Bij een ontsteking in de mond worden soms specifieke mondspoelingen voorgeschreven. Als je veel pijn hebt, worden pijnstillers voorgeschreven. Als je een infectie hebt en de arts weet welk micro-organisme de infectie veroorzaakt, kan de arts daar medicijnen voor geven: bij een bacteriële infectie: antibiotica.
Met goed poetsen en stoken geneest het meestal binnen een paar weken. Veel mensen hebben af en toe last van ontstoken tandvlees. Rokers hebben dit vaker dan niet-rokers. Het is belangrijk om de ontsteking te stoppen, vooral als u het regelmatig heeft of als het lang duurt voor het overgaat.
De tandarts of mondhygiëniste verwijdert tandsteen uit verdiepte pockets. Maar bij een ernstige ontsteking is een flapoperatie nodig. Hierbij wordt het tandvlees teruggeslagen, het gebied eronder schoongemaakt en het tandvlees weer vastgenaaid.
Voor de mond heeft zout water net zo'n reinigende, bacteriedodende werking. Je mond spoelen met een zoutoplossing kan dan ook een gunstig effect hebben op mondzweertjes, ontstoken tandvlees, een vieze geur uit de mond en tandplaque.
Om de pijn te verzachten van ontstoken tandvlees, kun je onder andere een paracetamol innemen. Dit zal tijdelijk de pijn verzachten, maar om ontstoken tandvlees te behandelen is er meer nodig. Poets altijd twee keer per dag je dagen en flos hierbij ook, zo kan je de ontsteking al een stuk minder maken.
Behandeling van ontstoken tandvlees
Bij tandvleesontsteking verwijdert je tandarts alle tandplak en tandsteen (verharde tandplak) van je gebit om de ontsteking te verhelpen. Eventueel moet je daarna een mondspoeling op basis van chloorhexidine gebruiken.
Meestal is er sprake van een ontsteking van het tandvlees. Dit kan vele oorzaken hebben, maar vaak speelt onvoldoende gebitsverzorging een rol. De klachten zijn vervelend, maar infecties in de mond kunnen in het algemeen geen kwaad. Een veel voorkomende mondinfectie betreft aften.
Een ontsteking in de mond geneest meestal vanzelf. Bij aanhoudende klachten kan de huisarts medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld antibiotica, ontstekingsremmers of schimmeldodende medicijnen.
De meeste patiënten hebben geen last van een ontsteking aan de wortelpunt. Zo'n ontsteking gaat echter niet vanzelf over. Klachten treden meestal pas op wanneer uw weerstand afneemt. De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.
Gevolgen tandvleesontsteking
Veel mensen nemen ontstoken tandvlees niet serieus. Maar zonder ingrijpen kunnen de problemen flink uit de hand lopen. Bacteriën die zich ophopen in de mond kunnen kleine openingen veroorzaken tussen de tanden en de kiezen en het tandvlees.
Als tandabces niet snel wordt behandeld dan kan dit voor veel meer problemen zorgen. Dit komt door het feit dat de ontsteking blijft voortwoekeren en en gaat uitbreiden waardoor grote schade aan de kaak en gebit wordt veroorzaakt. Vooral de omliggende tanden of kiezen en kaakbot raken hierdoor aangetast.
Doe 1 theelepel zeezout per kopje warmwater en spoel ongeveer 30 seconden je mond. Dit kun je meerdere keren op een dag doen als je een ontsteking hebt, anders één keer per dag. Het tandvlees neemt de mineralen uit het zout erg makkelijk op en het werkt desinfecterend.
Een ontsteking aan een wortelpunt van een tand of kies kunnen we met een operatie behandelen. Dit heet ook wel een apexresectie. Soms lukt het je tandarts niet om met een wortelkanaalbehandeling een ontstoken wortelpunt tot rust te brengen. We kunnen dan de wortelpunt met een operatie weghalen.
Door het intensieve schoonmaken, ontsmetten en afvullen van het wortelkanaal is de omgeving van de wortelpunt tijdelijk geïrriteerd. De irritatie houdt over het algemeen 1 tot 2 dagen aan.In sommige gevallen kan de napijn enkele weken aanhouden; dan is het verstandig naar de praktijk te bellen.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Een chronische ontsteking is echter niet helend voor ons lichaam maar juist destructief. Uiteindelijk leiden chronische ontstekingen tot beschadigingen van cellen en weefsels en tot een uitgeput immuunsysteem wat kan leiden tot een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zichzelf aanvalt.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Spruw is een infectie in de mond en in de keel die door de Candida-gist wordt veroorzaakt. U ziet veel witte vlekjes op de slijmvliezen van tong, de binnenkant van de wangen en het gehemelte. Het geeft vrijwel geen klachten. De Candida is een veel voorkomende soort gist, die van nature in de mondholte voorkomt.
Het duurt een dag of tien voordat de wond helemaal dicht is. Als het bloed in de wond goed kan stollen, geneest de wond het beste. Met spoelen verwijdert u het stollende bloed. Daarom mag u de eerste dag uw mond niet spoelen.
Een abces zal niet vanzelf genezen en als het niet wordt behandeld, kan de infectie zich verspreiden naar het kaakbot en naar andere delen van het hoofd en de nek. Indien toegestaan om uit te zetten, kan het ook de kaak verzwakken terwijl het botweefsel begint te resorberen en vervangen.
Ontstoken tandvlees (gingivitis)
Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem. Het doet zelden pijn, maar het tandvlees kan wel gevoelig zijn als u het aanraakt. Dat merkt u als u tandenpoetst, tandenstokers, ragers of flossdraad gebruikt.
Vlees, geraffineerde suikers en alcohol breken deze stof af. Vlees maakt een stof aan die mede verantwoordelijk is voor het destructieve proces van parodontitis. Het is aan te bevelen om veel vis, noten en lijnzaad te eten.
Flossen, stoken en ragen in combinatie met tandenpoetsen staat als nummer 1 op het lijstje om terugtrekkend tandvlees een halt toe te roepen. Wat te doen: Zorg ervoor dat u deze hulpmiddelen net als tandpasta & tandenborstel altijd bij de hand heeft. Leer op een juiste wijze flossen, stoken en ragen.
Het tandvlees is rood en gezwollen, in plaats van roze en glad. Het tandvlees begint snel te bloeden, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen. Het tandvlees doet pijn en voelt geïrriteerd. Je hebt last van een slechte adem en een vieze smaak in je mond.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen. Soms ontstaat een kaakholteontsteking door een infectie aan de tandwortel.