Inburgering bepaalt uitspraak Zo wordt het Italiaanse woord spaghetti door sommigen als [spagettie] en door anderen als [spaGettie] uitgesproken. Deze uitspraakvariatie komt bij vrijwel alle leenwoorden voor die oorspronkelijk deze [G] bevatten, zoals goulash, ragout en gorgonzola.
Aglio spreek je uit als a-ljo, tagliatelle als ta-lja- telle. Gn klinkt als nj, ook hier hoor je de g niet: Bolognese, lasagna.
Volgens de legende werd tagliatella (spreek uit als ta-li-ja-tel-la, zonder de g) in 1847 uitgevonden door hofchef Zafiran.
Vandaag de Italiaanse keuken. Vongole (spreek uit als wóngolee) zijn kleine schelpdieren.
Tagliatelle zijn pastalinten van 7 à 8 mm die soms ook wel fettucine genoemd worden. Door de wat bredere slierten is er aan deze pasta wat meer “bite” dan bijvoorbeeld aan spaghetti. Recept: Tagliatelle met gerookte zalm. 2 cm brede pastalinten die vooral geserveerd worden bij rijke of zware sauzen.
Eten en drinken
Door hun buisvorm houden ze meer spoelwater vast en koelen ze beter af, zodat ze beter geschikt zijn voor koude schotels dan de spaghetti.
Middeleeuws Italië
Het oudst bekende recept voor pasta verschijnt rond het jaar 1000 in het boek "De arte Coquinaria per vermicelli e macaroni siciliani", (De kunst van het koken van Siciliaanse macaroni en vermicelli) geschreven door Martino Corno, kok van de machtige Patriarch van Aquilea.
De dikke Spaghetti, Spaghettoni genoemd, is een dikkere variant van een grote klassieker. Spaghettoni is lang en rond en de naam betekent “stukjes touw” in het Italiaans.
Pasta met een romige en volle kaassaus kan gebaat zijn bij een glas witte wijn met mooie zuren om het vette in het gerecht tegen te gaan. Denk aan een Soave of een Vermentino. Dit gaat vooral op voor de zachte en romige kaassoorten. Zitten er harde kazen bij de pasta, dan is rode wijn weer beter.
Traditioneel wordt in Italië pasta geserveerd als voorgerecht met vlees of vis. En anders dan in Nederland gebruiken de Italianen slechts een kleine lepel saus en een beetje geraspte kaas wat pasta tot een uitgebalanceerd gerecht maakt.
Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen.Pasta eet je alleen met een vork.Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
Dat we spaghetti niet horen te snijden, dat weten we (hopelijk) inmiddels wel. Maar slecht nieuws voor degenen die spaghetti met vork en lepel eten: ook dit hoort officieel niet. Volgens de etiquette eet je spaghetti zó. Met je vork een paar slierten spaghetti pakken en ze draaien tot een mooie hap op je lepel.
Stroopwafel letterlijk vertaald naar het Engels is 'syrup waffle'.
Een stroopwafel die niet alleen perfect van smaak is, maar ook qua vorm anders is dan alle andere. A treacle-waffle that not only tastes perfect, but also differs in form from all the others.
ontbijtkoek {de}
gingerbread cake {znw.}
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram. Is een pastagerecht rijk gevuld met andere ingrediënten?
Spaghettini, een dunnere versie van Spaghetti, komt net als Spaghetti oorspronkelijk uit Napels. Spaghettini is één van de belangrijkste ingrediënten van de dagelijkse Italiaanse keuken en weet zich te transformeren tot een specialiteit met een hoge gastronomische waarde.
Een Italiaan zal je niet snel een cappuccino na 11.00 uur zien drinken. Dit is namelijk echt 'not done' in Italië. Cappuccino wordt gezien als een typisch ontbijt drankje en wordt in Italië daarom niet na 11.00 gedronken. Uiteraard kun je er als toerist vaak wel mee weg komen.
Italië staat bekend om de heerlijke wijnen die daar worden gemaakt. Maar dat is niet de enige drank die daar gemaakt wordt: denk maar eens aan limoncello of de 'Italiaanse champagne' prosecco. En vergeet niet de heerlijkste likeuren, zoals amaretto of koffielikeuren als Tia Maria.
Pizza, het bekendste Italiaans eten.
Het Italiaanse ontbijt bestaat uit een cappuccino (of espresso) met een zoete croissant of een ander zoet gebakje. De brioche is vaak gevuld met een chocolade, pistache of andere creme vulling. Het tijdstip waarop Italianen ontbijten is vrij vroeg. Meestal wordt het ontbijt genomen tussen 7:00 en 9:00 uur 's ochtends.
Pasta blijkt absoluut geen dikmaker, maar heeft juist het tegenovergestelde effect. Regelmatig pasta eten kan je BMI (body mass index) verlagen en verkleint de kans op overgewicht.
Producten gemaakt van tarwe, zoals brood en pasta, passen juist in een gezond voedingspatroon. Wie wil afvallen kan gewoon pasta eten. Het is echter beter om de voorkeur te geven aan volkoren pasta, omdat het gezonder is, meer vezels bevat en beter verzadigt dan pasta gemaakt met witte geraffineerde meel.