Zoete Puntpaprika is een heerlijk smakende, zoete grote langwerpige puntpaprika met een zeer licht pittige nasmaak. De paprika's worden ongeveer 20 - 30 cm lang en 5 - 7 cm breed. Zoete Puntpaprika rijpt van donkergroen tot felrood.
De typisch geblokte paprika's (waarvan de rode, oranje, gele en groene variant het best bekend zijn) is helemaal niet pikant en is in menig keuken een bijna constant gegeven voor zomerse slaatjes of lekkere ovenbereidingen zoals pizza.
De puntpaprika is verkrijgbaar in de kleuren rood, oranje, geel, groen, bruin en wit. De puntpaprika heeft een bijzonder zoete smaak. Nog een kenmerk van de puntpaprika: deze groente heeft een wat dunnere huid in vergelijking met een gewone paprika.
Vergeleken met gewonen paprika heeft puntpaprika een dunnere schil waardoor hij makkelijker te verteren is. Ze zijn bijzonder geschikt als snack en een van de populairste barbecuegroentes. Door het grillen komt de karakteristieke zoete smaak nog meer naar boven.
Een rode paprika is de meest rijpe vorm van de paprika en is dus het zoetst van het hele stel. Juist de groene paprika is het meest 'pittig', hoewel je de smaak natuurlijk niet kan vergelijken met bijvoorbeeld een rode peper.
De zoete paprika is langer en dunner van vorm en is zoals de naam al aangeeft, zoeter van smaak. Deze paprika wordt ook wel snackpaprika genoemd. De zoete paprika wordt ook wel puntpaprika genoemd en heeft als ander verschil met de gewone paprika dat zij een dunner schilletje heeft.
Wat is de mildste paprika? Een groene paprika is nog niet rijp en bevat minder vitamine C en E dan de rode. Wel bevat een groene paprika juist meer vezelfs en vitamine K dan de rode. De rode paprika bevat het meeste vitamine C en E van het rijtje maar weer wat minder vezels.
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
De zoete puntpaprika kun je als gezonde snack uit de losse hand eten. Je kunt er ook je salade de perfecte frisheid, meer bite en een heerlijke zoete sappige smaak mee geven.
De smaak van de groene paprika is bitter, de gele is iets minder bitter, de oranje haast zoet en de rode paprika kan heel zoet smaken. Dit heeft met de soort te maken, net zoals dat bij appels is, bijvoorbeeld.
Het zit zo: de vrouwelijke variant is zoeter dan de mannelijke. Daarom smaakt de vrouwelijke paprika lekker rauw omdat-ie zo zoet is. De mannelijke variant is minder zoet maar een klein beetje bitter, en dus geschikter om mee te koken in hartige gerechten.
PaprikaGroenten als aardappelen, aubergine, tomaten en paprika's kunnen ontstekingen verergeren. Let wel: dit geldt alleen als je er heel veel van eet. Paprika's bevatten ook nog solanine - een natuurlijke gifstof. Te veel hiervan is slecht voor het zenuwstelsel en kan leiden tot stuiptrekkingen.
Hoewel alle paprika's gezond zijn, is er wel een verschil in voedingswaarde. Een groene paprika wordt als eerste geoogst en bevat de 'minste' voedingstoffen. De rode, die als laatste aan de beurt is bij het oogsten, bevat meer vitamines en mineralen dan zijn groene, gele en oranje soortgenoten.
Kapje eraf
Om de zaadjes uit de paprika te halen snijd je eerst het 'kapje' eraf. Ga verder met het schoonmaken van de paprika door rondom met het mes de witte zaadlijsten los te maken. Het is wat wrikken om alles los te maken, maar daarna schud je de paprika in een keer leeg.
Zoete puntpaprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C). Bij voorkeur in de originele verpakking of een papieren zak. Verpakte puntpaprika blijft namelijk langer vers.
Paprika bevat veel vezels. Dit is goed voor de darmen. Er zitten heel veel antioxidanten in paprika.
Ja, de paprika is absoluut een gezonde groente die dagelijks genuttigd mag en kan worden. De hoeveelheid vitamine C is hoog te noemen, waarbij de rode paprika twee keer zoveel vitamine C bevat als de groene paprika. De rode paprika is tevens zoeter.
Hoewel nachtschades veel voedingsstoffen bevatten, zijn er ook mensen die geen nachtschades eten. Dit komt doordat nachtschades ongezond voor je zouden zijn. Dat nachtschades ongezond zouden zijn, zou komen door een stofje dat in de plantenfamilie te vinden is. Dat stofje heet alkaloïde.
Wie dagelijks een halve paprika eet, krijgt ruim de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van vitamine C binnen. De rode bevat zelfs 2 keer zoveel vitamine C als de groene variant.
Ben je gevoelig voor nachtschade, dan kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel en winderigheid na het eten van aardappels, pepers of paprika. Geldt dit voor jou, dan kun je deze groenten het beste uit je eetpatroon laten.
De smaak van een paprika hangt af van het rijpingsproces. Wanneer een paprika nog niet rijp is en dus groen, heeft hij een bittere smaak. De andere kleuren worden steeds zoeter, van geel tot oranje en rood. De rode paprika is de zoetste van de vier supermarktpaprika's.
Wist u dat alle paprika's eerst groen zijn? Afhankelijk van het ras veranderen ze nadien van kleur, bijvoorbeeld rood, geel of oranje. Tijdens de verkleuring verandert ook de smaak. Rijpe paprika's zijn zoet, terwijl de groene variant een meer bittere smaak heeft.
Paprika's rijpen van groen naar geel, van geel naar oranje en van oranje naar rood. Wanneer de paprika geoogst is, verandert de kleur niet verder. Omdat rode paprika's het meeste tijd krijgen om te rijpen, zijn ze het zoetst van smaak. De groene (en dus onrijpe) variant is het meest bitter en scherp qua smaak.