“Pinda's zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt. Ander onderzoek toont aan dat mensen die veel pindakaas eten, een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen. De kans op darmkanker neemt met 27% af als je veel pinda's eet, en de kans op diabetes type 2 vermindert met 21%.
Hoe vaak mag je pindakaas eten? Hoeveel pindakaas mag je per dag eten? Volgens het Voedingscentrum is de aanbevolen hoeveelheid noten per dag 25 gram. Een besmeerde boterham met pindakaas komt overeen met iets minder dan een handje noten, dus dit komt uit op ongeveer 20 gram.
Niet te veel
Het Voedingscentrum beveelt aan om 15 tot 25 gram pinda's of noten (inclusief pindakaas) per dag te nemen, mits deze ongezouten zijn of, in het geval van pindakaas, volledig uit pinda's bestaat. Te veel pinda's of pindakaas eten is niet goed.
Lees meer over onze aanbeveling Houd je gewicht gezond. Het advies is daarom om dagelijks 1 handje (15-25 gram) ongezouten noten te eten. Een volkoren boterham besmeerd met 100% pindakaas valt hier ook onder.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.
Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden. “Pinda's zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt. Ander onderzoek toont aan dat mensen die veel pindakaas eten, een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen.
Twee eetlepels pindakaas per dag zouden je darmflora een boost geven. Een Amerikaanse studie toont immers aan dat pindakaas de groei van gezonde darmbacteriën stimuleert. Dat zou dan weer een positieve invloed hebben op je bloedsuikergehalte.
Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl. Bron van eiwitten, rijk aan onverzadigde vetten. Bron van vitamine B3, vitamine E, Magnesium, Zink en Fosfor. Calvé werkt continu samen met haar pindaboeren aan het verder verduurzamen van de pindateelt.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Om de suiker toch te verwerken worden de vitaminen en mineralen uit gezonde cellen gehaald. Met als mogelijk gevolg een vitaminetekort. In de meeste pindakazen zijn geraffineerde suikers toegevoegd. Suiker activeert net als drugs het beloningscentrum in je hersenen, daarom is het zo verslavend.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Het werd bedacht als goedkoop en voedzaam product voor slechte eters zoals kinderen en bejaarden. Door het te verkopen als broodbeleg was het meteen een handige oplossing voor het pinda-overschot. Na de tweede wereldoorlog maakte de smeuïge pindakaas in pot de oversteek naar Europa en dus ook naar Nederland.
Weg met die chips: noten en pinda's it is
Een stofje in amandelen dat je lichaam omzet melatonine: het slaaphormoon. Je vindt het stofje ook in andere noten en zaden. (Een lepeltje pindakaas is daarom ook een goed idee). In amandelen zit ook veel magnesium, wat helpt om je spieren te ontspannen.
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Het gehalte verzadigd vet is relatief laag en dat is goed voor het hart en de bloedvaten. Kies dan wel een pindakaas zonder kokos- of palmolie; dit zijn verzadigde vetten en verhogen het LDL (slechte) cholesterol en daarmee de kans op een hartinfarct en beroerte.
We hebben een winnaar. Dirk blijft de winnaar, ook als we naar de prijs kijken: een potje is maar 1,79 euro. Het is trouwens niet de goedkoopste, want dat is de pindakaas van de Lidl (2,19 euro voor een grote pot met 600 gram pindakaas) maar ook niet de duurste, want dat is die van Appie.
Pindakaas bevat proteïne, waar het aminozuur tryptofaan in zit dat zorgt voor een plezierig slaperig gevoel. De koolhydraten van de cracker zorgen ervoor dat 'tryptofaan' sneller je brein bereikt. Ook zorgen ze voor voor een stijging van serotonine in je lichaam.
Toch zit ook in die 100procent-pindakaas nog steeds 5,5 gram suiker per 100 gram oftewel bijna anderhalf suikerklontje (1 suikerklontje is 4 gram suiker). ,,Dat komt omdat pinda's van zichzelf suikers bevatten. Maar het gaat om lage hoeveelheden en suikers hebben niet alleen maar negatieve eigenschappen.
De pure smaak van 100% pinda's, en dat proef je meteen! Al sinds 1948 maakt Calve de enige echte pindakaas waar jong en oud gek op is. Daar komt een hoop vakmanschap bij kijken. Onze geheime bereidingswijze is uniek.
Het is dan ook niet zo gek dat de gemiddelde Nederlander wel een pot in de kast heeft staan. Gelukkig heeft de Consumentenbond voor ons uitgezocht welke variant het lekkerst is. Welke het beste uit de test kwam? De Vita D'or 100% pindakaas naturel van Lidl!
Ook bevat de pindakaas onverzadigde vetten en eiwitten die bijdragen aan de ontwikkeling van spieren, bij het eten van een portie (15 gram) per dag. Deze fijngemalen pindakaas zonder stukjes is zacht en smeuig op brood of beschuit en geeft je energie om de hele dag door te komen.
Magere vleessoorten (o.a. rosbief, kipfilet en fricandeau) en eieren (een omelet, roerei of zacht gekookt eitje). Wil je zoet broodbeleg? Neem dan een beetje jam, honing, stroop of vruchtenhagel. Deze producten bevatten geen lactose en zijn daarom beter verteerbaar dan bijvoorbeeld pindakaas of chocoladepasta.
'De oliën in de notenboter kunnen vies van smaak worden,' zegt Lewis. 'Bovendien heeft 100% pindakaas meer kans op schimmelgroei, omdat het geen conserveermiddelen bevat,' voegt ze toe. Ongeacht de houdbaarheidsdatum, als je schimmel in je pindakaas opmerkt, gooi het dan zo snel mogelijk weg.