Als u helderrood bloed heeft, bel dan uw huisarts.In deze gevallen wijst het vaak op aambeien of een scheurtje in de anus. Als uw bloed zwart of donker is, wijst dit vaak op een ontsteking van het darmstelsel, maak dan snel een afspraak bij de huisarts om een onderzoek te laten doen.
Bloed uit de anus (poepgat) komt vaak door aambeien of scheurtjes in de anus. Zorg dat uw poep zacht blijft: eet gezond met veel vezels, drink genoeg en beweeg elke dag. Ga naar uw huisarts in deze situaties: U bent ouder dan 50 jaar.
Bloed bij de ontlasting verdwijnt vaak vanzelf. Gebeurt dit niet of maakt u zich zorgen, neem dan contact op met uw huisarts. In eerste instantie bekijkt de huisarts of er sprake is van aambeien of een scheurtje in uw anus. Als dit niet het geval is, is verder onderzoek noodzakelijk.
Onder normale omstandigheden zit er geen bloed in ontlasting, maar het slijmvlies van de maag en de darm is gevoelig en kan snel bloeden. Wanneer er zweertjes, poliepen, ontstekingen of tumoren aanwezig zijn in het maag-darmkanaal kunnen lichte bloedingen optreden.
U kunt bloed van aambeien zien op het toiletpapier na het afvegen, in de ontlasting of in het toilet zelf. Bloeden is heel gewoon tijdens de stoelgang en de hoeveelheid bloed is meestal niet erg veel.
Ook kan een aambei spontaan gaan bloeden. Bloed bij de ontlasting wordt meestal veroorzaakt door inwendige of uitwendige aambeien. Bloedverlies uit de anus kan echter ook komen door een ontsteking, een poliep of een tumor in jouw darm. Ga daarom altijd naar de huisarts bij bloed in de ontlasting.
Als de aambeien in de anus afknellen, zwellen ze verder op en bestaat de kans dat ze kapot gaan. Hierdoor verliest u wat helderrood bloed na of op de ontlasting. De sluitspier van de anus en de huid rondom dit gebied raken daarvan meestal geïrriteerd, wat een branderig gevoel en jeuk tot gevolg heeft.
Mogelijke klachten bij een maag- of darmbloeding
Patiënten kunnen bloed braken en/of zwarte teerachtige ontlasting hebben. Ook kan er zichtbaar helderrood bloed bij de ontlasting te zien zijn.
Een aambei is een bobbeltje aan de binnenkant van uw darm, vlak voor uw anus (poepgat). Aambeien kunnen jeuken, bloeden en pijn doen. Ze komen vaak door hard persen bij het poepen.
Poliepen in de dikke darm geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn:bloed in de ontlasting. een verandering in het ontlastingspatroon.
Over het algemeen kan het wel tot wel 5 jaar duren voordat darmkanker voor klachten zorgt en/of gaat ontwikkelen. Uit onderzoek wordt geadviseerd om elke 2 jaar een ontlastingstest te doen. Door een ontlastingstest te doen kunnen groeiende tumoren op tijd worden gevonden.
Aambeien genezen vaak vanzelf. Hoelang dat duurt verschilt bij iedereen. Van een paar dagen tot enkele maanden. Het hangt van de grootte van de aambeien af, hoeveel klachten u heeft en wat u zelf doet.
Als je een tumor in je darmen hebt, kun je bloed verliezen. Door dit bloedverlies kun je last krijgen van bloedarmoede.
Vindt u helderrood bloed op het toiletpapier of aan de buitenkant van de ontlasting? Dit heeft meestal een onschuldige oorzaak, zoals een klein kloofje in de anus of aambeien. Hebt u strepen of klonten bloed, vermengd met de ontlasting? Dit bloed komt uit het maagdarmkanaal.
Het kan ook jeuk of een vervelend gevoel rond de anus geven. Tenslotte kunnen aambeien als ze opzwellen ook pijn veroorzaken. Als aambeien onder hoge druk komen te staan, loopt ook de druk in de bloedvaten van de aambeien op. Daardoor kunnen ze uitzetten en kan het slijmvlies van de darmen wat uitzakken.
De meest voorkomende oorzaken van een maag- of darmbloeding zijn een maag- of dunne darmzweer, maagontsteking (gastritis), bloedingen uit spataders van de slokdarm, kleine scheurtjes in het onderste gedeelte van de slokdarm (dat kan voorkomen na langdurig en heftig braken), tumoren in het spijsverteringskanaal, ...
Slagaderlijke bloeding: bij schade aan een slagader komt het bloed stootsgewijs vrij bij iedere hartslag. Het bloed is helderrood van kleur. Veneuze bloeding: bij schade aan een ader komt het bloed gelijkmatiger vrij en is het donkerder van kleur.
De buik van het slachtoffer kan blauwe vlekken vertonen en kan hard en gespannen aanvoelen. Het slachtoffer heeft mogelijk veel pijn ter hoogte van de buik en kan de benen hebben opgetrokken. Hij kan bewustzijnsstoornissen hebben. Soms is bewusteloosheid het enige symptoom.
Vezelrijke voeding (zemelen, volkorenprodukten, rauwkost en fruit zoals pruimen, abrikozen, appels met schil) kan de stoelgang verbeteren. Veel drinken (6-8 glazen vocht per dag) en voldoende lichaamsbeweging maken de ontlasting zachter; Houd verder de ontlasting niet te lang op en pers niet hard.
Het ziet eruit als een paarse zwelling aan de anus. Het is mogelijk dat een trombose aambei knapt door de druk van het bloedstolsel en de persoon bloedverlies ervaart. Dit gaat meestal vanzelf over. Als je je dus afvraagt of bloedende aambeien gevaarlijk zijn, is het antwoord over het algemeen nee.
Soms verdwijnen aambeien na een paar dagen, soms duurt het weken tot zelfs maanden voordat de aambeien weg zijn. Dit is afhankelijk van de grootte van de aambeien, de klachten en wat je zelf doet om de aambeien te verhelpen. Zo helpt het om vezelrijk te eten en voldoende water te drinken.
Stress kan ook een rol spelen bij aambeien. Want stress kan leiden tot problemen met de spijsvertering. Wat dan weer de druk rond je anus kan verhogen.