Het is eenvoudig om piepschuim in elke gewenste vorm te snijden, maar je moet wel het juiste gereedschap kiezen voor de taak. Je kunt piepschuim handmatig snijden met koekvormpjes, een mes of stanleymes. Voor een gladder, meer afgewerkt resultaat gebruik je een draadsnijder of elektrisch mes.
Wanneer u een stuk piepschuim wilt bewerken, kiest u voor een stanleymes of een speciaal isolatiemes. Het voordeel van een stanleymes is dat deze zeer scherp is en dus goed gebruikt kan worden om nauwkeurige snijlijnen te maken.
Je kunt grotere stukken piepschuim zagen met een vossenstaart, een fretzaag of een decoupeerzaag. Maar maak eerst een grove zaagsnede met een frees om het zagen te vergemakkelijken. Begin met twee zachte snijbewegingen en maak dan lange, gelijkmatige zaagbewegingen.
Grote stukken piepschuim verpakkingen en piepschuim isolatiemateriaal kun je apart inleveren bij de milieustraat voor recycling. Vervuilde piepschuim verpakkingen zoals vleesschaaltjes horen bij het restafval. Ook kleine stukken piepschuim die in je vuilniszak passen kunnen bij het restafval.
Grotere diktes worden bij voorkeur met een reciprozaag met gekarteld zaagblad, een cirkelzaag (afkortzaag), op een zaagtafel of een speciaal ontwikkelde kettingzaag verzaagd (bijvoorbeeld bij L-Ments). Een isolatiezaag, zoals de ISC240 isolatiezaag van Festool is ook een handig hulpmiddel om isolatieplaten te verzagen.
Eigenlijk kunt u PIR platen vrij eenvoudig op maat maken. U kunt hiervoor gebruik maken van een handzaag, cirkelzaag, decoupeerzaag enzovoorts. U kunt de platen zelfs snijden, gebruik hiervoor een scherp breekmes (Stanleymes). Het is namelijk een eenvoudig verwerkbare plaat.
De werking van een piepschuimsnijder
Deze apparaten snijden erg gemakkelijk en snel door piepschuimblokken. Je kan ze op elk formaat instellen en door middel van het doorhalen van het draad wordt het blok doormidden gesneden. Dit gaat erg snel en gemakkelijk omdat het draad verwarmd is.
Wat gebeurt er? Het piepschuim smelt helemaal weg in het laagje aceton. Na een nachtje uitdampen, blijft er een stukje hard plastic over.
Bij het plastic afval wordt piepschuim niet goed verwerkt en bij het restafval wordt het verbrand. Zonde! Want piepschuim is een kunststof die heel geschikt is om te recyclen. Bovendien raakt uw prullenbak voor restafval nu minder snel vol!
Kleine stukken piepschuim horen bij het restafval. Piepschuim mag niet bij het PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken), omdat dit op een andere wijze verwerkt wordt.
Je kunt piepschuim handmatig snijden met koekvormpjes, een mes of stanleymes. Voor een gladder, meer afgewerkt resultaat gebruik je een draadsnijder of elektrisch mes.
Het zagen van plexiglas met een decoupeerzaag is alleen geschikt voor gegoten plexiglas, geëxtrudeerd plexiglas heeft een groot scheur- en breukrisico als je het met een decoupeerzaag gaat zagen. Gebruik een fijnvertand zaagblad, bijvoorbeeld voor metaal, bij voorkeur non-ferro metalen.
Zaagsnelheid en plaatdikte
Wanneer je Plexiglas met een cirkelzaag gaat zagen, is het belangrijk om een fijn zaagblad te gebruiken. Bij een standaard cirkelzaagblad gebruik je 4.000 toeren per minuut. Stel bij een decoupeerzaag een middelhoog toerental in en druk de zaag lichtjes door de zaaglijn heen.
Piepschuim kan je lijmen met heel veel verschillende soorten lijm. Gewone hobbylijm doet zijn werk al prima. Een lijmspray of een lijmpistool zijn ook geschikt om piepschuim te lijmen. Ook de normale Bison Kit Alleslijm is geschikt om piepschuim te verlijmen.
Piepschuim wordt gemaakt van EPS (Expanded Polystyreen). Dit polystyreen is een vloeibare en chemische grondstof die gemaakt is van aardolie. Als je het in een glas giet, lijkt het eigenlijk op appelsap. Er moet natuurlijk wel wat gebeuren, voordat deze 'appelsap' is omgetoverd tot piepschuim.
Polystyreen is een van de meest gebruikte stoffen voor het maken van plastic producten, zoals verpakkingsmateriaal en wegwerpservies. Geëxpandeerd polystyreen (EPS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS) zijn vormen van piepschuim.
Piepschuim kun je op de meeste milieustraten inleveren; kijk voor het actuele overzicht bij de milieustraat. Inleveren als grofvuil of thuis in de grijze container. Inleveren als grofvuil of thuis in de grijze container.
Piepschuim kan, wanneer het droog en schoon wordt aangeboden, gerecycled worden tot nieuw piepschuim. Met een gescheiden inzameling van EPS bespaar je dus niet alleen kosten, maar draag je ook bij aan een beter milieu.
Kaarsresten en waxinelichtcupjes moeten gewoon in de vuilnisbak.
Je kunt bij de apotheek of drogist pure aceton (100%) kopen.
Aceton is een oplosmiddel voor vlekken van vet, hars, lijm, verf, balpen, inkt, correctievloeistof, vernis, kopergroen, lippenstift en nagellak. Aceton geeft doffe vlekken op plastic, verf en papier. Niet gebruiken op acetaatzijde, acryl, rayonstoffen, chloorvezels, plastic en celluloid.
Ontsmettingsmiddel, een vloeistof die veel als oplosmiddel wordt gebruikt (onder andere nagellakremover in het dagelijks leven). Het werkt desinfecterend. Bij iemand die diabetes heeft, kan aceton ontstaan, wat tot gezondheidsschade kan leiden.
Piepschuim is in iedere gewenste kleur te verven met verf op waterbasis, zoals acrylverf, latex of muurverf. Let op dat er geen oplosmiddelen in de verf zitten.
Met Illbruck PU010 isolatielijm kunt u onder andere alle (EPS platen, XPS platen en PIR platen) isolatieplaten verlijmen tegen muren, plafonds of onderling. De lijmbussen passen uiteraard op onze NBS pistolen.
Bevestig de PIR platen op het oppervlakte met kit of lijm. Je kunt er ook voor kiezen om met dakplaatjes de isolatieplaten vast te schroeven. Als laatste plak je alle naden en overlappen af met aluminium tape. Zijn er grote naden ontstaan, dan kun je die afdichten met PUR schuim.