang.