Eet 'm rauw! Dat je paksoi heel lekker kan roerbakken, maar ook koken of stomen wist je waarschijnlijk wel. Maar paksoi is ook erg lekker om rauw te eten, bijvoorbeeld als salade! Zowel het witte als het groene gedeelte is hier geschikt voor.
Bladgroente met veel voedingsstoffen
De van origine Chinese bladgroente paksoi is hartstikke gezond. Het bevat weinig calorieën, maar ontzettend veel voedingsstoffen. Zo vind je in paksoi veel vitamine A en C. En ja, je kunt paksoi rauw eten.
Rauwe paksoi bevat, net als alle kruisbloemige groenten, een enzym genaamd myrosinase. Myrosinase kan de schildklierfunctie belemmeren door te voorkomen dat het lichaam jodium opneemt. Koken deactiveert het. Het eten van rauwe paksoi in gematigde hoeveelheden vormt geen gevaar .
Paksoi is een superslanke bladgroente, per 100 gram bevat hij slechts 14 calorieën! Zowel de stengels als de bladeren zitten boordevol vitamines en mineralen. Paksoi bevat vitamine A en bijna 75 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Deze groente is een beetje pittig, waardoor je in je gerecht niet heel veel extra kruiden nodig hebt. Je kunt bijna de gehele paksoi gebruiken voor je gerecht, behalve het harde gedeelte van de stronk. Ook de bladeren kun je eten en zijn lekker om te roerbakken of om te verwerken in soep.
Eet 'm rauw!
Dat je paksoi heel lekker kan roerbakken, maar ook koken of stomen wist je waarschijnlijk wel. Maar paksoi is ook erg lekker om rauw te eten, bijvoorbeeld als salade! Zowel het witte als het groene gedeelte is hier geschikt voor.
Paksoi koken
Breng een pan met ruim water aan de kook. Eventueel met een snufje zout. Houd de stengels heel of snijd ze ondertussen in reepjes of boogjes (houd dan wel de bladeren apart, want die hebben minder lang nodig). Kook de paksoi vervolgens in 4 minuten gaar.
Of je het nu paksoi, paksoi of Chinese kool noemt, deze veelzijdige groente heeft een flinke hoeveelheid ijzer . Een kopje gekookte paksoi bevat bijna 1,8 mg. Voeg het toe aan roerbakgerechten, salades en soepen. Een kopje gekookte broccoli bevat meer dan 1 mg ijzer.
Paksoi (pak-Choi) is een langwerpige, open kool van Aziatische origine en behoort net als de Chinese kool tot de bladgroente.
Paksoi bevat sorbitol, wat moeilijk te verteren is . Wanneer het in overmaat wordt gegeten, glipt het door de dunne darm zonder te worden verteerd en komt het in de dikke darm terecht. Darmbacteriën in de darmen breken het af om gassen te vormen, zoals waterstof, die opgeblazenheidsproblemen veroorzaken.
Paksoi kan zowel rauw als gekookt gegeten worden . Als je normaal gesproken veel paksoi eet en je je zorgen maakt over myrosinase en je schildklier, kook dan eerst paksoi.
Waarom is paksoi goed voor je gezondheid:
De paksoi zit vol gezonde voedingsstoffen. Zo bevat het bijvoorbeeld veel bètacaroteen. Bètacaroteen kan in je lichaam worden omgezet naar vitamine A, dat belangrijk is bij het gezond houden van je huid en slijmvliezen én het goed laten werken van je ogen.
Een heerlijk Aziatisch soepje voor het hele gezin. Met pittige gember, knoflook en het frisse van de limoen. De soep is vegetarisch, licht verteerbaar en een echte aanrader voor de regenachtige dagen.
Daarom hebben we de natuurlijke genetische diversiteit van folaten en hun fysiologische regulatie in paksoi (Brassica rapa subsp. Chinensis) kiemplasma onderzocht. De totale folaatconcentratie varieerde van 52,7 μg 100 gFW –1 tot 166,9 μg 100 gFW –1 , met een variatie van 3,2-voudig .
Paksoi gekookt - 1 mg ijzer per 100 gram - Lekker om te wokken met andere groenten naast zilvervliesrijst of quinoa en tofu. Met 100 gram rauwe boerenkool haalt een man 9% van de ADH, een vrouw 6%. Boerenkool rauw - 1 mg ijzer per 100 gram - Geschikt voor in een groene smoothie.
Paksoi is een variëteit van Chinese witte kool die in de categorie kruisbloemige groenten valt, samen met boerenkool, spruitjes en broccoli. Ook wel paksoi genoemd, het is onderdeel van het Brassica-geslacht en is inheems in China. In feite is het in China de meest gegeten brassica-groente.
Paksoi is een koolsoort en vraagt dus relatief veel voeding, zeker omdat ze ook nog snel groeit. Zelf werken we een oude stalmest en/of rijpe compost door de grond, en verder krijgt ze tijdens de groei nog wat samengestelde organische moestuinvoeding (zoals bijvoorbeeld groene Culterra).
Hoewel Chinese kool en paksoi vaak door elkaar worden gehaald vanwege hun uiterlijke gelijkenis, zijn er enkele subtiele verschillen tussen de twee. De kool heeft langwerpige, langgerekte bladeren en een compacte vorm, terwijl paksoi kortere, bredere bladeren en een bredere stengel heeft.
Er wordt beweerd dat bosuitjes 2 milligram ijzer per 100 gram bevatten.
Als je in een groentedip zit, probeer dan eens meer te koken met paksoi. Het is een geweldige toevoeging aan Aziatische gerechten zoals noedels of roerbakgerechten – kook het snel zodat het wat van zijn levendigheid en crunch behoudt. Wij voegen het graag toe aan ramen of maken er zelfs zelfgemaakte veggie loempia's van, maar het kan ook als bijgerecht op zichzelf dienen.
Het zit vol met kankerbestrijdende stoffen zoals vitamine C en E, bètacaroteen, foliumzuur en selenium . Vitamine C, vitamine E en bètacaroteen zijn krachtige antioxidanten die kunnen helpen celschade door vrije radicalen te voorkomen, wat kan helpen uw risico op kanker te verlagen. Selenium kan helpen de groeisnelheid van tumoren te vertragen.
Bewaar paksoi in de groentelade van de koelkast. Zo is de groente enkele dagen houdbaar. Gesneden paksoi kun je 1 dag in de koelkast bewaren. Je kunt paksoi ook invriezen, mits je de groente van tevoren 2 minuten blancheert.
Vul een metalen zeef of vergiet.
Kies een pan die breed genoeg is om de metalen zeef rond de rand te houden, en diep genoeg zodat de zeef de bodem niet raakt. Voeg ongeveer een inch water toe aan de bodem van de pan, plaats de zeef over de pan, vul met groenten en kook.