Eenjarige planten zijn niet winterhard. Plant ze pas na 15 mei of wanneer de kans op vorst zeer klein tot onbestaande is. Zo zullen ze mooi bloeien tijdens de zomer. Zet je ze in een pot of bak, vul de potten dan met potgrond, tot twee centimeter onder de rand.
Zaaien in de volle grond
Strooi de zaadjes uit en druk licht aan, geef direct water. Als de plantjes opkomen is het vaak nodig om te dunnen; elk plantje heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. De zaailingen hoeven niet verplant te worden. Blijf regelmatig water geven en verwijder onkruid.
Zaadjes hoeven niet zo diep de grond in. Zaai op een diepte van ongeveer anderhalf tot twee keer het formaat van het zaadje. En dat betekent voor mini-zaden zoals die van de klaproos dat ze echt maar twee milimeter onder de aarde gaan. Je kunt dit soort zaden mengen met wat zand en dan uitstrooien.
Waarom potgrond wél geschikt is als zaaigrond
Omdat het bedoeld is voor planten in pot, is er veel aandacht besteed aan vochtopname, wortelontwikkeling en lucht. Dat gaat ten koste van de component voeding.” En dat is juist goed voor het zaaien: er mag wel een klein beetje voeding in zitten, maar zeker niet te veel.
Sommige zaden, zoals die van koolsoorten, tuinkers en sla, hebben slechts enkele dagen nodig om te ontkiemen. Dit kan een bevredigend gezicht zijn voor wanneer je snel resultaat wilt! Aan de andere kant hebben bepaalde bloemzaden meer geduld nodig. Het kan tot 3 tot 4 weken duren voordat ze boven de grond verschijnen.
De juiste zaaiperiode voor eenjarige bloemenmengsels is vanaf eind april tot uiterlijk begin juni. Des te later je zaait, des te later de bloemen uit zullen komen. Mocht je dus in juni pas zaaien, dan zullen de bloemen ergens in augustus bloeien.
Sommige zaden kiemen snel, andere doen er langer over. Het zaad van afrikaantjes kiemt al na een paar dagen. Maar zaai je zaadjes van de kardinaalsmuts of van het peperboompje, dan kan er wel een paar jaar (!) overheen gaan voordat het zaad kiemt.
De meeste eenjarigen houden van een plek in de zon. Ook geef je eenjarigen voldoende water en voeding, zodat deze goed kunnen groeien. Een speciale potgrond voor tuinplanten draagt hier ook aan bij, zoals de Aanplantgrond Tuinplanten Bio van Pokon.
Eenjarige bloemen bloeien niet alleen vlot en rijk, maar ze hebben ook een lange bloeiperiode. Ze moeten immers veel zaad in een korte periode ontwikkelen. Een bijkomend voordeel van eenjarige bloemen is de hoeveelheid soorten en rassen die je tot je beschikking hebt.
Wat zijn eenjarige planten? Eenjarige planten bloeien binnen het jaar dat ze gezaaid zijn. Zaai je bijvoorbeeld zaadjes van een eenjarige plant in maart, dan zal deze in juni of juli ongeveer gaan bloeien. Wanneer je het beste kan zaaien en wanneer de bloei dan begint ligt aan het soort plant.
Juli is een maand waarin de meeste bloemen nog volop bloeien. Toch kunnen er in deze maand ook al nieuwe bloemen gezaaid worden. Het gaat daarbij om meerjarige bloemen, die weliswaar al in de zomer – najaar gezaaid kunnen worden, maar pas het jaar erna zullen bloeien.
Eenjarige bloemen kunnen gezaaid worden vanaf maart tot begin mei, afhankelijk van het soort bloem en het weer. Voorbeelden van eenjarige bloemen zijn zinnia, Oost-Indische kers, cosmea en afrikaantjes.
Na het zaaien kan het ingeharkt worden om het ontkiemen van het graszaad te bevorderen. Het duurt gemiddeld twee tot drie weken voordat het zaad gaat ontkiemen, maar dit is ook erg afhankelijk van de bodemtemperatuur. Dit geldt voor zowel de eerste keer inzaaien als het doorzaaien!
Wat kunt u al zaaien in januari? U kunt bijvoorbeeld al beginnen met het binnenshuis of in een verwarmde kas zaaien van bloemkool zaden, raapstelen, radijsjes (hoewel deze ook redelijk vroeg direct naar buiten kunnen), Diverse veldsla zaden soorten en Spinazie zaden.
Juni is een perfecte maand om in de tuin te gaan zaaien. De kans op nachtvorst is nihil, de eerste groenten en bloemen zijn inmiddels ook alweer geoogst of verwelkt waardoor er ruimte is voor nieuwe gewassen. Deze maand is ideaal voor groenten die snel doorschieten bij te koud weer of te korte dagen.
Dat kan in tuinen én op andere plekken, zoals boomspiegels en balkons: elke bloem telt, aldus The Pollinators. Verspreid door heel Nederland en België zijn voedselbanken voor bijen waar je tot 22 april een gratis zakje inheems bloemzaad van kwekerij de Cruydt-Hoeck kunt ophalen.