In principe doe je dat met een identiteitskaart of een paspoort. Kan je geen identiteitskaart of paspoort voorleggen, dan kan de ambtenaar van de burgerlijke stand elk ander document aanvaarden dat je identiteit bewijst. Bijvoorbeeld een rijbewijs of laissez passer met foto.
De geboorteakte uit Suriname zonder apostille (speciale legalisering) kost 65 euro (inclusief 20 euro administratiekosten). U kunt hier het formulier downloaden. Indien u in Suriname woont of heeft gewoond kunt u een Bewijs van Goed Gedrag aanvragen.
Voorwaarden huwelijk of geregistreerd partnerschap
U en uw partner zijn 18 jaar of ouder. Trouwt u als minderjarige in het buitenland? Dan erkent de overheid het huwelijk pas als u beiden 18 jaar bent. U en uw partner mogen niet al met iemand anders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
U en uw partner wonen beiden in Nederland
Ja, u mag in Nederland trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Er zijn wel regels. De partner die niet de Nederlandse nationaliteit heeft moet een Verklaring geen schijnhuwelijk hebben. Er zijn uitzonderingen waarin u geen Verklaring geen schijnhuwelijk nodig heeft.
Als u een schijnhuwelijk aangaat, bent u strafbaar. Een schijnhuwelijk is een huwelijk met het doel om een verblijfsvergunning voor een buitenlander te krijgen. Door een schijnhuwelijk woont iemand onterecht in Nederland. Daarom controleert de overheid mogelijke schijnhuwelijken.
Je mag twee keer trouwen met dezelfde persoon.
Om een uittreksel aan te vragen, heeft u een geldig legitimatiebewijs nodig. U kunt een uittreksel uit de burgerlijke stand aanvragen bij de gemeente waar de akte is opgemaakt. Dat geldt ook als u daarna bent verhuisd of geëmigreerd.
U vraagt de geboorteakte aan in de gemeente waar u geboren bent. U kunt een afschrift, uittreksel of meertalig internationaal uittreksel aanvragen.
Wanneer heb ik een afschrift of uittreksel uit de burgerlijke stand nodig? Gemeenten leggen belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven vast in de burgerlijke stand. Bijvoorbeeld een geboorte, huwelijk of overlijden. U kunt hier een afschrift of uittreksel van aanvragen.
Het gemiddelde bedrag van €15.000 is gebaseerd op een bruiloft met verschillende locaties, een receptie, een diner en een feest. Sommige bruidsparen geven een veelvoud uit van dit bedrag en anderen trouwen voor minder dan €1.000. Het gaat er niet om hoeveel geld je uitgeeft.
Vaak vindt het huwelijk plaats in een spreekkamer of aan de balie, slechts in een aantal gemeenten trouw je in de trouwzaal. Wanneer jullie gratis trouwen, mag je in ieder geval 2 getuigen meenemen. Soms kun je ook nog een beperkt aantal gasten uitnodigen. Er is geen muziek en ook geen toespraken.
Daarnaast hanteren veel gemeenten een lager tarief wanneer je in het gemeentehuis binnen bepaalde tijden of op bepaalde dagen trouwt. Verder variëren de kosten voor een burgerlijk huwelijk grofweg tussen de 350 en 1000 euro, met uitschieters op feestdagen.
Controle door IND
De IND controleert of u zich houdt aan de informatieplicht en de administratie- en bewaarplicht. Doet u dit niet? Dan kunt u een waarschuwing of bestuurlijke boete krijgen.
Een schijnhuwelijk is een huwelijk waarbij "ondanks de gegeven formele toestemmingen tot het huwelijk, uit een geheel van omstandigheden blijkt dat de intentie van minstens één van de echtgenoten kennelijk niet gericht is op het totstandbrengen van een duurzame levensgemeenschap, maar enkel op het bekomen van een ...
Met een Verklaring geen schijnhuwelijk verklaart u niet te trouwen om een verblijfsvergunning te krijgen. Dit geldt ook voor een geregistreerd partnerschap.
Tenminste één partner moet Nederlander zijn of in Nederland wonen en een verblijfsvergunning hebben. De partners moeten ouder zijn dan 18 jaar. De partners mogen niet met iemand anders getrouwd zijn. Ouders en kinderen, grootouders en kleinkinderen, broers en zusters mogen niet met elkaar trouwen.
Op z'n vroegst kun je de ondertrouw een jaar voor het huwelijk aangeven en uiterlijk twee weken voor de bruiloft moet de ondertrouw voltrokken zijn. Zit er meer dan een jaar tussen de ondertrouw en de bruiloft? Dan zullen jullie opnieuw in ondertrouw moeten gaan.
Introductie. Wanneer iemand niet persoonlijk voor de ambtenaar van de burgerlijke stand kan verschijnen, kan de minister van Justitie en Veiligheid een vergunning verlenen om het huwelijk bij volmacht te laten voltrekken. Dit wordt in de volksmond ook wel 'trouwen met de handschoen' genoemd.
Sinds 2015 hoef je niet meer naar het gemeentehuis om in ondertrouw te gaan, het kan namelijk gewoon online. Dat scheelt tijd en daarmee ook wel stress. Let wel op, ook online moet je je voorgenomen huwelijk tijdig melden. Vroeger was in ondertrouw gaan nog echt een feestje.
Wie kies je als getuige? Het antwoord op deze vraag is super simpel: dat mag je helemaal zelf bepalen! Familie, vrienden of bekenden, ze zijn allemaal geschikt voor deze belangrijke rol tijdens jullie wedding. Sterker nog, zelfs een wildvreemd persoon die je van de straat plukt mag voor je tekenen.
Wat kost in ondertrouw gaan? Waar je vroeger moest betalen als je in ondertrouw ging, is in ondertrouw gaan, oftewel: het maken van de melding van het voorgenomen huwelijk, vandaag de dag helemaal gratis!