Zet een liter water op en breng aan de kook. Snijd in de tussentijd de verse gember in dunne plakjes en verwijder de schil. Voeg de plakjes verse gember toe (zelf doe ik graag heel veel) aan het water en laat voor enkele minuten zachtjes doorkoken.
Per dag is het raadzaam om ongeveer twee a drie koppen gemberthee te drinken. Als je gember eet, dan is het ongeveer 1 cm van de gember per maaltijd per dag. Het verschilt wel per persoon, dus kijk even goed aan hoeveel je aankan.
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
Helpt bij winderigheid door gasvorming in de darmen te verminderen. Werkt positief bij spierkrampen. Stimuleert de galafscheiding/aanmaak door de lever (gember zorgt zo dus voor een betere spijsvertering) Beschermende werking voor cellen van de lever.
Gember werkt vochtafdrijvend en koortswerend. Bovendien helpt gember bij verkoudheid en hoest. Gember bevat veel magnesium en fosfor.
Buikvet verbranden met gember: kan dat? Ja, maar het effect is veel sneller zichtbaar wanneer je meer gaat bewegen en de rest van je eetpatroon ook aanpakt. Gember helpt jouw lichaam bij het afslanken omdat het de volgende positieve eigenschappen heeft. Gember heeft een vochtafdrijvende werking.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen. Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Schil en snijd de gember in stukjes. Doe het citroensap, de gemberstukjes en eventueel de honing of ahornsiroop in een blender of in een kom met staafmixer en mix. Giet het mengsel in een fles en bewaar in de koelkast. Het drankje is enkele dagen houdbaar.
Het National Center for Complementary and Alternative Medicine deed hier onderzoek naar en vond dat kan gember voor bijwerkingen kan zorgen zoals gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Maar dat is niet alles, bij een hoge dosis gember kan je ook last krijgen van brandend maagzuur en diarree.
Algemene bijwerkingen
Bij gebruik van gember, vooral in poedervorm, worden soms brandend maagzuur, maaglast, diarree en verhoogde menstruele bloeding gerapporteerd (1,2).
De schil van gember is bruin en droog, maar in feite is hij perfect te eten. Koop je een gemberknol in de supermarkt, dan volstaat het om de schil goed af te spoelen. Je kan eventueel ook een spons gebruiken. Hoe ouder de gember, hoe taaier en droger de schil.
Mensen met galstenen kunnen gember beter vermijden. Gember mag wel tegen zwangerschapsmisselijkheid en braken gebruikt worden, echter wordt langdurig gebruik tijdens de zwangerschap afgeraden. Niet op een lege maag innemen, dit kan brandend maagzuur veroorzaken.
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: door gember niet te schillen en in zijn geheel te eten, ga je voedselverspilling tegen. Wel is het verstandig om gember voor consumptie te wassen. Zo verwijder je eventueel vuil, stof en bacteriën.
Gember werkt als bloedverdunner.
Ben je gezond dan zul je er bij 2 a 3 koppen geen last van hebben. Maar als je al problemen met je bloed hebt of je gebruikt medicijnen of pijnstillers die je bloed kunnen verdunnen, dan kan het zelfs gevaarlijk worden om gemberthee te drinken.
Hoe kun je afvallen met gember? Als je wilt afvallen dan kan je het beste gember thee maken. Gemberthee zorgt er namelijk voor dat je minder eet. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat na het drinken van gember thee je eetlust afneemt.
Gember zorgt ervoor dat je huid een gezonde glans en een egalere teint krijgt. Hiermee gaat het vroegtijdige huidveroudering tegen. Wanneer je last hebt van veel acne kan gember helpen je huid te kalmeren. Dit komt door de zuiverende en ontstekingsremmende werking.
Wat bleek: de gember werkt net zo goed en net zo snel als het medicijn. Daarbij had twintig procent bij het medicijn last van bijwerkingen als hartkloppingen, duizeligheid en brandend maagzuur, terwijl er bij het gemberpoeder maar een op de vijfentwintig mensen aangaf wat last van hun maag te hebben.
Kurkuma is vooral bekend van de Indiase keuken. Je ziet de specerijen terug in Curry's of kerriegerechten. Kurkuma wordt meer gebruikt t.o.v. gember vanwege de voedingswaarde, en vele andere voordelen.
Verder bevat gember vitaminen B2, B6 en vitamine C. Daarnaast bevat het een hoop mineralen zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Kortom, genoeg redenen om dagelijks een kopje gemberthee te drinken!
Wanneer neem je een gembershot? Vlak voor een maaltijd is een populair moment maar je kunt een gembershot ook prima in de ochtend nemen.
Nog een groot voordeel als je gember met schil en al eet: je voorkomt een boel verspilling. Als je je zorgen maakt over bacteriën kun je de gember afspoelen met warm water zoals je ook met bijvoorbeeld een appel doet. Gebruik dan wel altijd verse gember.
Probeer eens een gember shot als je begint te niezen of te hoesten. Wil je je lichaam dat beetje extra geven met een gezond drankje? Drink dan elke dag een gembershot van 3cl. Dat is al genoeg.
We adviseren niet meer dan drie koppen pure gemberthee te drinken per dag. Als de gember in een blend zit met andere thee en kruiden kan je er al meer van drinken. Maar het is bij iedere persoon anders, dus ervaar vooral zelf je grens. Overmatig gebruik kan problemen geven met je maag en/of darmen.
GEMBER BEWAREN IN DE KOELKAST
Dit is niet verkeerd, maar in de koelkast gaat de gember langer mee. Wikkel de gember in een stuk keukenpapier en doe in een afgesloten vershoudbakje. Zet het bakje vervolgens in de groentelade van de koelkast. Hierdoor blijft de gember ± 3 weken lang houdbaar!
Verse gember (gemberwortel), gemberthee, gemberpoeder en gember ingelegd in azijn staan dan ook in de Schijf van Vijf. Er wordt ook veel beweerd over gember. Zo zou gember kunnen helpen bij menstruatiepijn, misselijkheid, verkoudheid en zou het ook een flinke boost geven aan je immuunsysteem.