Een ander verschil tussen Rome en Napels als het gaat om pizza, is hoe de pizza opgediend wordt. De Napolitaanse pizza eet je van oudsher met en uit de hand. De Napolitaanse pizza vouw je dubbel als een libretto (boek).
Houdt de pizza in één hand vast en vouw de uiteinden van de korst naar elkaar zodat de hele pizzapunt mee vouwt. Op deze manier druipt alle olie er niet vanaf en vallen de toppings er ook niet vanaf. En eet ook netjes je korstjes op! Dat zijn pas eet etiquette!
Je kunt je pizza combineren met antipasto of een toetje, maar nooit met een salade (en bovendien: eet gewoon salade voor lunch en geniet extra van de pizza, je bent niet voor niets in Italië). Het is trouwens volkomen geaccepteerd om je pizza in stukken te snijden en met je handen te eten.
De grootste verschillen tussen de pizza's uit Napels en Rome zijn te vinden in de bereiding van het deeg en de baktijd en temperatuur van de oven. Het deeg van de Romeinse pizza mag, in tegenstelling tot de Napolitaanse, zowel met de deegroller als met de hand uitgerold worden.
Eet pizza zoals de Italianen eten, snijd er steeds een klein stukje vanaf. Zo geniet je meer van je maaltijd en al haar mooie ingrediënten.
– Leg je handen niet op tafel, maar houd ze op schoot. Tijdens het eten heb je wel je handen op tafel, maar niet je ellebogen. – Verhef je stem niet in restaurants of op andere openbare plekken. – Voordat je gaat eten was je je handen en ook na het bezoeken van het toilet.
Deze basissmaken, tomaat, mozzarella en basilicum, gaan gewoonweg niet goed samen met de zoete frtuismaak van ananas. Bovendien kan het sap van de ananas de pizzabodem doorweken, waardoor die o zo lekkere knapperigheid verloren gaat. Daarom vinden Italianen dat er geen ananas op pizza hoort.
De fior di latte kaas staat over de hele wereld bekend als de beste kaas voor op de pizza omdat het een sterke smaak heeft maar toch weinig vocht bevat: perfect voor 'Napolitaanse' pizza.
De echte Napolitaanse pizza is behoorlijk groot en heeft een diameter van ongeveer 30-35 centimeter en een dikte van 0,25 centimeter, hij weegt tussen de 250 en 300 gram.
Pizza Margherita
De meest bekende en waarschijnlijk meest bestelde pizza ter wereld. Deze overheerlijke, maar heel eenvoudige pizza werd in Napels, in de 18e eeuw, dus bereid voor de toenmalige koningin van Italië, Koningin Margherita.
Buongiorno kun je eigenlijk altijd zeggen en is net iets beleefder dan salve. Salve is eigenlijk gewoon het beleefde ciao en wordt vooral in het noorden van Italië gebruikt. Ciao zeg je alleen tegen iemand die je kent en ook tutoyeert, terwijl je salve rustig tegen iemand kunt zeggen die je niet kent.
De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend. De Italianen gaan graag uit eten, ongeacht of het nu weekend is of niet.
Het is een gewoonte die z'n oorsprong vindt in de middeleeuwen, toen je nog je eigen eten meebracht naar de herberg, maar wel betaalde voor brood en en het gebruik van bestek. 'Pane e coperto' heeft deze combinatie dan ook in het Italiaans.
Door pizza op kamertemperatuur te bewaren, kunnen er bacteriën op groeien die je goed ziek kunnen maken. Heb je een restje pizza over? Stop het dan meteen in de koelkast.Net als gekookt vlees blijft pizza daar wel zo'n drie of vier dagen goed.
Ja! Het was in de Italiaanse havenstad Napels, eind achttiende eeuw, dat de pizza een meer hedendaagse vorm kreeg.
Kort samengevat: de echte Italiaanse pizza is een pizza met een dunne pizzabodem en een wat dikkere opstaande rand van circa 2 cm. Het deeg wordt bij voorkeur gemaakt van hoogwaardige pizzabloem, zee-zout, water en gist. Voor het beleg kiest men bij voorkeur mozzarella, tomaat, olijf olie en basilicum.
Parmezaanse kaas
Dé ultieme raspkaas voeg je als extra toe op je pizza voor de echte Italiaanse smaak. Tip: kies gesmolten Parmezaans kaas als topping over de pizzarand.
Uit onderzoeken en artikelen op de website blijkt dat geen enkele pizza voldoet aan het zoutcriterium. Qua voedingswaarde scoort de pizza ook niet best: zij bevat teveel verzadigde vetten, geen vitaminen en mineralen, ongezonde gluten, een hoog gehalte fytinezuur, nauwelijks vezels en een overdosis aan koolhydraten.
Haal het pizzadeeg uit de verpakking en leg het op de bakplaten. Smeer het deeg in met de tomatensaus uit het potje. Nu kun je de pizza bedekken met je favoriete ingrediënten, zoals ham, tomaat en salami. Strooi er daarna nog 50 gram geraspte Parmezaanse kaas over.
Romeinse pizza
De pizza in Rome hoeft zich niet aan strenge regels te houden. Over het algemeen is de korst dun tot medium en is het krokanter dan de pizza in Napels. Het deeg mag worden uitgerold met een roller, wat dus strikt verboden is in Napels.
Ananaspizza bestaat niet in Italië
Voor Italianen is fruit op een pizza niet geschikt. Dit komt vooral omdat ananas geen Italiaans product is, maar ook omdat een pizza topping alleen acceptabel is als het niet te overheersend is – helaas niet het geval voor deze specifieke vrucht!
Napolitaanse principes
"Een pizza moet zo simpel mogelijk. Er zijn ooit mensen geweest die er ananas op hebben gedaan, maar in Napels is dat verboden. Het is niet te eten." Toch bleef erom gevraagd worden.
De gewoonte om bier bij pizza te drinken zou volgens de overlevering rechtstreeks afstammen van een traditie van de oude Egyptenaren. Zij dronken al een op een bier lijkend brouwsel bij hun baksels van gemalen graan en water. Ook vandaag de dag geven veel Italianen nog altijd de voorkeur aan bier boven wijn bij pizza.