Bewaar je fruit koelAppels, peren, aardbeien, ander zacht fruit en gesneden fruit kun je in de koelkast bewaren. Tropisch fruit zoals bananen, mango's en ananas bewaar je (tenzij ze gesneden zijn) buiten de koelkast, die kunnen namelijk niet tegen kou. Bananen worden bijvoorbeeld bruin in de koelkast.
De plaaginsecten houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Leg kruidnagel, knoflook of lavendel in de fruitmand. Fruitvliegjes kunnen hier niet tegen. Gooi etensresten niet in de vuilnisbak maar in een afgesloten gft-bak.
Heb je last van fruitvliegjes? Was het fruit goed voor je het opeet, dat is sowieso altijd verstandig. Afdekken met bijvoorbeeld een vliegenkap kan ook helpen.
Het meeste fruit kun je het beste bewaren in de koelkast. Dit geldt onder andere voor appels, peren, perziken, nectarines, kiwi's, druiven, aardbeien, frambozen en kersen. Ook citrusfruit zoals sinaasappel, mandarijn en citroen kun je bij warm weer het beste in de koelkast bewaren.
Wondermiddel: Azijn en afwasmiddel
Een effectief huismiddeltje is dan ook een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe. Zodra ze in contact komen met het mengsel gaan ze vervolgens ten onder.
Fruitvliegjes nestelen zich het liefst binnenshuis op rijp fruit, afval of voedselresten. Als je een grote zwerm kleine vliegjes ziet rondvliegen rond je composthoop of fruitschaal en je al rotte plekjes op je fruit hebt ontdekt, dan gaat het waarschijnlijk om fruitvliegjes.
Fruitvliegjes houden van de geur van natuurlijke azijn (dus geen schoonmaakazijn), dus dit lokt ze naar het water toe. Zodra ze het mengsel raken, zullen ze ten onder gaan. Door de druppels afwasmiddel is het water 'gebroken' waardoor de fruitvliegjes zinken.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Voor optimale houdbaarheid leg je de vruchtjes op een stuk keukenpapier op een bord of in een kom. Het keukenpapier zorgt ervoor dat je fruit niet vochtig wordt, waardoor je het tot wel drie dagen goed kunt houden. Ook kiwi's, druiven en voorgesneden fruit bewaar je het best in de koelkast.
Zacht fruit zoals aardbeien, bessen, frambozen en bramen berg je het beste op in de groentelade van de koelkast. Laat het zakje openstaan. Fruit uit warme landen, zoals ananas, mango en citrusfruit kun je meestal prima buiten de koelkast bewaren. Bananen leg je ook niet in de koelkast, ze worden dan van buiten bruin.
Oma wist het allang. Fruitvliegjes houden van azijn.Doe daarom een laagje natuurazijn of appelcider azijn (werkt nog beter vind ik) in een kopje.Top hem af met een drupje afwasmiddel en je vliegenvanger is gereed.
Als ze in een zwerm leven ligt de levensduur op slechts twee weken. Als de fruitvlieg niet in een zwerm leeft is de levensduur ongeveer 30 dagen. Maar in de juiste omstandigheden kan dit soms oplopen tot wel 4 maanden.
Plaats een val: Vul een glas of kom met wijn, port of azijn met afwasmiddel.Doe hier huishoudfolie overheen, dit maak je vast met een elastiek.Prik hier gaatjes in met een vork of satéprikker. Zo lok je de vliegjes naar de val.
Fruitvliegenval maken met azijn
Alles wat je nodig hebt, is een weckpot, wat appelciderazijn en een klein stukje fruit. Giet wat azijn in de pot, voeg het fruit toe, sluit de pot af met huishoudfolie en prik er een paar kleine gaatjes in. De vliegen worden aangetrokken door het mengsel.
Hoogleraar entomologie Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit legt aan RTL Nieuws uit dat het ongemerkt eten van die eitjes van fruitvliegjes niet zoveel kwaad kan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld huisvliegen die van poep en dode dieren eten, zijn fruitvliegjes juist schone dieren.
Als de vliegjes steeds terug blijven komen, dan kan dit zoals eerder gesteld op een slechte luchtkwaliteit duiden. Belangrijk is dus ook om je woning goed te ventileren. Als je niet van het probleem afkomt, kan het ook verstandig zijn om een gespecialiseerd bedrijf de luchtkwaliteit te laten meten.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster in de koelkast. Het is belangrijk dat de aardbeien niet vochtig worden dus leg de aardbeien op het vochtrooster zodat ze niet in hun eigen vocht liggen. In de koelkast kun je de aardbeien ±3 dagen bewaren.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
13. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
In plaats van azijn om fruitvliegjes te bestrijden, kun je ook een oplossing van suiker en afwasmiddel maken om fruitvliegjes te vangen. Het wasmiddel breekt de oppervlaktespanning, waardoor de vliegen niet kunnen ontsnappen.
Neem een kom en doe er wat azijn en afwasmiddel in. De fruitvliegen, die komen af op de azijn. Door in aanraking te komen met het afwasmiddel overleven de fruitvliegjes het niet. Tip: appelazijn is zelfs nog aantrekkelijker voor de fruitvliegjes!
Experimenteer met een bakje waar je een combinatie van azijn en iets zoets in doet (honing en suiker). Daar zullen de fruitvliegjes op afkomen en hopelijk in verdrinken. Je kunt ook een bakje met een deksel gebruiken, waar je een gaatje indoet. Zo kunnen ze wel naar binnen, maar niet meer naar buiten.