Coniferen kunt u het beste 'scheren'. Een conifeer mag namelijk absoluut niet tot op het oude hout worden teruggesnoeid. Door scherende bewegingen te maken, zorgt u ervoor dat u alleen de jonge scheuten snoeit. Van de jonge scheuten mag u overigens niet meer dan 10 centimeter snoeien.
Begin eerst met het terugsnoeien van één kant, het volgende jaar snoei je de andere kant en het jaar daarna snoei je de bovenkant. Snoei de haag iets verder terug dan de gewenste snoeilijn. Let op! Snoei niet tot op het kale oude hout: dan zal de conifeer niet meer uitlopen.
Een conifeer mag alleen op het nieuwe hout gesnoeit worden, en niet op oud hout. Afzagen is dus geen optie. En wilt u toch snoeien, dan in Juni, dan heeft u de meeste kans dat ze overleven.
De beste snoeitijd is mei/juni, en in september een tweede maal. Niet later snoeien dan september anders krijgt de haag te weinig tijd om zich te herstellen voordat hij de winter ingaat. Houdt u van strakke hagen of heeft u een snelgroeiende conifeer? Dan kunt u gerust vaker snoeien.
Zaag de toppen van de conifeer met een scherpe zaag. Het maakt niet uit of dit een handzaag of een elektrische zaag is, zolang deze maar goed scherp is. Door het gebruik van scherp gereedschap maakt u namelijk mooie, gladde snoeiwonden en stelt u zo de conifeer in staat om snel te herstellen.
Tegenwoordig kennen we in de zomer steeds hogere temperaturen en is er soms zelfs sprake van een droogte. Wanneer het een lange tijd niet regent en u de conifeer zelf niet water geeft, kan de conifeer bruin verkleuren. Dat komt doordat de conifeer in dat geval niet voldoende vocht kan opnemen.
Bruine coniferen door aanhoudende droogte
Soms wordt een conifeer zelfs helemaal bruin. Het goede nieuws is dat coniferen die door aanhoudende droogte bruin geworden zijn in de meeste gevallen wel kunnen herstellen. Is een conifeer eenmaal uitgedroogd, kan het lastig zijn om weer vocht toe te dienen.
Door scherende bewegingen te maken, zorgt u ervoor dat u alleen de jonge scheuten snoeit. Van de jonge scheuten mag u overigens niet meer dan 10 centimeter snoeien. Wanneer u meer dan 10 centimeter snoeit, kan de snoeibeurt namelijk te heftig zijn voor de conifeer.
Als je ervoor zorgt dat de coniferen in jouw tuin op de juiste manier verzorgd worden, kun je dus nog heel lang van hun stijlvolle voorkomen en de beschutting die ze bieden blijven genieten. Sommige coniferen kunnen namelijk wel meer dan duizend jaar oud worden.
Idealiter snoeit u uw coniferenhaag ieder jaar tussen maart en september met ongeveer even lange tussenpozen. Haagconiferen die twee keer per jaar gesnoeid moeten worden, snoeit u de eerste keer voordat de langste dag is aangebroken, bij voorkeur eind mei of begin juni.
Ze zijn wintergroen en onderhoudsarm. U heeft hiervoor wel de ruimte nodig, want een grote volwassen conifeer kan wel 20 meter hoog worden. Wordt een solitaire conifeer te groot dan is het meestal niet mogelijk deze te toppen, hierdoor verliest de conifeer zijn natuurlijke vorm.
Een Conifeer is zowel een boom als een heester. Wanneer deze laag wordt gehouden doormiddel van snoeien blijft dit een heester zonder stam, echter wanneer de kans wordt gegeven kan de Conifeer uitgroeien tot volwaardige boom.
Indien nodig mag je de haag ook in de herfst flink terugsnoeien. Het beste weer om de heg te snoeien is een niet te hete of te koude dag zonder rechtstreekse zon. Knip van nieuwe scheuten twee derde af. Gebruik voor hagen op borsthoogte een conventionele heggenschaar en voor hoge hagen een heggenschaar op steel.
Voor een strakke Thujahaag is het raadzaam twee keer per jaar de conifeer te snoeien; de eerste keer in mei of juni en de tweede keer in augustus of september. In ieder geval voor de langste dag moet je de Thuja Brabant haag de eerste keer snoeien.
Let bij het graven van de geul op de grootte van de kluit: de geul moet ongeveer 10 centimeter breder en dieper zijn dan de omvang van de kluit. De diepte bepaalt u zelf, als de hele kluit maar wel goed bedekt is onder de grond. De grond die u heeft uitgegraven, kunt u later nog gebruiken. Bewaar deze dus goed.
Onderschat het alleen niet, want coniferen kunnen zich flink wortelen en dat maakt de klus zwaar. Daarnaast maken professionele gereedschappen de klus een stuk lichter en daarmee ook sneller te doen.
Vaste planten die onder zo'n boom kunnen, zijn kruipend zenegroen (Ajuga reptans), Italiaanse aronskelk (Arum italicum), schoenlappersplant (Bergenia), lelietje-van-dalen (Convallaria majalis), elfenbloem (Epimedium), Geranium macrorrhizum en G.
Wanneer het een lange periode niet regent, kun je jouw coniferenplanten het beste 2 keer per week een volle emmer water geven. Houdt ook vooral zelf de kluit van de conifeer in de gaten. Geef je te veel water? Dan zal er een waterplas om de plant te zien zijn en kan er wortelrot ontstaan.
De periode waarin u uw thuja snoeit verschilt niet veel met andere haagplanten. De ideale periode om te snoeien is tussen mei en september. Na een snoeibeurt moeten haagplanten namelijk altijd even herstellen en in die maanden is er genoeg zonlicht om ze te ondersteunen bij dit herstel.
Naast schimmels kunnen ook insecten taksterfte veroorzaken. Zo vertonen de naalden en schubben van coniferen die door de (coniferen)spintmijt bezocht zijn gele vlekjes (zuigplekken). De mijten zelf zijn te klein om met het blote oog te ontdekken. De takken worden later grijsbruin en sterven af.
Een goede zuurgraad in de bodem is belangrijk voor de opname van voedingsstoffen. AZ-Kalk corrigeert de zuurgraad van de bodem van de moestuin, zodat coniferen beter groeien.
Coniferen bemesten kunt u het beste doen met een speciale coniferen mest. Deze mest bevat de juiste voedingsstoffen voor uw coniferen, waaronder magnesium en bitterzout. Deze voedingsstoffen zorgen voor de mooie, groene kleur van de planten. Wanneer de coniferen geel verkleuren, duidt dit vaak op magnesiumgebrek.
Een gezonde conifeer is diepgroen van kleur. Wordt het blad opeens geel of bruin? Dan is de kans groot dat dit een magnesiumgebrek is. Naaldbomen zijn (net als heesters) magnesium-minnend, dus de kans bestaat dat de gemiddelde Nederlandse tuin van nature niet genoeg voeding bevat voor jouw gewassen.