Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel. En wanneer het zetmeel van de pasta is afgespoeld, heb je niet alleen minder smaak, ook je saus zal minder goed binden.
Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat gekookte pasta gaat plakken. Om het plakken te voorkomen, kan je een lepeltje olijfolie door de pasta heen roeren.
Eén liter voor honderd gram pasta. Voeg de pasta pas aan het water toe wanneer het kookt. Het zetmeel dat vrij komt zorgt ervoor dat de pasta gaat plakken, door meteen voorzichtig te roeren blijft het in beweging en wordt dit proces verstoord.
Je kunt de spaghetti het beste breken voordat je ze gaat koken. De spaghetti slierten zijn hier nog ongekookt en daarom zijn ze nog stijf. Het breken gaat simpel gezegd gewoon makkelijker als de spaghetti stijf is.
spaghetti met vork en lepel eten.
Italianen rollen hun pasta op de vork tegen de rand van het bord en gebruiken dus geen lepel.
Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'. Pasta na het afgieten spoelen met koud water is echt not done: zo spoel je al het zetmeel weg.
Laat de pasta niet helemaal gaar worden, maar laat deze al dente. Giet 'm dan ook niet af, maar gebruik een schuimspaan om de pasta bij de saus toe te voegen.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Is je overgebleven pasta al gemengd met saus en wil je de pasta opwarmen? Leg het dan in een ondiepe ovenschaal, bedek deze met folie en zet het zo'n 20 minuten op 175 graden in de oven. Om de pasta nog een beetje smeuïg te maken kun je 5 minuten voor tijd de folie verwijderen en er Parmezaanse kaas over gooien.
Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel. En wanneer het zetmeel van de pasta is afgespoeld, heb je niet alleen minder smaak, ook je saus zal minder goed binden.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Het Italiaanse woord 'al dente' betekend beetgaar oftewel bijtgaar. 'Dente' is het Italiaanse woord voor tand en daar komt dan ook de term vandaan. Je kookt pasta altijd beetgaar. Dit houd in dat je de pasta nét gaarkookt zodat de deze nog enige weerstand geeft.
Zet de pasta als een mooi torentje op het bord. Rasp wat verse Parmezaanse kaas over de pasta en verdeel wat olie in een mooie cirkel eromheen. Garneer het torentje met wat basilicum en serveer.
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn. Ieder mens is anders.
Reken ongeveer 1 liter voor 100 gram pasta. Vul de pan niet tot aan de rand met water, tot ⅔ is meer dan genoeg, anders kookt het water – tijdens het koken van de pasta – over. Kies de juiste pan op basis van de hoeveelheid water en de pastasoort.
Dit smelt allemaal samen met de pasta tot een heerlijke zachtheid en de smaak wordt vele malen rijker. Het water helpt om ieder stukje pasta te bedekken in saus terwijl het zetmeel ervoor zorgt dat de saus goed aan de pasta hecht. Kook zoals een Italiaanse mamma kookt en niet meer weggooien voortaan!
Het zout in het water brengt je pasta namelijk op smaak. Dat kan écht het verschil maken tussen een flauw en een heerlijk pastagerecht. Je brengt niet enkel de pasta zélf op smaak, je doet dat bovendien al helemaal in het begin van het kookproces.
Pan afgieten zonder vergiet met een zeef
Hierom is het mogelijk om je pan af te gieten zonder vergiet. Dit kun je namelijk doen met een zeef. De zeef zorgt er voor dat het water er doorheen kan maar de groenten niet. Dit kan handig zijn als je dingen zoals aardappels of groenten aan het koken bent.
Geen parmezaan over pasta of risotto met zeevruchten
Pasta of risotto met schelpen of andere zeevruchten? Ook daar gooi je geen Parmigiano overheen. De sterke smaak van kaas overvleugelt de subtiele smaak van vis, dat is de reden.
Stokbrood, ciabatta, … Want Italianen eten pasta samen met brood. Hap 1: Spaghetti. Hap 2: Brood.
Don't.
Hoewel de jongere generaties thuis al eens een fles Coca-Cola of Fanta op tafel durven zetten, is het op restaurant not done om frisdrank bij het eten te bestellen. In Italië krijg je overal een gratis kan water op tafel. Je kunt uiteraard ook flessenwater bestellen.